Instantní káva

Kategorie:

Štítky:

Nemoc je sviňa, nevybírá si a já byl teď dva týdny naprosto znefunkčněn angínou, nic moc. Za ty dva týdny, jsem nedokázal smysluplně vydržet u práce, ale díky laptopu v posteli jsem přečetl snad všechny možné a nemožné články, co mi od vánoc na internetu utekly. Mimo jiné jsem našel inspiraci pro tento příspěvek, který tak trochu navazuje na někdejší Káva, to je moje gusto.

Instantní kávu jsem dlouho, opravdu hodně dlouho, považoval za jakousi umělou náhražku, která je vyrobená naprosto šíleným a hodně chemickým procesem, po kterém je lepší nepátrat. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že instantní, neboli rozpustná, káva má velmi blízko k překapávané, jen tím, kolik si jí do hrnku nasypu, můžu zregulovat, jak moc bude silná, což v případě překapávače jaksi moc rozumně nefunguje.

Reklama

Instantní káva se dělá z obyčejné, jakou si třeba kupuji do pressovače, uvaří se, odfiltruje se sedlina a nastane proces výroby granulátu. Tj. napřed se musí odstranit voda, v první části se velká část odpaří, čímž vznikne koncentrát, který by každého normálního člověka asi přizabil (mimochodem běžný šálek kávy, který člověka lehce povzbudí, představuje pro psa smrtelnou dávku kofeinu). No a pak se koncentrát vysuší, na to existují dvě metody. Buď se suší za tepla rozprašováním (tím vznikne méně kvalitní instantní káva), nebo za studena vymražováním (za teploty -40°C se nechá voda z ledu vysublimovat a výsledkem je kvalitnější rozpustná káva, než v případě použití teplé cesty).

Druhá metoda je drašží a kávu která vznikla takto poznáte podle toho, že prášek vypadá jako malé krystalky. Zajímavostí je, že instantní káva se měla původně dodávat ve stejné podobě, jako kostkový cukr, tj. neměl to být prášek. Prvním výrobcem a vynálezcem procesu je Nestlé, proto také zažitý název Nescafé.

Jen pro zajímavost. Na Slovensku se pro rozpustnou kávu běžně setkávám s výrazem „neska“ (asi od Nescafé).

V práci instantní kávu piji, ale teď už jsem trochu klidnější, že její výroba není žádnou tajuplnou chemií. Klasické espresso (z pressovače) je lepší, protože vždy používám čerstvou kávu.

Komentáře

Jeden komentář: „Instantní káva“

  1. LuFa avatar

    S instantní kávou to již nějaký čas pomalu zkouším. Pravidelně jsem se ji zatím pít nenaučil.

%d