OpenOffice.org 3 jako lék na nekompatibilitu MS Office

Kategorie:

Štítky:

Udělal jsem si menší bloggerskou dovolenou a chtěl jsem v ní ještě několik dní pokračovat, ale o dnešní zážitek se musím podělit. Jestli mi ještě někdo bude tvrdit, že OpenOffice.org jsou na nic a snažit se měl přesvědčit k používání MS Office, tak mám další argument pro OOo.

Mým hlavním pracovním poměrem je programování, a stále více systémová administrace, ve firmě C.A.C spol. s r. o.. Zpracováváme mzdy a vyvíjíme si vlastní software, který má několik firem v pronájmu, ale hlavně máme ve firmách několik našich mzdových účetních. Protože firmy, které na nás outsourcují zpracování mezd jsou uživatelé MS Windows a je zcela vyloučené, aby naše mzdové účetní měly Linuxový desktop, jsme firmou ryze Windowsovou, leč nemám s nimi problém, pokud jsou správně nastaveny prostě fungují dobře.

Reklama

Jedna z našich kolegyň zpracovává i podvojné účetnictví naší firmě a jednomu menšímu zákazníkovi. Na účetnictví používá software od firmy Abra, se kterým je spokojená*. Několik věcí má ale v Excelu, dneska jsem viděl nějaké účetní rozvahy, které potřebuje zhruba jednou za rok, ale nikdo se neptejte, proč je má v MS Excelu a ne v účetnictví.

Vloni ke konci roku kolegyně dostala nový počítač, původní měla přibližně 2× delší dobu, než je ve firmách obvyklé (tj. měla jej 6 let). Má na něm opět MS Windows a MS Office, leč MS Office má ve verzi 2007, nikoliv 2003, které měla předtím a zde nastal kámen úrazu.

O nekompatibilitě verzí MS Office jsem četl často, ale zatím jsem problém nepotřeboval řešit, vše prostě fungovalo. Dnes potřebovala kolegyně v Office 2007 otevřít soubor, který používala ještě na starém PC a MS Office 2007 nabídly naprosto tristní ukázku toho, jak si poradí se staršímy soubory.

MS Office špatný odkaz

Po otevření Excelovského souboru byl pohled vcelku tristní, na několika místech byl obsah buněk jen #REF!, neboli špatný odkaz. Jsem snad jediný člověk ve firmě, který má na svém počítači i OpenOffice.org a zkusil jsem tedy soubor otevřít v nich. Fungoval. V jedné z buněk, které jsou na screenshotu, je vzorec =IF(-K50/1000-TRUNC(-K50/1000)>=0,5; TRUNC(-K50/1000)+1; IF(-K50/1000-TRUNC(-K50/1000)< =-0,5; TRUNC(-K50/1000)-1;TRUNC(-K50/1000))) (teď jsem přidal několikero mezer, aby neroztáhl okno prohlížeče za roh), který v OOo naprosto kerektně fungoval, ale v MS Office 2007 se tvářil, jako by nebyl a buňka hlásila jen špatný odkaz. Když jsem sešit v OpenOffice.org uložil, beze změny formátu, takže opět Excel 97/2000/XP, šel normálně v MS Office 2007 otevřít a fungoval na 100%.

Asi jsem moc starý na to, abych některé věci chápal. OpenOffice.org jsem používal v době, kdy to ještě byly StarOffice a dodnes bez problémů otevřu nejstarší soubory, které jsem vytvořil, na nekompatibility mezi verzemi jsem ani zdaleka nenarazil. Časem bych rád našel způsob, jak překonvertovat staré soubory z AmiPro, které jsem používal ještě za studií na VŠ.


*/ Nemohu posoudit, já potřebuji jen daňovou evidenci a podvojné účetnictví jde trochu mimo mě.

Komentáře

2 komentáře: „OpenOffice.org 3 jako lék na nekompatibilitu MS Office“

  1. LuFa avatar

    Souhlas s článkem Marku. Neporozumění si dokumentů z jednotlivých MS Office edicí je občas do nebe volající. Dost často to dávám za příklad, když mi lidé začnou tvrdit, jak jsou OOo k ničemu a že v MS Office otevřou vše.

    1. MaReK Olšavský avatar

      LuFa: Mě přišlo docela úchylný pomoci si OpenOffice.org, abych docílil kompatibilitu mezi 2 verzemi MS Office, ale to už je život.