ODS umírající. Vytěží Svobodní?

Trochu jsem sledoval dění na kongresu ODS. Dnes už jen poměrně vlažně, je to už dlouho, co jsem „musel“ odejít, protože dění uvnitř, prosazované kroky a nemožnost zasahovat do něj (z pozice řadového člena), pro mě byly hořkými kapkami. Velkou názorovou shodu jsem našel u Svobodných, které považuji za jedinou rozumnou pravici v ČR.

Jsem jediný, komu přijde absurdní situace, kdy je nečlen strany postaven do čela krajské kandidátky za stranu, jež má obrovskou členskou základnu? A onen nečlen, poté co se stal poslancem v PSP ČR, se stane postupně člen strany a nakonec její předseda? Ano, to je pohádka o prof. Petru Fialovi, politologovi a bývalém ministru školství.

Reklama

Pokud nejde o zcela novou stranu, tak bych takto rychlou vnitrostranickou kariéru bral jako projev zoufalství ,vnitřního rozkladu a bezmezné víry v Mesiáše zvenčí, který vše zachrání. Copak si strana, s cca 20 letou historií, nemá koho vybrat z vlastních lidí? A že jednoho prostořekého primátora znám, který razí pravicové myšlenky, jež stály při vzniku ODS.

Jak asi vnímá nového předsedu členská základna? Věří, že bude záchrancem? Nebo je to pro ni signál, že nemá cenu se snažit vypracovat ve struktuře nahoru, protože o vedení a ideologii se rozhoduje jinde, než v široké členské základně?

Z velké strany se stala malá, sice člensky velmi početná. Ani tisíce členů však nestačí na zajímavý volební zisk. Strana vznikla jako pravicová, několik posledních období však brala práci levici, jelikož fakticky realizovala levicový program. Před posledními poslaneckými volbami přiznalo několik členů ODS, že i pro ně je nevolitelná.

Původní myšlenky ODS a ODA žijí u Svobodných a pevně věřím tomu, že Svobodní budou Ti, kteří obnoví důvěru v pravici. Lze namítat, že si žijí ve svých liberálních myšlenkách a těží z „nas*anosti lidí na nesmysly nařízené z EU“, ale kdo chce studovat a dovede chápat, přijde na to, že politický program Svobodných je realizovatelný. Nejen realizovatelný, ale při přemýšlení nad vzdálenější budoucností je to takřka jediná možná cesta.

ODS hlásá že je „skutečnou pravicí“, leč nemá sílu na vyčištění se od prospěchářů a kmotrovských struktur. Je tohle pravice, které lze dát ještě hlas?

Heslo Svobodných „Méně státu, více občanům“ by mělo být naplněno. Svobodnými, ODS teď zažije velký exodus členské základny.


BTW: Když jsem tento příspěvek psal, ještě jsem nevěděl, že bych mohl napsat „dokážeme, jako Svobodní, z úpadku ODS těžit?“. Dostat se ke Svobodným není úplně snadné, přijímací mechanismus je nastaven tak, aby filtroval prospěcháře, jezdce na módní vlně a lidi nekompatibilní s programem.

Komentáře

2 komentáře: „ODS umírající. Vytěží Svobodní?“

  1. meo avatar
    meo

    Pokud se Svobodní nechají kontaminovat členy ODS, tak je s nimi konec.

    1. Marek Olšavský avatar

      [meo]: Sám jsem bývalý řadový člen ODS a nejsem zdaleka jediný. Úplně bych se toho nebál, u Svobodných nestačí na přijetí jen vyplnění přihlášky a zaplacení příspěvků. Dokud to bude fungovat takto, tak není reálné, že by se ke svobodným dostali prospěcháři, cítící jen šanci.

      BTW: Lidi jako je Jarda Kubera bych u svobodných rád viděl.