<disclaimer>Tento článek vyjadřuje jen můj osobní názor. „Může se Vám nelíbit, můžete s ním nesouhlasit, ale to je vše co s tím můžete dělat.“ — Jára Cimrman</disclaimer>
Káva to je moje gusto,
bez kávy mám v krku pusto.
No tak jsem si tentokrát dovolil začít parafrází na jednu známou písničku z filmu Limodádový Joe. Přiznávám, že mám kávu rád, moc rád, ale ne ledajakou. káva není jen o dodávce kofeinu do těla (na to existují přímo i kofeinové tablety), ale má mít i charakteristickou barvu a příjemné aroma. Rovnou zklamu šetřílky, takovou kávu nekoupíte za pár korun.
Nechápu pojem „turek“
V ČR a SR se pije přelévaná káva, které se říká turek. Snad nikde jinde není tato kávová jakobykultura rozšířena jako v našich zemích, není pak divu, že lidé vypijí i levný kávový odpad, protože při přípravě „turka“ se z namleté kávy uvolní jen fragmenty toho, co v ní opravdu je.
Pravá turecká káva se nedělá prostým přelitím namleté kávy vroucí vodou, ale opravdu se vaří, dokonce se nechává 3×projít varem. V jedné kavárně jsem na ní trefil a příjemně mě překvapila tím, jak byla silná a aromatická. Při takovémto zpracování už lze oddělit zrno od plev, tj. kvalitní kávu od levného odpadu.
Espresso
Ano to je nejlepší způsob přípravy kávy, ale chce to kvalitní vybavení. Základem je pressovač, přístroj, který protlačí vodu namletou kávou. Jsou k mání od zhruba 1 000,—KČ až do řádově desetitisíců. A druhou věcí je kvalitní káva.
Pressovače v cenové kategorii pod 3 000,—bych rovnou zavrhl, teda pokud náhodou není nějaká akce a není za zajímavou cenu nabízen přístroj mnohem kvalitnější a za normálních okolností dražší. Levné presovače jsou často pouze parní, tj. nemají tlakovou pumpu, ale voda je namletou kávou protlačena tlakem páry, tím, že je vše opravdu horké, je káva připálena, takže chutná jako hořčí, ale není to ono, prostě ten správný požitek je pokažen. Pokud není presovač parní, tak má slabé čerpadlo a jak mě poučil jeden šikovný barista, pokud nemá tlak přes 12 Barů, tak nemá cenu se tím přístrojem zabývat, leda by mi bylo naprosto jedno, co piju. Kvalitní presovač má čerpadlo a obvykle umí protlačit vodu tlakem 15 barů.
Výběr kávy do pressovače je dost citlivou záležitostí, tady už neplatí co u „turka“ že rozdíl mezi kvalitní kávou a odpadem pozná jen málokdo. Právě naopak, rozdíl je výrazný i pro absolutního neznalce. Nejlepší by pochopitelně bylo kupovat kvalitní výběrovou zrnkovou kávu, které si člověk namele potřebné množství právě jen pro svůj přístroj, nebo ještě lépe mít pressovač, který si ji namele sám. Já sám kupuji namletou kávu, osvědčily se mi značky Illy, Segafredo, Lavazza a Jihlavanka Extra Special (fialová), ale třeba Davidoff mě nepřesvědčil.
Rozpustná káva
No v práci jí nepohrdnu, ale není to „to pravé ořechové“. Opět osvědčilo se kupovat dražší výrobky, levné často ani nejsou z kávy, ale kávoviny. Radši ani nechci vědět, jak se rozpustná káva vyrábí.
Arabica vs. Robusta
Mnohokrát jsem četl komentáře, že by si někteří lidé Robustou ani nešpinili hrnek, jedině prý Arabicu. Jsou to dvě odlišné odrůdy, hlavní odlišnost je v chuti, aroma a množství kofeinu. Téměř neexistuje, v běžné nabídce, čistá Arabica, nebo čistá Robusta, téměř vždy se jedná o směs obou druhů. Pro většinu lidí by byla Arabica moc kyselá a Robusta velmi hořká, dokonce Robusta obsahuje větší množství kofeinu a to by leckdo nemusel rozdýchat. No vlastně čistou Robustu jsem potkal, ale byla někde mezi levnými (250g kávy za 15,— KČ), protože byla opravdu jen odpadní. Kvalitní Robusta existuje, nemíchanou s Arabicou je možné ji koupit ve specializovaných obchodech. Čistou Arabicu koupíte tamtéž.
Závěrem
Potrpím si na kvalitní kávu, pro mně je to skoro základní pohon, běžně ji za den vypiju 2 litry, když jsem doma, jde o presso. Zajímavým paradoxem kávy je, že šetřílkům kvalitní nechutná, protože je na ně příliš výrazná a aromatická.
Přeji příjemné posezení nad šálkem kvalitní kávy. Kavárenský povaleč je ušlechtilejší zábava, než hospodský povaleč, nebo už jste slyšeli na dobrou kávou podobné plky, jako v hospodě nad půllitrem piva?
Mimochodem velmi poučné stránky o kávě najdete na adrese kava.cz.
Komentáře
Jeden komentář: „Káva to je moje gusto“
Pokud Vás zajímá káva je otevřena nová škola pro baristy. Součástí stránek je také fórum kde se můžete dovědět spoustu zajímavého