Clementine

Clementine: svobodný hudební přehrávač

Kategorie:

Pracovat bez puštěné hudby nedokážu a rozumný přehrávač je základem. Můj profil na Last.fm naznačuje velkou poslechovost. Na několika počítačích, které průběžně používám k práci, mám různé operační systémy, takže stejný přehrávač, běžící na všem (bez workaroundů alá Wine), má jednoznačné plus. Ale stačí to jedno plus tomu, aby byl Clementine dobrou volbou?

Hudební přehrávač Clementine je pojmenován po Klementinkách, které jsou sladké a výborné. A na výborné hodnocení by rádi aspirovali i vývojáři přehrávače Clementine.

Reklama

Nejlepším hudebmím přehrávačem, pro GNU/Linux, byl dlouhá léta Amarok. Bohužel po přechodu na Qt4, tj. nedlouho po vydání KDE 4, změnili vývojáři Amarok k nepoznání a předchozí přímočará použitelnost byla pryč1. Vývoj Amaroku pokračuje vlastní cestou; vzhled i výtečná použitelnost původního Amaroku 1.4 mají pokračování v přehrávači Clementine.

Clementine nepotěší puristy, kteří chtějí pouze a jen aplikace pro KDE, nebo čistě GTK řešení, anžto používá framework Qt pro GUI a multimediální framework GStreamer (který je doma v GTK desktopech). Vývojáři se nenechali svázat a vzali to lepší z obou hlavních prudů Un*xových desktopů.

Hudební přehrávač Clementine dostal „do vínku“ příjemné vlastnosti (formáty audio souborů rozepisovat nebudu, to je záležitost kodeků):

  • Seznamy skladeb v běžných formátech m3u, pls, asx, xspf a umí i seznam cue (což není častá záležitost)
  • „Dálkové ovládání“ aplikací pro Android nebo ovladačem konzole Wii.
  • Podporu pro streamovací služby, například RockRadio.com, JazzRadio.com, RadioTunes (původně Sky.fm, ale vše začínající na Sky si chrání britská BSkyB), nebo zajímavou Soma FM. Uživatelé služeb Grooveshark, Spotify, nebo Magnatune také nemusí hledat jiný přehrávač, Clementine si s nimi rozumí.
  • „Dotažení“ chybějících Id3 tagů z MusicBrainz, dynamické stahování obalů CD z Last.fm a Amazonu, načítání textů, nebo profilů umělců.
  • … 🙂

Výčet všech schopností Clementine je zbytečný, seznam by byl opravdu dlouhý. Pro mě je příjemná i taková drobnost, jakou je scroblování (na Last.fm) přehrávané skladby, pokud poslouchám některé streamované rádio a to vkládá tagy aktuálně přehrávaných skladeb.

Sequel a odkazy

Sequel

Doporučit nebo ne? Za sebe jej jednoznačně doporučuji a obvykle jej instaluji vedle VLC, který sice umí přehrávat i hudbu, leč má ovládání i vzhled přizpůsobený spíše přehrávání videa.

Odkazy


1/ Pak jsem porůznu používal několik přehrávačů (Exaile, Rhythmbox, či aTunes), ale žádný nebyl tak dobrý.