Ubuntu 9.10, to se nepovedlo

Kategorie:

Štítky:

Od prvního koketování v roce 2005 jsem se postupně stal uživatelem desktopové verze Ubuntu. Ubuntu Linux jsem začal používat když jsem měl PowerPC iBooka, moc na výběr jsem vlastně neměl, v té době mi na desktopu kraloval Mandriva Linux, leč já potřeboval uživatelsky přítulnou distribuci pro PowerPC, platformu kterou dnes Ubuntu nepodporuje. Byl jsem spokojeným uživatelem Ubuntu až do nedávných dní, kdy jsem přešel na poslední verzi 9.10.

Přechody mezi verzemi Ubuntu realizuji pomocí upgrade distribuce přes správce balíků, jde o odladěný a bezpečný postup, byť tomu tak vždy nebylo. Čistou instalaci jsem použil jen po koupi nového počítače, od té doby jen upgraduji, což je výhodný postup, jestliže člověk používá opravdu hodně software a jeho dodatečné instalace (což je spíše vzpomínání, co vše jsem měl nainstalované) by stály velmi velké množství času.

Reklama

Jako zprávičkář portálu LinuxSoft.cz jsem 6. listopadu 2009 upozornil na článek z Linux Magazine, jehož autor se podivil na množstvím chyb v Ubuntu 9.10. O problematickém PulseAudio se psalo předem, teoreticky by pro jeho „vyléčení“ mělo stačit smazat adresář ~/.pulse, přecijen je to relativně nový software a mezi verzemi se zřejmě nepovedla kompatibilita uživatelské konfigurace, respektivě její převod.

Těch problémů je poněkudsi více, proto jen bodově, na co jsem narazil já:

  • Nefungující zvuk a touchpad na laptopu (s chipsetem ATI M200)
  • Chybové hlášky u některých programů, které se pokusí o přístup ke zvukovému zařízení.
  • Náhodné pády NetworkManagera, zažívám hlavně pokud jsem připojen přes WiFi

Naštěstí se mě nedotkla změna defaultního programu pro IM, kdy byl Pidgin nahrazen Empathy. Empathy je nevhodný pro XMPP protokol (nenašel jsem třeba správu transportů), jelikož používám mnohem vhodnější Gajim, díky předplatnému na Jabbim.cz opravdu nativní podporu ostatních protokolů nepotřebuji.

Předělané centrum software se mi moc nelíbí, původní verze mi připadala mnohem přívětivější a přehlednější.

Chyb je hodně, ty spjaté se službou Ubuntu One, verzí NetBook Remix anebo Kubuntu se mě nějak netýkaji, jenže teď bych se měl asi rozhodnou, zda zkusit mít trpělivost, zda vývojáři chyby opraví; přes updaty; nebo jestli změnit distribuci. Změna distribuce je asi trochu problém, preferoval bych distribuci založenou na Debianu, ale Debian mi nepřipadá pro domácí desktop jako to pravé ořechové, protože chci dost aktuální software, zajímavou variantou jsou tedy nový Mandriva Linux 2010.0, nebo nadcházející Fedora 12, či OpenSUSE 11.2. Nakonec asi zvítězí lenost a zkusím se dočkat opravných aktualizací.

Komentáře

7 komentářů: „Ubuntu 9.10, to se nepovedlo“

  1. […] článek: MaReK Penguin_007 Olšavský » Počítače // Ubuntu 9.10, to se nepovedlo […]

  2. Dundee avatar

    Je pravda, že nad některými věcmi jsem také nevěřícně kroutil hlavou, například nad nasazením experimentálního Grubu2. Celkově jsem ale nakonec s novým Ubuntu spokojen, dotáhli několik věcí, které mi dříve chyběly atd. Je pravda, že jsem ale provedl čistou instalaci, na upgrade nemám odvahu 🙂 Zvukovka i touchpad na notebooku funguje dobře, žádné pády nebo chyby se zatím neobjevily. Ubuntu One je bohužel ale ještě nedodělané, nanašel jsem např. možnost synchronizace kontaktů. Můj závěr: Sice to ještě není dokonalé, ale je to na správné cestě.

    1. MaReK Olšavský avatar

      Je lepší co se týče nových funkcí, já jsem dost nepříjemně překvapený velkým množstvím chyb, které jsem dříve neznal.

  3. Dalibor avatar
    Dalibor

    No, pulseaudio mi dělal problém i v Debianu, nějak to blokovalo zvukovou kartu, celé jsem to odinstaloval a ponechal jen alsu a mám pokoj.

  4. Martin avatar
    Martin

    Doporučuju vyzkoušet tu Fedoru anebo Suse. Alespoň ve virtuálu. Ještě pokorně se vrátíš k Ubuntu. Vlastní zkušenost!

    Fedora je experimentální věc, kde je tolik novinek, že bugů je nepočítaně a nedá se s tím dělat. Navíc se všechno dělá klikoidně a když člověk něco nastaví ručně, tak mu to klikací nástroj v příštím okamžiku přepíše. Suse je Windows, kde se kdesi v jádře snad skrývá Linux. Pro debianistu není ani jedno zkousnutelné.

  5. Pavel Stehule avatar

    S upgrade UBUNTU jsem mel take problemy, ale jelikoz pouzivam Fedoru, tak jsem tomu nevenoval pozornost. Trochu se musim zastat Fedory – i kdyz je experimentalni – prirovnal bych ji k UBUNTU – minimalne vychazeji ze stejne verze jadra, stejne verze GNOME. Fedoru pouzival docela dlouho – a je jasne, ze se mi UBUNTU nepouziva nejlip. Predpokladam, ze tak to musi byt i naopak.

    Docela by mne zajimalo, jestli dualita Debian X RedHat (Ubuntu X Fedora) ma ciste historicke duvody – nebo vychazi z neceho hlubsiho. Zda-li, pokud by tu nebyl RedHat, tak by tu byl pouze Debian, nebo by tu byl take RedHat – pouze s jinym nazvem a obdobnymi vlastnostmi. Mam takovy pocit, ze cloveku bylo do vinku vlozeno i to, jestli bude pouzivat Fedoru, Debian, pripadne Windows.

    p.s. Riziko prepsani konfigurace snad hrozi pouze u konfigurace site, pokud pouzivate NetworkManager – a vzhledem k tomu, ze ten se pouziva i u Ubuntu, tipnul bych si, ze riziko prepsani konfigurace je naprosto stejne jak u Ubuntu, tak u Fedory.

    1. MaReK Olšavský avatar

      Red Hat × Debian je dualita daná balíčkovacím systémem (osobně považuji rpm formát za promyšlenější, ale rpm distribuce se mi chovají nějak gumověji), ty ostatní jsou minoritní.