Rudý hadr: Rádio Wave

Kategorie:

,

Štítky:

Ač evidentně nejsem primární cílová skupina „digitátní stanice“ (Termín digitální stanice nenávidím, je to normální stanice, zvuk je analogový, nebo je tu někdo, kdo slyší digitálně?) Radio Wave, rád si ji občas naladím a rozhodně nesouhlasím s kritiky, kteří tvrdí, že Český Rozhlas nemá provozovat koncesionáři placenou diskotéku.

Vzpomene si někdo na první soukromé rádio v ČR? Zahájení vysílání, nebylo legální, tuším že se jmenovalo Stalin, a přežilo do dnešních dní, jen v éteru, či mezi internetovými streamy, nehledejte Rádio Stalin, nýbrž Radi@ 1. Škoda, že se nesnaží dostat do dalších regionů, drží se sveřepě Prahy, nevyužili šance jako ještě minoritnější Proglas a nejsou ani v některém multiplexu DVB-T; dokonce (?zatím?) nejsou ani na satelitu, tak nám mimopražským nezbývá, než mít puštěný počítač a streamovat (chudák ekologie).

Reklama

Radio Wave oslavilo 13. ledna 2011 5 let své existence, do 1. října 2010 vysílalo pod názvem ČRO4 – Radio Wave a až do 31. srpna 2008 vysílalo na frekvenci 100,7 MHz z pražského vysílače Cukrák; dnes pokrývá celou ČR díky vysílání v DVB-T multiplexu České Televize, pochopitelně je i na satelitu a na internetu.

Na výročí upozornilo nejedno médium, ale diskuze pod glosou mě dost nadzvedla ze židle. Někteří diskutující si evidentně myslí, že veřejnoprávní rozhlas má obsahovat pouze zpravodajství, možná rádio pro důchodce (dotyční prominou, ale ČRO2 – Praha je moc důchodcovská i pro mé rodiče v téměř důchodovém věku), stanici na vážnou tvorbu; neboli ČRO3 – Vltava; a se skřípáním zubů akceptují populárně-naučné Leonardo. Nadávky, že ČRO si provozuje diskotéku za peníze koncesionářů, mi připadají jako z jiného světa, dotyčný určitě nikdy Radio Wave neposlouchal delší dobu, jinak by věděl, že komerční diskotéka to opravdu není. Podle mě i stanice pro mladé do portfolia veřejnoprávního rozhlasu patří, stačí se podívat do Německa, nebo Spojeného Království Velké Británie a Severního Irska, vedle vcelku nekomerčního zaměření mohou existovat opravdu minoritně zaměřené pořady, které by na soukromém rádiu neměly místo.

Prostě Radio Wave působí na nejednoho člověka jako rudý hadr na býka, přičemž je to naprosto nepochopitelné, rozhodně má své místo. Pokud bych si měl vybrat já svá nejoblíbenější česká rádia, tak to jsou (řazeno abecedně) Radio Beat, Radi@ 1 a Radio Wave. Pravda podstatně více poslouchám po internetu RantRadio Industrial, (((EBM Radio))) a Antenne 3, ale já mám v oblibě velmi minoritní hudební styl.

Tak nějak vedle 5 let Radia Wave zanikl vznik ryze internetového rádia ČRO; specializovaného na evropský jazz; ČRO Jazz. Jak je u ČRO zvykem, je možné volit z mnoha formátů a kvalit streamů, já osobně volím kvalitativně nejlepší Ogg 256kbit (doma) a AAC 128kbit (v práci).

Komentáře

Jeden komentář: „Rudý hadr: Rádio Wave“

  1. Matej avatar
    Matej

    Diky za tipy na ta dve radia, o Jazzu jsem vubec nevedel a ten industrial, taktez muj oblibeny zanr.
    Jinak s vami souhlasim, nekteri tluchubove by meli nejpreve ziskat sirsi rozhled a zkusenosti. Wave posloucham prave proto, ze tam nehrajou ty komercni veci a naopak se tam dozvi furu zajimaveho.