Sloní síla v databázích – PostrgeSQL 9.1

Kategorie:

Štítky:

Známý a mocný databázový server PostgreSQL vyšel ve verzi 9.1. Část novinek PostgreSQL 9.1 plní přání vývojářů. Bohužel ani sebelepší vydání PostgreSQL nedokáže změnit jeho pozici na trhu, kde jednoznačně vévodí MySQL, u nějž tak trochu čekám, kdy Oracle pozmění podmínky.

Z poznámek k vydání vybírám:

Reklama
  • Synchronní replikace a navíc tak triviální, že ji rozchodí každý.
  • Porovnávání na úrovni sloupců – pro každý sloupec tabulky lze definovat řazení podle jiného jazyka
  • Tabulky s příznakem UNLOGGED, s rychlým zápisem, ale bez zajištění konzistence dat v případě pádu serveru.
  • update PL/Python pro psaní stored procedur.
  • Nástroj pg_basebackup pro jednoduché fyzické zálohování online

K dispozici je pro nejpopulárnější platformy MS Windows, Mac OS X, GNU/Linux, FreeBSD a Solaris, uživatelé ostatních platforem si ji mohou přeložit ze zdrojových kódů, nebo na repozitáře svých systémů.

PostgreSQL je často popisována jako “Oracle zdarma”, ale i přes velmi otevřenou licenci je ve stínu populárnějších MySQL a FirebirdSQL, proti nimž je mnohem výkonější, flexibilnější. Z velkých projektů jsou nejznámějšími uživateli Skype, MusicBrains, či Yahoo.

Odkazy:

Komentáře

5 komentářů: „Sloní síla v databázích – PostrgeSQL 9.1“

  1. lzap avatar
    lzap

    Ze kterých zdrojů je patrná ta dominance MySQL?

    1. MaReK Olšavský avatar

      lzap: Tak prezentuji se jako webař a tam snad není o čem hovořit (bohužel mám pocit že na jednu firemní aplikaci připadá několik webů nad MySQL :-)). Bereš? Jednu dobu jsem zvažoval SQLite pro shopy a CMS, protože je jednoduchá migrace na jiný server, ale zatím jsem odložil zkoumání která varianta php modulu je běžně podporovaná. PgSQL je problém, na každém jiném hostingu bych musel hodně slevit ze standardů, na něž jsem uvykl u klenot.cz .

  2. Pavel Stehule avatar

    Pro jednodušší weby se PostgreSQL používá, ve srovnání s MySQL, minimálně – a to vzhledem k možnostem hostování a i vzhledem k podpoře aplikací. U větších aplikací je to o dost lepší – znám několik velkých portálů a eshopů, které běží nad pg. O poznání více se pg používá v Telco, medicíně, v dopravě – a poslední dobou si všímám, že pg se používá jako platforma pro vnitropodnikové systémy, kde se používá jako náhrada za Informix, Sybase, SapDB nebo např. český 602 SQL Server. Vzhledem k možnostem rozšíření pg, lze Postgres docela hodně přiohnout a zjednodušit si tak portaci.
     

    1. MaReK Olšavský avatar

      @Pavel Stěhule: Já se právě zabývám vývojem „menšího“ shop engine, na Alza.cz, nebo Kasa.cz samozřejmě dlouho nemám, ale třeba Nej-Ceny.cz jsou pro mě funkční inspirací. Původně jsem začal nad Posgresem, ale nakonec rozhodla dostupnost hostingů (výběr pramalý a většinou má zákazník zajištěný ten nejlevnější), takže přepis na MySQL. O přechodech toho tolik nevím, nepohybuji se ve světě PgSQL ani zdaleka tolik jako Ty, ale docela mě překvapilo, že ještě někdo provozuje 602SQL (nedávno jsme se o tom bavili), protože jsem ten projekt měl už několik let za mrtvý.

  3. Pavel Stehule avatar

    On 602SQL server před rokem 2005 vypadal docela perspektivně – například uložené procedury nebo vývojové prostředí byly navrženy dobře, hlavně měl českou dokumentaci a skutečnost, že již v té době měl zastaralý optimalizátor a ne úplně stabilní db engine není na první pohled zřejmá. Takže pár firem si na 602 postavila svůj sw, který vzhledem k rozsahu (a vendor locku) není jednoduše portovatelný – jedná se o už docela velké vnitropodnikové systémy, které obnáší několik desítek člověkolet – a asi klidně by i na 602 vydrželi, kdyby nemuseli řešit problémy se stabilitou při větším zatížení nebo objemu dat.