R.I.P. DesktopBSD?

Kategorie:

Štítky:

DesktopBSD je docela zajímavý systém, pro běžného uživatele jedna ze dvou extrémně snadných cest, jak dostat FreeBSD na svůj desktop; tou druhou cestou je známější PC-BSD. Vývoj DesktopBSD však poslední dobou ustal a vypadá to, že je na čase se rozloučit s FreeBSD určeným pro bývalé uživatele MS Windows.

Nedostatkem vývojářů trpí celá řada projektů, doby kdy krize byla slovo patřící spíše do hororů jsou pryč, dneska se kvalitní programátoři snaží pracovat co nejlépe pro své živitele a na zájmové projekty mají méně času. Na druhé straně právě krize by mohla být velmi zajímavým a silným impulsem pro rozšiřování svobodného software, protože firmy budou o něco více uvažovat, kolik peněz utratí za požadovanou funkčnost (tím neříkám, že začnou přecházet na verze distribucí, které jsou zdarma, ale počítá se tco).

Reklama

Před 5 lety jsme se mohli poprvé setkat s DesktopBSD, distribucí připravenou na základech FreeBSD, která obsahovala (bohužel) KDE. Nainstalovat ji zvládl lecjaký začátečník a když na ní vzpomínám, tak nefunkční ACPI byl jediný důvod, proč jsem si DesktopBSD na laptopu nenechal, s KDE bych se nějak smířil, případně bych si doinstaloval GNOME, protože ve FreeBSD portech GNOME je a nejen to. DesktopBSD ve mě zanechalo pozitivní dojem a byl jsem rád, že někdo dělá „FreeBSD distribuci“pro běžné uživatele, protože ne každý zvládne nastavit FreeBSD, aby mu fungovalo bez problémů.

Bohužel Peter Hofer, hlavní vývojář DesktopBSD, zůstal na celý vývoj sám a podle jeho vyjádření bude nadcházející verze DesktopBSD 1.7 zřejmě tou poslední, která vyjde. Nezbývá tedy, než se rozloučit se zajímavým projektem. PC-BSD je životaschopné a dá se považovat za relativně úspěšné, takže ani uživatelé neodborníci nepřijdou zkrátka, pokud chtějí BSD systém.