Přežili jsme volby? Chystejme další.

Předovlební práce předčasných voleb 2013, konaných o víkendu před 95. výročím vzniku Česko—Slovenska, byly přetaveny do výsledků. Nelituji svého hlasu Svobodným, nebyl zahozený, nevolil jsem menší zlo a výsledný zisk 2,46 % hlasů je dobrým impulsem pro další práci.

Můj hlas by pro „menší zlo“ neznamenal nic a fakticky se moje volba čistého zvědomí rozdělila mezi postoupivší do Poslanecké Sněmovny Parlamentu České Republiky následovně: 0,25 % pro ČSSD; 0,13 % pro TOP09; 0,08 % pro ODS; 0,07 % pro KDU-ČSL; 0,07 % pro Úsvit; 0,235 % pro ANO 2011 a 0,165 % pro KSČM, leč příspěvek 100 KČ putoval ke Svobodným. 🙂

Reklama

Vítězství ČSSD (České Strany Sociálně Demokratické), alespoň co se týká procent získaných hlasů, se dalo čekat, stejně jako výrazná ztráta Občanské Demokratické Strany (ODS). Faktickým vítězem jsou ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše a Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury, kteří nabídli „nepolitickou politiku“. Lidovci (KDU-ČSL) prostě uspěli v rámci svých běžných možností. Zisk KSČM také nějak nevybočil.

Rozložení sil v parlamentu je nakonec takové, že bez Babišovců si nikdo téměř ani neuprdne a žádné logické spojení snad nemůže nabídnout stabilitu na příští 4 roky. Ačkoliv prezidenta Miloše Zemana nedovedu uznávat, tak rozhodně souhlasím s tím, že jako voliči jsme rozdali karty a zvolení politici by se měli snažit sestavit vládu pro další 4 roky, nikoliv volat hned po dalších předčasných volbách.

Kdo však totálně propadl byla Strana Práv Občanů – ZEMANOVCI, jejíž představitelé zcela bez zkurpulí používali i vládní maily pro rozesílání propagace a uskupení Hlavu Vzhůru věčné kandidátky do nějaké funkce Jany Bobošíkové, jíž to neustále nevychází. Totálně propadl i (pořádně vypelichaný a bezzubý) LEV21-NS, trucstrana, Jiřího Paroubka, který snad byl tím nejšílenějším papalášem, jakého si kdy ČSSD do svého čela vybrala. Docela by mě zajímalo, kolik stál jeden získaný hlas každou z těchto stran.

Edit: Daniel Vávra cenu za hlas spočítal ve svém „poděkování za »vyhozený« hlas“.

Předvolební boj byl bohužel poznamenán cenzurou v médiích, která poškodila malé strany, nejde jen o Piráty a Svobodné, ale umlčeny byly i další subjekty (Strana Soukromníků, KAN, Aktiv Nezávislých Občanů, Pravý Blok Petra Cibulky, …). Někdo by mohl podat stížnost k RRTV (Rada pro Rozhlasové a Televizní Vysílání), ale není lepší mávnout rukou nad stížností a pracovat? RRTV stejně stížnost vyřeší pouze jakousi standardizovanou odpovědí, takže je to jednoznačně ztráta času.

Jak jsem napsal, z toho rozložení sil není téměř možné postavit stabilní vládní koalici. Pokud zatím někomu připadá situace jako řešitelná, byť obtížně, ale přesto řešitelná, tak s rozkolem v ČSSD (Haškovci se snaží zbavit Sobotky) už snad není řešení. Takže ještě nějaký pátek bude vládnout Zemanem dosazená vláda „vedená“ Jiřím Rusnokem, kterého jsem si před tímto angažmá vážil, coby ekonoma.

Je tedy zřejmý skutečný vítěz voleb? Není jím žádná strana, ale prezident Miloš Zeman. SPOZ se tak nějak sama pohřbila, v ČSSD začalo mít navrch Haškovo křídlo, které je Zemanovi bližší, a ještě nějaký pátek může nerušeně vládnout parta Zemanovo kamarádů. Myslím si, že rozkoly neminou ani ANO 2011 a Úsvit přímé demokracie, které víceméně vznikly a nemají za sebou rozumně dlouhou dobu budování.

Když si to uvážím kolem a dokola, nedovedu se ubránit pocitu, že za rohem je zopakování si předčasných voleb. Spojení s jarními volbami do Evropského parlamentu se mi jeví jako reálnější varianta, nechce se mi věřit, že by měli zvolení poslanci výdrž až do podzimu, aby se volby spojily s těmi komunálními/senátními.

Pro mě to znamená jediné, pokračovat v propagaci myšlenek Strany Svobodných Občanů :-).