Vláda padla, nemám radost

Kategorie:

Padla nám vláda, Ing. Jiří Paroubek dosáhl svého, udělal další krok k tomu, aby vládl, přeci nic jiného nechce. Nečekám žádné závratné drama v nejbližším dění, vláda v demisi dotáhne do konce naše předsednictví EU, možná se pokusí ?Mirek Topolánek? sestavit další vládu, ale nejspíše vše směřuje k předčasným volbám.

Škoda, že máme pořád stejný volební systém, změna která by vítězi přinesla volební bonus by byla potřebná, ať by volby vyhrál kdokoliv měl by jednodušší vyjednávací pozici, než jakou má při současném (ne)systému. Kdy naposledy někdo vyhrál volby tak, aby měl s koalicí opravdu jasnou většinu?

Reklama

Podle mě osobně je Mirek Topolánek technicky schopný premiér, bohužel jeho občasné zkraty před médii jsou docela šílené. Velkým překvapením pro mě byl Miroslav Kalousek, sice představitele KDU-ČSL moc nemusím, ale tento člověk evidentně věděl o co jde a snažil se najít účinné cesty, byť jsem jeho nástup nevítal, jelikož zcela zahodil jednoduchý koncept vypracovaný Vlastimilem Tlustým. Zbylé členy vlády radši nehodnotím, buď jejich resorty nesledují, nebo mám nějaký iracionální zásek vůči dotyčnému ministrovi.

Ing. Jiří Paroubek, podporovaný MUDr. Davidem Rathem by se snažili svrhnout vládu i kdyby ta plnila volební program ČSSD. Oba mají viditelnou touhu po moci a vládnutí, takže jejich neustálé pokusy o svrhnutí vlády a boj o premiérské křeslo zcela 100% chápu. Bohužel je zjevné, že ČSSD, přesněji Ing. Jiří Paroubek, je schopná legitimně pozvat do vlády KSČM, takže my co máme živnosti, nebo majitelé firem, bychom se měli začít bát o svobodu a život, jelikož bychom se snadno mohli opět stát třídními nepřáteli.

Vše je nasměrováno k předčasným volbám a tipuji, že podzim 2009 je reálný termín. Samozřejmě, že já budu propagovat opět svou domovskou ODS. Pokud vyhraje ČSSD a nepozve k moci KSČM, budiž, ale přeji si, aby vítěz byl schopen sestavit opravdu většinovou koalici.

Komentáře

8 komentářů: „Vláda padla, nemám radost“

  1. Pavel Stěhule avatar

    Také nepovažuji pád vlády za zrovna šťastný. Na druhou stranu vláda M. Topolánka byla vratká už od počátku – založená na zlanařených poslancích a problematickém p.Čunkovi. Případ Čunek docela roztřelil českou justici a vláda na tom má svůj podíl – a je to jen v důsledku neschopnosti M.Topolánka přiznat si skutečný stav věcí.

    Předčasné volby měly být už před dvěma lety – hned po nerozhodných volbách 2006. Za tu dobu se jen promarnil čas.

  2. LuFa avatar

    Souhlas s Pavlem. Ze současné situace radost nemám :-(. Předčasné volby měly být skutečně už před dvěma lety.

    1. MaReK Olšavský avatar

      Pavel a Lufa: Není nemožné, aby vláda v demisi fungovala až do řádných voleb, ale bylo by to ještě bezzubější vládnutí, než je teď. Předčasné volby před dvěma (snad spíš 3 lety) by nic neřešily, po volebním patu se skokově nezměnily preference, aby nové volby měly význam. Mělo by se už fakt nějak říznout do systému přepočtu hlasů na poslance, tyhle situace hraničící s patem tu jsou posledních 10 let až moc pravidelné.
      Mimochodem v Dánsku padla vláda těsně po tom, co zahájilo předsednictví, tenkrát bylo Dánsko tím za nějž se projednávalo Euro a povedlo se. Ty mechanismy v EU jsou nastavené tak, že by se neměl nějaký extra průser stát.

  3. Dalibor avatar
    Dalibor

    Dnes mě zaujala v televizi řeč Jiřího Dolejše, ač komunisty – ale vystihl to zajímavě: pádem vlády se pokusila pravice o konsolidaci a přeskupení sil tak, aby při příštích volbách nebyl ten výprask tak velký.
    Dolejš mluvil účelově, ale zrnko racionality tam je: pomůže pád vlády k modifikaci politiky ODS a změny volebního programu tak, aby zaujal širší veřejnost? Nedojde k určité očistě pravicového spektra? Doufejme, že se něco změní, protože patová situace ve volbách 2006 stejně nikam nevedla. Aspoň by se mohlo ukázat, kdo je kdo a politika by mohla být jasnější.

  4. Pavel Stěhule avatar

    Marek: vůbec nemám strach, že by byl problém ohledně předsednictví. Spíš – jestli se během tří měsíců nerozběhne globální ekonomika, tak nás čekají docela problémy – a hodila by se vláda, která by tyto problémy byla schopná řešit. Nevidím to moc optimisticky – pokud se nic nezmění, tak se problémy objeví hlavně po prázdninách – případně na začátku zimy.

    Samozřejmě, volby před dvěma lety by měly smysl, kdyby se, alespoň minimálně, upravil volební zákon – např. změnou počtu poslanců (+/-1).

  5. Pavel Stěhule avatar

    http://audit-jana-machacka.respekt.cz/Paroubkova-fatalni-chyba-a-Klaus-na-koni-3968.html

    Topolánek, i přes jeho personální úlety, je jeden z těch čitelnějších a sympatičtějších politiků ODS. Skutečně netuším, proč Paroubek tak spěchal – stačili dva měsíce a vláda se rozpadla sama. Snad pro to má důvod, uvidíme.

  6. Dalibor avatar
    Dalibor

    Topolánek se mi líbí čím dál víc, ví přesně co chce a umí rychle a věcně reagovat. A nebojí se Obamovi říci to, co si jiní jen v duchu bojí pomyslet .. 🙂

  7. Pavel Stěhule avatar

    Hmm, tak posledními kroky ODS a M. Topolánka už mi M. Topolánek zase tak sympatický není. Evidentně nechápe, že být premiérem znamená, být na 4 roky prvním úředníkem státu, a ne, že je na 4 roky stát jeho. Že jej parlament dosazuje a také odvolává – a to je právě ta demokracie.

    Bohužel to vidím dost černě – problém není ve volebním zákonu, ale v chybějící kultuře a nadhledu. Čím dál tím víc si myslím, že evropská kultura je za svým zenitem. Pokud si někdo plete vedení státu ze sportovním zápasem, a pár tupců mu ještě tleská, pak je něco špatně. Možná něco dobrého přijde z Anglie, tady kam se podívám, vidím jen tupce, kdy správné ustupuje špatnému.

    Co by přinesla změna volebního zákona bez změny kultury? Jenom každé 4 roky se budou přepisovat zákony. Pokud tu nebude vláda, která by vládla s (a pro) alespoň pro 80% populace, tak to s republikou bude špatné. Osobně si myslím, že to bude špatné – ne ekonomicky, to se možná ještě zmátoří, ale kulturně a eticky bude dalších deset let srovnatelné s normalizací.