Vládní pomoc velkým firmám – EET

Kategorie:

3. června 2015 prošly vládou 2 návrhy. První zakazuje kouření v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách, vedle čehož zavede i další naprosto netržní povinnost mít v nabídce nápoj levnější, než pivo. Druhý je metlou pro lidi, kteří se rozhodli stát na vlastních nohou a nepracují pro velkou firmu, nebo stát. Zavádí Elektronickou Evidenci Tržeb (EET), která bude nákladná pro všechny strany (stát i firmy) a je zcela bezprecedentním zásahem do soukromí.

„Zatím“ jde o návrhy zákonů, ale cesta přes Posleneckou Sněmovnu a Senát je fakticky otevřená, vzhledem k poměru sil v obou komorách parlamentu. Kde je, před volbami, slibovaná pomoc pro malé a střední firmy, kterým by spíš pomohlo zjednodušení legislativy a nemuset platit výmysly vlády, pro jejíž představitele jsou živnostníci příživníky a malé firmy podřadný póvl?

Reklama

Protikuřácký zákon

Není to tak dávno, co nějaký zákon prosadil povinnost označit retauraci za (ne)kuřáckou, případně oddělit prostory pro kuřáky a nekuřáky. Docela dost restaurací investovalo do stavebních úprav a má oddělené prostory pro neuřáky i kuřáky, nedivil bych se tomu, kdyby je někteří ještě spláceli. To nebylo dosti pro ty, kteří touží po nekuřáckých restauracích, ale je jich tak málo, že se nekuřácká restaurace neuživí nikde jinde, než ve větších městech.

Zákaz kouření na zábavách a koncertech, které se často konají pod otevřeným nebem, to už je úchylné.

Takže když se poptávka menšiny nedala řešit tržně, musí se vytvořit zákon, který ohne pravidlo poptávky a nabídky. Nutí snad někdo nekuřáky chodit do kuřáckého podniku, když nechtějí? Tak proč, ku*va nutí zákon kuřáky chodit do nekuřáckých restaurací??

Napadají mě dvě cesty, jak zareaguje trh (z nichž první určitě brzo zákonodárci ošetří dalším bezprecedentním zásahem do práv provozovatelů):

  • Z většiny restaurací a čajoven (zde se někdy kouří vodní dýmky) se stanou uzavřené soukromé kluby.
  • Možná naroste prodej lahvového pivo, třeba proto teď Agrofert krouží kolem možnosti koupit Tesco a dost možná se brzy najde i dostatečně velký výrobce lahvového piva, kterého by Babišfert koupil.

Elektronická Evidence Tržeb (EET)

EET - Tvoje zena nevi, kolik piv tu vypijes, ale Andej ANO

Ačkoliv nejsem příznivcem Top 09, tak Jan Petržilka (Louny) vystihl jednu stránku EET naprosto přesně. Host si bude muset vzít účtenku, pod pohrůžkou pokuty, a další díl skládanky pro „režim Velkého Bratra“ je na světě.

EET by mělo; v první vlně; platit pro restaurace, občerstvení a hotely, leč v další fázi by mělo pokrýt celý maloobchod a velkoobchod. Náklady na pořízení patřičné techniky by měla kompenzovat jednorázová sleva 5 000 (zatím jsem neviděl pořádné rozklíčování, zda z daňového základu, nebo daně).

Datová komunikace a servery s daty budou hezký terč pro útoky, protože budou obsahovat neskutečné množství citlivých údajů. Termín technické realizace je zatím nastaven na únor 2016, což je dost šílený termín, ale třeba už firmy kolem Babiše mají připravený správný software i tiskárnu. Znám v ČR nemálo míst, kde není rozumně dostupná internetová konektivita, zákon fakticky zakáže prodej zboží, nebo provoz malého penzionu, v takových místech.

Protože se pokaždé vysvětluje cílová skupina, která bude EET povinně používat, zcela jinak, počítejme s nejzažší variantou -„všichni, kteří nevystavují faktury“ (ale i na ty dojde, jedním oficiálním účetnictvím ve státní režii). Takže jednoho krásného dne nemusíte najít provozovnu švadleny, která Vám vymění zip, nebo holičství. Jenže ty firmy budou fungovat, pak už bývalí živnostníci (vrátí živnostenské listy) budou registrováni na úřadu práce a své stálé klienty budou i nadále obsluhovat, leč to už bude černý trh – daňové příjmy nula.

Proč si myslím, že EET pomůže velkým?

Velké firmy mají dostatek značně šikovných účetních a takové množství faktur, že to žádný finanční úřad zkontrolovat nedokáže. Pro malé firmy je kolikrát rozhoduje několik stokorun měsíčně o bytí a nebytí, zejména fungují-li na trhu malých měst a obcí.

Zákon o evidenci tržeb schválen,boj vlády s daňovými úniky pokračuje! Pomůže poctivým podnikatelům a narovná podnikatelské prostředí v zemi.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 3. Červen 2015

Babiš prosadil a Sobotka nadšením hýkal (viz tweet). Bohužel poukázali na svou inteligenci, protože na to, jak je zákon o EET špatně navržen poukázali právníci.

PS: Víte jak potom zavřete svou neoblíbenou restauraci? Necháte dýško a rychle zavoláte kontrolu z finančáku. Úředník provozovnu na pár dní zavře a její majitel dostane velkou pokutu.

Komentáře

Jeden komentář: „Vládní pomoc velkým firmám – EET“

  1. […] Vládní pomoc velkým firmám – EET […]