Česká doménová centrála volá

Kategorie:

Štítky:

I naší firmě konečně zatelefonovala operátorka České doménové centrály. Nedávno jsem četl článek „Česká doménová centrála obvolává se zvláštní nabídkou“ a nevěnoval jsem mu mnoho pozornosti, ale zhruba jsem si jej pamatoval.

Operátorka České doménové centrály nám zmateně oznamovala, že se někdo snaží zaregistrovat varianty naší domény s TLD (koncovkami) .eu, .info, .name, .mobi a .biz, ale protože jsou hodní, pomohou nám v jejich udržení. K jejich vlastní smůle narazili na ITčka, pro něž není internet tajuplným oceánem a mohli být usměrněni do míst, kde záda nemají slušné jméno. Cena za zakoupení domén a jejich přesměrování několikanásobně přesahovala cenu, kterou domény normálně stojí, i s prostorem pro vizitku, která obstará potřebné přesměrování. Děkuji, minimálně na TLD .eu si doménu zaplatím sám a zařídím potřebné přesměrování, zbytek je nezajímavý.

Reklama

Bohužel ne každá firma má lidi s potřebnými znalostmi, kteří navíc zvedají telefony. Kvůli tomu jak jejich operátorka chrlila slova mohou někoho méně znalého, a hůře se orientujícího v životě na internetu, velmi zmást, uvést v omyl, a jsou snadným terčem pro žalobu za podvod, přestože škoda v jediném případě nepřesáhne 5 000,—Kč, ale v součtu více firem velmi snadno.

Vcelku by mě zajímalo, jak by tato, respektive libovolná, firma mohla zjistit, že se někdo pokouší zaregistrovat mou doménu s jiným TLD. Při registraci domény se můj registrátor nekouká do žádného registru (whois), jestli neexistuje tato s jinou koncovkou, a prostě mi pošle fakturu. Snad je i technicky nemožné se spojit se všemi majiteli stejné domény s jiným TLD, nebo zabránit pokusu o registraci. Jedině se soudit v případě porušení ochranné známky.

Česká doménová centrála provozuje obchod, nebo šmelinu, bez rizika. Kdyby si alespoň domény, jež chtějí „chránit“, zaregistrovali. Jenže to stojí peníze a celá řada firem je pošle kamsi. Asi se budu muset ještě hodně učit, abych podobné podnikatelské nápady s minimálním rizikem a téměř bez potřebného startovacího kapitálu uměl realizovat, zatím musím ještě hodně pracovat.

Komentáře

2 komentáře: „Česká doménová centrála volá“

  1. […] článek: MaReK Penguin_007 Olšavský » Počítače // Česká doménová centrála volá […]

  2. Vlastimil Ott avatar

    kvůli> Tady je to dobře. „Díky“ se používá jen v pozitivním smyslu.

    Ty jo, já jsem to na lupě ještě nečetl, musím ke zdroji…