Diskriminace stran v médiích

Předvolební kampaně směřují ke svému konci a brzo budeme znát výsledky voleb. Proběhlo mnoho debat a mezi ty nejsledovanější určitě patřily ty na veřejnoprávní České Televizi, moderované Václavem Moravcem, ale debat probíhalo nepoměrně více. Klíč pro výběr stran však byl velmi podivný a diskriminační pro (zatím) malé a začínající strany.

Ve většině debat dostaly prostor strany zastoupené v Poslanecké Sněmovně Parlamentu České Republiky a pak ty, jimž prvotní předvolební průzkumy ukázaly reálný průnik do parlamentu, tj. ty za nimiž stojí některá provařená osobnost, nebo mají hodně peněz na předvolební kampaň, takže jsme neustále mohli vidět ANO, Hlavu vzhůruÚsvitu přímé demokracie. Babiš kampaň draze zaplatil, Okamura se vyjádří ke všemu (i uvítá zákaz imigrace do ČR, když mu to přinese popularitu) a zasloužilou svazačku, kandidátku do všeho, Janu Bobošíkovou, asi nemá cenu více komentovat, od ní i pozdrav zní jako projev. Ostatní mají smůlu a média tak diskriminují ty, jež dost peněz na velkou kampaň, nebo nevystrkují mediální hvězdu (viz kandidatura Daniela Hůlky za SPOZ).

Reklama

Na diskriminaci poměrně dobře upozornil PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D., předseda České Pirátské Strany. Ač jsou ideologie Pirátů a Svobodných velmi vzdálené, musím mu poděkovat za gentlemanské zmínění právě Svobodných, kteří nejsou již tak malí, aby zapadali do kolonky „ostatní“, a jejichž cíle rozhodně stojí za pozornost.

Zajímavé je, že shodu s volebním programem Svobodných najde minimálně 30 % voličů, ale hlas jim dá jen malá skupina. Jsem přesvědčen, že to je důsledkem cenzury názorů, kterou poslední týdny předváděla téměř všechna média, kvůli níž se program nedostal mezi voliče v dostatečné míře.

Komentáře

2 komentáře: „Diskriminace stran v médiích“

  1. Jana Volfová avatar

    Je mi smutno, když tady tak očividně lžete. V debatách v České televizi po krajích a u pana Moravce nebylo uskupení Hlavu vzhůru ANI JEDNOU, oproti vám pirátům, které tam pustili alespoň v Praze. Nezávidím vám to, ale nenávidím lež a tu vy tu vytváříte

    1. Marek Olšavský avatar

      @Jana Volfová: Teda nevím, ale zřejmě neumíte číst a to je smutné, zvláště jedná-li se o učitelku českého jazyka, leč vypovídající o realitě dneška. Debaty po krajích moderoval pan Moravec, ale nepsal jsem jen o nich a nepovažuji Českou Televizi za jedinou v ČR. Reálně se podívejte kolik prostoru dostala pro prezentaci paní Bobošíková, neboli Hlavu Vzhůru (či jak se hnutí aktuálně jmenuje), a kolik třeba představitelé Koruny České. Piráty v Praze už nešlo přehlédnout, jsou zdatní ve využití toho zbytku prostoru, který jim po cenzuře zbyl a mám za to, že v Praze si na 5 % šáhnou. Kolik prostoru dostali další (KAN, Změna, Pravý blok, …), bez ohledu na to, jestli mě oslovuje jejich politický program, nebo neoslovuje? Ano byla to defakto cenzura/diskriminace těch co nemají dostatek peněz, neulovili populární obličej, či již nějakou dobu nesedí v PSP-ČR.