Microsoft Works? Zapomeňte (už)

Kategorie:

Po ukončení vývoje Microsoft Works jsem na svém blogu zajásal. Zmizel kancelářský balík, který funkčně nebyl žádný zázrak a používal vlastní formáty souborů, s nimiž měl občas problémy asi každý uživatel „dospělého řešení“. Když se podívám na výsledky vyhledávání, tak sem nemálo čtenářů přijde přes frázi Microsoft Works. Mírně nepochopitelné.

Rozumný důvod k použití Microsoft Works snad ani není. Balík je velmi dlouho nevyvíjený; poslední verze (vydaná 28. září 2007) se týkala schopnosti běhu ve Windows Vista, funkčně zaostává i za webovými Google Docs.

Reklama

Pro ty jež hledají MS Works, nebo alternativu nabízím krátký seznam, rozhodně nepostihující všechny varianty:

Google Docs

On-line kancelářský balík je jedním z prvních řešení, které se neinstaluje, ale využívá možností moderních webových prohlížečů. Na adrese docs.google.com k dispozici pro každého, kdo má mailový účet Google. Při používání je potřeba se smířit s uložením veškerých dat u Google, který je může využít pro cílení reklamy, pokud si uživatel nevystačí se základní kapacitou, je možné dokoupit další. Je možný provoz na vlastní doméně a pro sdílené dokumenty, jež může editovat ve stejném čase více uživatelů, jde o pravděpodobně nejschůdnější řešení.

Jen pro úplnost uvedu, že o Google Office jsem již na občasníku psal.

LibreOffice a OpenOffice.org

V 1. třetině února 2013 vyšla aktuální verze LibreOffice. Balík LibreOffice je dostupný zdarma a je dostupný pro běžně používané operační systémy na počítačích a laptopech. Balík vznikl jako fork OpenOffice.org, v době kdy nebyl zřejmý další vývoj pod vedením Oracle a s balíkem OOo jej spojuje i kompatibilita pluginů.

OpenOffice.org, dnes spravovaný ASF (Apache Software Foundation), žije i pod novým správcem a na jaře 2013 by měla být hotová verze 4.0, která by měla obsahovat i některé části zdrojových kódů Lotus Symphony (OOo derivátu od IBM). Balík je opět multiplatformní, takže jej lze používat v MS Windows, GNU/Linuxu, na MacOSu i *BSD.

Občas narazím na jednu pověru o nekompatibilitě mezi OpenOffice.org/LibreOffice a MS Office. Kdysi jsem si dokonce musel pomoci OpenOffice.org pro přečtení souboru MS Office, protože deklarovaná kompatibilita formátu mezi verzemi MS Office prostě nefungovala. Ano MS Office 2003, a starší, samy neumí otevřený a standardizovaný formát ODF (Open Document Format), ale novější verze s ním pracují bez problémů, stejně jako je v OOo/LO bezproblematická práce s novými formáty MS Office, tj. OpenXML. neboli těmi co končí písmenem „x“ (xlsx, docx, pptx, …). S LibreOffice a OpenOffice.org lze dokonce bez problémů pracovat s dokumentem ve formátu pdf, otevře se v programu Draw a je možná jeho další editace.

Calligra Suite

Calligra Suite je nástupce KDE kancelářského balíku KOffice, zcela neprávem jej znají víceméně jen uživatelé KDE, ale vývojáři nabízí i instalační soubory pro MacOS a MS Windows. Funkčně mi nepřipadá tolik propracovaný, jako LibreOffice/OpenOffice.org, ale vzhledově je modernější a svižnější. Vedle funkčnosti běžného kancelářského balíku (tabulky, textový procesor, prezentace, databáze) nabízí i program pro tvorbu myšlenkový map Braindump, program pro tvorbu elektronických knih Author a ekvivalent microsoftího programu Visio, Flow. Kompatibilita s běžnými formáty (starý MS Office, nový OpenXML i ODF) je na výtečné úrovni.

Konec?

Hledat dneska Microsoft Works považuji za přebytečný balík nemá co nabídnout. Existuje levná varianta MS Office pro domácnosti (obsahuje jen Excel, Word, PowerPoint a OneNote), která stojí pár stokorun a funkčně je od MS Works vzdálená jako moderní Porsche od Tatry 77. Pokud je někomu líto peněz za Office a nechce porušovat autorská práva jejich nelegálním používáním, tak jsem napsal několik alternativ. K mé plné spokojenosti používám především LibreOffice, ale mám ve firmě koupené MS Office 2010 Professional i mám důvody někdy využít Google Docs.

Odkazy