VLC 1.0

Kategorie:

Po několika letech práce vyšel VLC 1.0. VLC je bezproblematicky použitelný několik let, jak by mohlo plynout i z jednoho staršího článečku na tomto blogu, a oznámení verze 1.0 považuji spíše za trochu psychologickou záležitost pro uživatele.

VLC je hlavní částí projektu VideoLAN, který umožňuje realizaci kompletního provozu streamovaných multimédií v sítích a mimo jiné se lidé kolem projektu VideoLAN starají o libdvdcss (nelegální, ale nutná knihovna pro přehrání legálních DVD v GNU/Linuxu), x264, libdca (pro dekódování DTS), …

Reklama

Prakticky existuje jen velmi málo formátů, které byste ve VLC nepřehráli, a pokud na takový narazíte, bude se jednat o značně obskurní záležitost. VLC není ale jen přehrávač, stejně dobře totiž umí streamovat audio/video po síti. Například můžete streamovat DVB-T, kdy v jednom počítači budete mít osazeno tolik DVB-T karet, kolik přijímáte multiplexů a pomocí VLC lze streamovat jednotlivé kanály do sítě (vybíráte si mezi nimi tak, že otevřete v přehrávači IP adresu streamovacího serveru a za dvojtečku „:“ napíšete číslo portu, na který patřičný kanál streamujete).

VLC jednoznačně preferuji na platformě GNU/Linux i MS Windows, na desktopu i laptopu. Má velmi nízké nároky a velmi jednoduché rozhraní, se kterým si poradí i moji rodiče v předdůchodovém věku. Vyhovuje mi více, než Totem, který je jakousi standardní záležitostí v distribucích GNU/Linuxu s desktopem GNOME, už jen třeba detail, že mohu přehrát DVD, aniž se musím probojovat tunou reklam na začátku.

VLC umí (kompletní seznam):

  • Přehrát DVD (dokonce ignoruje regiony, takže si můžete objednat DVD z USA)
  • Přehrávat videa ve formátech DivX, XviD, Matroska, Flv (Flash), QuickTime, H.263, H.263, MJpeg, Theora, …
  • Audio mp3, ogg, wma, flac, ogg, aac, …
  • Nahrávat ze streamu, nebo televizní/radio karty
  • Streamovat, nebo překódovat audio/video

Ať používáte GNU/Linux, některý z BSD systémů, Mac OSX, nebo MS Windows, doporučuji VLC jako primární (asi nakonec zůstane jako výhradní), přehrávač videa a hudby. Lepší nástroj jen těžko najdete. Pokud se zajímáte o cenu, je nulová, dokonce je přehrávač šířen pod GNU licencí, takže si můžete prostudovat zdrojové kódy.

Komentáře

Jeden komentář: „VLC 1.0“

  1. DanQ avatar

    a já můžu potvrdit, že ovládání zvládnou i čtyřleté děti ~_^. Stačilo jim na plochu vytáhnout „oranžový trojúhelníček“ (to že je to kužel asi ještě nevěděly) a bylo… dvd disk jsou schopný otevřít skrze menu…
    jinak – raději mám ještě naintalovaný mplayer (jak v xubuntu, tak pod windows – občas dělá VLC neplechu) a pak samozřejmě MPC (pod Windows, na fansuby je to pohodlnější)
    a ignorování regionu je skvělá věc, vlastně jedna z vlastnosti, kvůli kterým jsem před lety na VLC přešel a pak už jsem nikdy PowerDVD neintaloval.