Krize tvrdě zasahuje do IT

Ekonomická krize, která se naplno objevila v roce 2008 a měla by mít vrchol (podle řady ekonomů) v roce 2009 si vybírá oběti i v informačních technologiích. Je to sice zcela logické, ale přesto velmi znepokojující.

Není to tak dávno, co jsem i na tomto blogu psal, že SUN Microsystems pomalu ztrácí dech. Je mi to líto, protože je považuji jednoznačně za jednu z firem, která posunula vývoj informačních kupředu, ať již platformou/programovacím jazykem Java, operačním systémem Solaris/OpenSolaris (původní SunOS měl dost společného s *BSD), nebo naprosto geniální mikroprocesorovou rodinou SPARC. Jak se zdá, SUN Microsystems se ztrácí stále více, nedávno zmizely z nabídky pracovní stanice Ultra s mikroprocesory SPARC, k dostání jsou jen verze s x86-64 mikroprocesory, Java přímo od SUNu začíná být v nových distribucích GNU/Linuxu spíše výjimkou; vytlačuje ji OpenJDK, které sice je pod záštitou SUNu, ale není to zatím to pravé ořechové; OpenSolaris vypadá jako zoufalý pokus nenechat Solaris umřít moc rychle. Akvizice MySQL znamenala výdaje, ale snad dovede SUN Microsystems generovat příjmy na přežití, vývoj OpenOffice.org je víceméně SUNem také docela bržděný.

Reklama

Asi mě ani nepřekvapuje, když jsem četl článek, který informuje o plánovaném propouštění 5000 zaměstnanců SUN Microsystems. Možná jsem velmi naivní, ale nemyslím si, že za tak rozsáhlým propouštěním je jen ekonomická krize, už delší dobu mi totiž připadá, že SUN Microsystems žije jen z historie a nové pokroky nejsou vidět, prostě dneska už asi nemá moc co nabídnout.

Propouštění začalo i u Microsoftu a podle rozhovoru s Jimem Zemlinem za to může i rostoucí popularita OSS i aplikací Google. Možná si naběhnu na vidle jakožto jeden z mravenečků propagujících GNU/Linux, ale Microsoft dokázal mnohé a nepovažuji jej za špatnou, nebo zlou firmu, především jejich zásluhou je počítač standardní součástí našich domovů. Sice koncept gui vymysleli v laboratořích Xeroxu a běžným uživatelům často více vyhovuje provedení Mac OSX (je přehlednější), ale Microsoft jej přivedl na drtivou většinu desktopů svými systémy Windows 9x/ME, nebo později Windows XP. Windows nejsou špatný systém, ač ode mne tato věta zní asi trochu divně a nevěrohodně.

Možná jen sýčkuji a třeba v případě Microsoftu bych se měl radovat, konečně GNU/Linux, potažmo svobodný software, je problémem pro Microsoft, ale přesto se mi situace nelíbí. S propouštěním začaly poměrně velké firmy, které obrovským způsobem posunuly vývoj IT dopředu, a pokud si myslím správně, přibrždění takovýchto gigantů může výrazně zpomalit celý IT segment.

Jsem zvědav, co budoucnost přinese, už jsem viděl zprávy, že Red Hat dohnal SUN Microsystems co do obratu i tržní hodnoty. Přitom Red Hat pouze tvoří jednu z komerčních distribucí a patří mu aplikační server JBoss, neboli ve srovnání se šíří nabídky služeb SUN Microsystems nemá prakticky nic. Microsoft je (zatím) obrovský, zavedený a bohatý, jak dlouho bude však trvat, než jej přeroste třeba Google?

Když už propuštějí takto velké ryby, nebude asi trvat dlouho, než začnou propouštět i menší hráči. OSS vývojáři většinou pracují pro někoho a svobodný software tvoří buď ve svém volném čase, nebo jako součást své běžné práce. Pokud tito vývojáři změní zaměstnavatele, může se jejich podíl práce na svobodném software utlumit na nulu a to vnímám jako hrozbu. I já jsem napsal, že ekonomická krize může akcelerovat rozšíření FOSS, protože méně firem bude ochotných utrácet obrovské prostředky jen na nákup licencí, ale ta zbraň je důsledně dvousečná.

Mimochodem: Firmu SUN Microsystems a Java platformu mám rád, proto tak nelibě nesu, že to jde s firmou od 10 k 5.

Komentáře

6 komentářů: „Krize tvrdě zasahuje do IT“

  1. Dalibor avatar
    Dalibor

    Marku, možná všechno zlé je pro něco dobré. Ve včerejších HN je uveden článek „Platy v IT rostou a zvýší se i v krizi“, který popisuje absolutní nedostatek odborníků v IT u nás a jejich platy neklesají. Dále píše o špatném vybavení našich firem počítači oproti průměru EU. To všechno čeká na uvolnění poptávky. Zejména v automobilismu se očekává technický pokrok a to musí někdo naprogramovat. Dle společnosti Gartner se předpovídá stabilní růst prodejů počítačů a mobilů, letos má být prý rekord .. tak nevím. 🙂

  2. Pavel Stěhule avatar

    Dost by mne překvapilo, kdyby se krize v IT neprojevila – a popravdě řečeno, IT potřebuje projít si svou katarzí. Jestli si vzpomínáš na 90 léta, tak co rok, dva mělo smysl provést upgrade – je ale důvod migrovat na nové verze MS Office nebo nová OS? Jaká je nově přidaná funkčnost? Po roce 2000 bylo dosaženo minimální kvality a od té doby se mění jen kvantita systémového sw. Vývoj sw se v důsledku změnil, tak aby zvládal vyšší složitost a komplexnost – a díky tomu je řádově dražší. V 80 letech byly dobré produkty výsledkem šikovného nápadu, technické zdatnosti a malého týmu lidí. Dnešní vývojové týmy jsou obrovské, kdy neskutečně energie se spotřebuje jen na to, aby se tým nějak domluvil a nerozpadl. Radikální řez je nutný.

    1. MaReK Olšavský avatar

      Nejde o to, že by mě to nějak moc překvapovalo, spíše nelibě nesu, která firma (SUN Microsystems) to odnáší. Fakt mám některé produkty SUNu rád a nějak si nedovedu představit, kdo by mohl být „garantem“ Java platformy.

  3. Dalibor avatar
    Dalibor

    Pavel Stěhule: Je to přesně tak – jde o přidanou hodnotu nového produktu. Pokud si vezmeme kancelářský balík, v postatě MS Office 2000 splňoval všechno, co člověk pro běžnou kancelář potřebuje. Ano, je třeba export do PDF apod., ale to jsou jen kosmetické věci. Ale od doby Office 2000 uplynulo 9 let a vývojáři se musejí něčím živit. Ale tak je to se vším: nová auta a jejich funkce, nová elektronika k poslechu apod. Všechno dosáhne svého stropu, pak musí přijí úplně něco nového, revolučního – a to není tak snadné.

  4. goldenfish avatar
    goldenfish

    cau Marku,
    koukam, ze mas inspiraci ode me (s usmevem).
    Od pondelka vesele shanim praci. Drzte palce, mozna ze se dostanu k jednomu open-source projektu-nedostatkove zbozi co se tyce urciteho typu opensource software (nebudu predbihat).
    Jinak o stagnaci software u velkych firem, castecne je to pravda. Spise bych videl propousteni byrokratu a lidi z marketingu. Ale podle me je to sance pro mensi firmy prorazit. Ono staci neco oprasit a hlavne __dodelat__ a da se na tom dle meho nazoru dobre stavet.

  5. MaReK Olšavský avatar

    Goldenfish: Ahoj Pavle, inspiraci od Tebe nemám, tu mám od spousty článků, co přečtu při psaní zpráviček. Bohužel co vidím u SUN Microsystems mě naplňuje smutkem, asi moje nejoblíbenější firma.
    Jinak držím palce.
    BTW: Na WordPress Ti pustí většinu formátovacích tagů.