Šlégra a Brožovou do parlamentu nechci!

Kategorie:

Štítky:

ČSSD si neví rady se svým programem do předčasných parlamentních voleb; které jsou vlastně její prací; a protože jen negace toho co se tu udělalo nestačí, tvrzení že jsou „při těch kdo krizi nezavinili“ je naprosto hloupé (mimochodem krizi jsem nezavinil a nemám pocit, že by se ČSSD někdy v minulosti stála při mě), tak zbývá sázka na známé tváře, ať z televizní obrazovky, nebo ze sportovišť.

Jen málo umělců, nebo sportovců, dokázalo nějak rozumně fungovat i v politice, napadá mě jen Táňa Fischerová, Michal Prokop a z poslední doby Tomáš Töpfer. Sice rozumně hájili, Tomáš Töpfer hájí, program strany za níž byli zvoleni, ale přesto tomu něco chybí. Michaela Kocába jsem si vždy vážil jako skvělého hudebníka, ale jeho pokus o politickou práci je naprosto šílený, jakkoliv někdo obhajuje jeho zásluhy na odchodu Sovětských vojsk, nesouhlasím, vojska by odešla tak jako tak, možná malinko pomaleji a s menší pompou (zase bych ale nemohl mít ve své sbírce album Pražského Výběru „Adieu C.A.“).

Reklama

Osobně si myslím, že známá tvář, ať jde o sportovce, nebo herce, neznamená rozumné fungování v politice. Politika není jen sezení někde v poslanecké/senátorské lavici, ale je nutné studovat spousty tiskovin, návrhů zákonů, … Vysloužilý sportovec na to možná čas mít bude, ale aktivní umělec ani omylem. Navíc tvrdím, že kdo chce do poslanecké sněmovny, nebo senátu, měl by mít zkušenost z regionální politiky, ideálně alespoň 2 volební období v místním (obecním) zastupitelstvu (a /, nebo) 1 volební období na hejtmanství, ať opravdu nejde bez zkušenností, jako by se bagrista ucházel o místo generálního ředitele banky.

Jiřího Šlégra si vážím jako špičkového hokejisty, jsem rád, že se vrátil do domovského HC Litvínov, kterému fandím. Ano v obecním zastupitelstvu již jedno období je a jeho sportovní kariéra už je nejspíše uzavřena, ale přesto si myslím, že na to aby byl na kandidátce ČSSD do poslanecké sněmovny parlamentu České Republiky, je to málo, ještě alespoň jedno období v obecním zastupitelstvu, nebo na hejtmanství by bylo jedině k dobru věci.

Kateřina Brožová je hezká žena. Bohužel to je asi tak vše co o ní mohu napsat. Politiku viděla snad jen v televizi, případně se s některým z politiků ukázala na pódiu při volební kampani. Její výroky, díky nimž vypadá jako hloupá blonďatá zlatokopka (nemohla by si vzít chudého) také zrovna nejlépe neladí k tváři jakou se snaží ČSSD ukázat. Pokud neplánuje pár dní po získání mandátu odstoupit a přenechat místo někomu, kdo se politice věnuje profesionálně, bude velmi pravděpodobně jen loutkou, která si odskočí na důležitá hlasování, kde zvedne ruku podle nařízení vedení poslaneckého klubu a strany, politika není televizní seriál, kde je vše napsáno ve scénáři a není nutné při jeho hraní používat šedou kůru mozkovou.

Ryze teoreticky bych měl hájit Tomáš Töpfera, protože je v senátu za moji domovskou ODS, ale je pro mě neviditelným senátorem, byl bych radši, kdyby se věnoval jen herectví, protože je jeden z mých oblíbených herců.

Většinou kritizuji jen program ČSSD, který není mým šálkem kávy a bohužel v časech krize se budeme zadlužovat snad až na pokraj státního krachu, za ekonomického růstu jsme se jen rychle zadlužovali, byť si myslím, že jsme růst měli využít pro splacení starých dluhů a vytváření rezerv. Kritizuji současné vedení ČSSD, které díky osobám Jiřího Paroubka a Davida Ratha dokáže urazit i kámen u silnice, nařčením, že pracuje v žoldu ODS, protože do něj málem nabourali. Ale tahání známých tváří do politiky, jen jako lákadla na hlasy, mi přijde nedůstojné.

Nebo chceme, aby o nás rozhodovaly loutky, které se neodváží mít vlastní názor a budou hlasovat jen podle rozhodnutí strany?

Od „revoluce“ již uplynulo dost času a není nutné katapultovat lidi ochotné se věnovat politice rovnou do poslanecké sněmovny, nebo senátu, ale je nutné nechat je napřed posbírat zkušenosti na regionální úrovni.

Komentáře

9 komentářů: „Šlégra a Brožovou do parlamentu nechci!“

  1. Jiří Jakeš avatar
    Jiří Jakeš

    Bohužel, když si to tak zpětně promítneš, je tohle od nich naprosto logický krok – může to získat nové a jistější hlasy. Vezmi si Jandáka, mám pocit, že je celkem populární (že by pro svůj styl řeči?). A vedle billboardů doprovázející jejich kampan do EP hlásající „Konec justiční mafie“, „Nepusťme opět ODS k moci“, „Konec neschopnosti ochránit ty, kteří krizi nezavinili“ apod. tato akce hezky zapadne.

    Abych řekl pravdu, spíš se mi začíná nelíbit, že podobné kroky začíná dělat i ODS. Začínají s negativní kampaní (cssdprotivam apod.), viděl jsem plakáty či billboardy, kde místo propagace svých cest shazují ČSSD a KSČM („Evropa nebo Česko? Kašlu na to všecko!“) atd. Před pár lety toto nebylo. Mrzí mě, že svou kampaň snižují na úroveň kampaně ČSSD.

    1. MaReK Olšavský avatar

      Jiří Jakeš: Díky za reakci.
      Asi to bude znít mírně divně, ale mě kampaň „ČSSD proti Vám“ štve. Naše vedení přistoupilo na jejich hru s osobní válkou a to není dobře. Možná ani jiná varianta nebyla.
      Jandáka radši nekomentuji, to bychom si mohli vzpomenout i na někdejší poslancování F. R. Čecha.

  2. Jiří Jakeš avatar
    Jiří Jakeš

    Nezní to divně. Věřím, že takových je vás nemálo. Jestli byla jiná varianta či nebyla, netuším. Pravda je, že J. Zahradil se to snaží celé podat trochu jinak – vtipněji, ale podstata je pořád stejná.

    F. R. Čecha si nepamatuju, v té době mě věci politické vůbec nezajímaly. Ale jinak jeho Dívčí válka naživo je naprosto parádní a „Češi a jejich samičky aneb Češky a jejich samci“ se mi také moc líbilo 🙂

  3. Pavel Stehule avatar

    Je otázkou, co je tou správnou kvalifikací pro poslance nebo pro politika – zda-li VSE, CVUT nebo DAMU, medicína nebo zemědělka? V USA je populárním guvernérem zelený republikán terminátor Schwarzenegger – jehož filmy zrovna nepředstavují žádnou intelektuální pastvu.

    Konzervativní pravice typu Klausovi ODS nebo Bushových republikánů je historie (doufejme), a pokud nechce zmizet úplně, tak je zřejmé, že se sahá k těžšímu kalibru.

  4. Dalibor avatar
    Dalibor

    Na tu kampaň ODS jsem se ptal přímo Zahradila, on ji považuje jen za takovou nutnost – doplněk celkové politiky strany. Samotná kampaň moc voliče neovlivní, ale je ji třeba udělat. Tak nevím, možná skutečně nemá na výsledky voleb až takový výrazný vliv.

  5. Pavel Stehule avatar

    Docela mne fascinuje myšlení politiků, kteří dokáží prohlásit „je to jen taková nutnost“. Pravděpodobně je to to, co odlišuje politika od programátora – koncem věty popřít začátek – prznějí nám češtinu pánové. A vy jim to ještě žerete.

  6. DanQ avatar

    Ale Marku, vždyť to celou dobu vypadá, že pan Paroubek a pan doktor Rath píší scénář pro všechny poslance a zastupitele, kteří účinkují v jejich tragikomickém serialu ČSSD TV, a kdo se scénáře nedrží, toho přeci vyhodí… tím pádem je Kateřina Brožová naprosto ideální kandidátka…

    1. MaReK Olšavský avatar

      DanQ: Nemyslím si, že máš zcela pravdu. Pokud nešlo o extrémně důležité programové věci (rozpočet, poplatky, omezující Lisabonská smlouva, …), tak hlasovali poslanci podle své vůle a svědomí. Podívej se na výsledky hlasování a ve spoustě případů najdeš čísla mezi 60—80 % bez ohledu na stranickou příslušnost.

  7. MaReK Olšavský avatar

    Pavel [6]: Jan Zahradil má pravdu, pokud se podíváš, tak kampaň zhruba ve stejné intenzitě mají všichni, co to myslí vážně, tj. i SSO, Libertas, …, ale v reálu budou zvoleni představitelé tak 5 stran a hnutí. Evropské volby mají specifikum, že jsou pro nás „daleko“ a oslovení kampaní nějak nefunguje.
    ČSSD je prefíkaná v tom, že do toho tahá témata, která s politikou na Unijní úrovni moc společného nemají.