Co používat místo Winampu a Shoutcastu?

Kategorie:

Štítky:

Oznámení o ukončení vývoje Winampu (jehož vývoj získala AOL získala pod svá křídla koupí Nullsoftu v roce 1999 za US$ 80 mil.) některé uživatele nepotěšilo. Objevila se dokonce i petice za otevření zdrojových kódů Winampu. Konec postihne i službu Shoutcast. O obojí prý projevil zájem Microsoft, ale pokud se akvizice nezdaří, není důvod smutnit, existují alternativy, jež si dovolím doporučit.

Ve zpětném zrcátku

Winamp jsem koncem 90. let 20. století používal a byl jsem s ním spokojen. V té době jsme měl mírně archaický Cyrix 6×86 MII-300GP (se 75 MHz sběrnicí) a pouhých 24 MB RAM. Používal jsem OS/2 3.0 „Warp“, paralelně se prvními verzemi Red Hat Linuxu vydaného Computer Pressem. MP3 jsem tenkrát získával „kabelovým přenosem“ (do kabely se dalo vypálené CD).

Reklama

Winamp přehrával, ale o moc více aplikací jsem tenkrát spustit nemohl, už spuštění Office (v té době jsem používal 602PC Suite) znamenalo občasné „sekání“, mnohem lépe jsem na tom byl při používání XMMS v GNU/Linuxu. Verze Winamp 3.x mě zcela minula a na nějakou dobu jsem zakotvil u Winampu 5.x, ovšem se skinem evokujícím dobu verze 2.x. Pak jsem objevil přehrávač javovský přehrávač aTunes a v GNU/Linuxu mi postupně hráli Exaile, Rhythmbox i Amarok.

AOL se pokoušela Winamp nabídnout jako shareware, ale přidaná hodnota po zaplacení byla tak nevýznamná, že se asi moc platících uživatelů nenašlo. Vývoj Winampu i provoz služby Shoucast musel stát nemalé výdaje a AOL již není, evidentně, ochotná je dále akceptovat.

Dnes používám a doporučuji

Poslední roky jsou pro mě ve znamení používání Clementine pro hudbu. Vývojáři vyšli z Amaroku 1.4 (Amarok 2.x je jinak a pro mě docela špatně jinak) a vyvíjejí velmi poveden přehrávač. Osobně mám radost z integrace streamovacách služeb Sky.fm, di.fm, JazzRadio.com, ale i z integrovaného prohledávání Icecastů, či napojení na Jamendo. Minimální nároky a portace pro GNU/Linux, MS Windows i Mac OS X; znamenají, že jej používám téměř výhradně (světlá výjimka je smartphone s Androidem).

Pro přehrávání filmů používám VLC, se kterým jsem snad ještě nenarazil na film, jež bych nedokázal přehrát. Jedinou výjimkou je sledování DVB-T/S, pro nějž používám Kaffeine, protože ve VLC, MPlayeru, nebo Totemu, je ladění a přehrávání tak trochu „přes ruku“.

Shoutcast pro mě byl odkazovacím zdrojem na rádia hrající muziku, jíž poslouchám. Icecast nabízí podobnou službu, jako bonus nabízí odkazy na streamy ve formátu Ogg Vorbis, který má lepší psychoakustický model, než zaostalé MP3.

Odkazy

Nelitujte…

…a zbytečně nepodepisujte petice za otevření zdrojových kódů Winampu. Přehrávač je dávno za zenitem, konkurence jej dávno předstihla.

Komentáře

5 komentářů: „Co používat místo Winampu a Shoutcastu?“

  1. M. avatar
    M.

    Co používat místo Winampu? No přece Winamp. Aktuálně používám verzi 5 z roku 2003 a jsem naprosto spokojen, byla to poslední normální verze bez všelijakých serepetiček, doplňkových programů atd… Král je mrtev, ať žije král.

    1. Marek Olšavský avatar

      [M.]: Mě poslední normální připadala verze 2. Dokud jsem neobjevil Clementine, ten mi sedl ovládáním i chováním.

  2. Tesy avatar

    Taky jsem docela dlouho používal Winamp, ale jak začali vymýšlet kraviny tak jsem přešel na AIMP. Nakonec jsem odešel i od AIMPu a začal používat Google Music popřípadě si vystačím i s WMP (na filmy samozřejmě VLC).

  3. Tomas avatar

    windows – foobar
    linux – deadbeef
    zdroj hudby – bandcamp (FLAC)

    zadny streamingy, rad primo platim lidem jejichz hudba se mi libi

    1. Marek Olšavský avatar

      [Tomas]: Deadbeef jsem zkoukl když začal vývoj. Přiznám se, že jsem líný na vybočení od Clementine. Abych měl nakoupeno a staženo, vše co se mi líbí, musel bych mít tak 20 TB prostoru, za streamy platím na Sky.fm. Část streamů jsou Antenne Bayern, ČRO a slovenský rozhlas (dílem i kvůli zprávám). Můj hudební rozptyl dost dobře ukazuje Last.fm (škoda že už nejde z ČR, měl vynikající music discover na základě mých minulých nascrobblovaných poslechů).