Nepoužíváním k zapomínání.

Posledních cca 5-6 let jsem se snažil propagovat databázový server PostgreSQL, ale poslední 3 roky jsem byl spíše v úrovni teorie, než praxe, protože jej již nepoužívám. Není to proto, že bych na něj zanevřel, ale jednoduše nemám moc příležitostí.

Ve firmě máme jako hlavní databázový server pro náš mzdový software FirebirdSQL, což je úžasná záležitost, ale nejlepší zkušenosti s FbSQL mám na platformě MS Windows, v GNU/Linuxu už nemusí být jeho zprovoznění zcela triviální, na FreeBSD to bylo už dost bolestivé a na dalších platformách jsem jej zatím nezkoušel, ani je teď nemám nikde nainstalovány. Pak mám ve firmě několik malých projektů, pro které využívám zajímavý a dost dobrý SQLite.

Reklama

Mimo práci pro firmu a občasné psaní článků pro LinuxSoft.cz a Živě.cz se věnuji webařině. Situace se sice zlepšila, hosting s podporou PgSQL lze nalézt (relativně snadno), ale člověk už si napsal administraci webu i triviální webshopový engine s podporou MySQL a teď jsem docela líný vše přepisovat do verze, která by jako databázový backend používala PostgreSQL, které je ale jednoznačně lepší. Návrat , respektive používání, PostgreSQL v mých projektech nemusí být žádnou utopií.

Bohužel opravdu zapomínám jak se co v PgSQL dělá a nemalou vinu na tom nese nevyužívání PgSQL v projektech. Nedávno jsem potřeboval upravit jeden projekt, kde je PgSQL využíváno a měl jsem obrovské problémy, protože jsem pomalu ani nebyl schopen správně zadefinovat novou tabulku a vybírat z ní korektně data, některé detaily jsou ve srovnání s MySQL malinko jinak. Docela jsem se styděl a uznal, že s tím budu muset něco udělat, alespoň některé mé projekty zduplikovat i na PostgreSQL.

Komentáře

4 komentáře: „Nepoužíváním k zapomínání.“

  1. Jiří Jakeš avatar
    Jiří Jakeš

    Mňam, PostgreSQL. Ten já také rád. V práci si ho užívám 100% a čím víc do něj pronikám, tím ho mám raději. I když znám PostgreSQL delší dobu, pokročilejší fíčury (hlavně PL/pgSQL) jsem začal používat až tam nyní…

    Myslím, že takový problém se týká v podstatě každého. Naštěstí, alespoň v tomto konkrétním případě, máme skvělé zdroje – třeba seriály na Linuxsoftu 😉

    1. MaReK Olšavský avatar

      Jiří Jakeš: Tak seriál na LinuxSoft.cz bych tak vážně nebral, není dokončený a to ani zdaleka. Doufám, že budu mít čas se k němu ještě někdy vrátit. Momentálně mám rozepsáno o SQLite, protože jsem si docela tuto miniaturku oblíbil, ale dám to do administrace až bude komplet. SQL a některé featury mám už sepsány, teď chybí ještě nějaké praktické howto kde lze použít a jak (PHP už mám začaté, tam je zrovna dost zmatek, do Javy píchnu a možná že i do Pythonu), ale asi není nejlepší to mít ryze programátorsky, kouknu na napojení do OpenOffice.org, jestli lze.

  2. Jiří Jakeš avatar
    Jiří Jakeš

    Dokončený možná není, ale to, co tam je, má přeci svou hodnotu a ta rozhodně není malá!

    Tak pokud mohu ještě za sebe, SQLite v podstatě neznám. Vím, že existuje, ale tuším ho momentálně žádná aplikace, kterou používám, nepoužívá. A na své projektíky v Javě, kde je DB potřeba, sáhnu obvykle po H2.

    Ale jinak hodně pošilhávám po Oracle. Zjistil jsem, že na trhu práce (hlavně zahraničním) je její znalost opravdu hodně žádána.

  3. temporary avatar
    temporary

    …k tomu seriálu na linuxsoftu. Pustil jsem se do něj, o víkendu.. a když jsem se začal prokousávat díl po díle krok za krokem 🙂 narazil jsem na díl sedmý… a v díle sedmém na toto:
    SQL script, ve kterém je potřebný stav databáze naleznete ke stažení >>zde<<
    a hle.. on tam není. Linik končí na 404.
    Chtěl bych touto cestou požádat autora, keby ten soubor zveřejnil třebas tady.. ať mohu pokračovat ve vzděláváni se :)))
    Díky