Opomíjený přehrávač – aTunes

Kategorie:

Štítky:

Pokud jste si na platformě GNU/Linuxu, nebo *BSD, oblíbili hudební přehrávač Amarok, jenž je asi tím nejlepším vůbec, nemusíte si moc zoufat, pokud pracujete na platformě MS Windows, nebo Mac OSX, a nevadí vám software na Java platformě, nabízí se totiž aTunes, který příjemně předčil má očekávání.

Už samotný název aTunes ukazuje na inspiraci iTunes, který je používaný především díky hudebnímu přehrávači iPod a vcelku zajímavé penetraci Mac OSX, která se poslední dobou obevuje, byť ne zrovna v našich končinách. Nevím, jestli je nutné se podobat populárnímu programu, ale soudě podle přehrávačů aTunes, Amarok, Rhythmbox (asi můj nejoblíbenější), BMPx a dalších, které se podobají applovskému iTunes, to prospívá. Minimálně mají zmíněné programy příjemné a docela přehledné rozhraní, jednu dobu se přeci ve velkém napodoboval Winamp.

Reklama

Přehrávač aTunes podporuje formáty mp3, ogg, wma, wav, flac, mp4 a streamovaná rádia, umožní editaci tagů a organizaci hudební sbírky i ripování audio CD. V podstatě tedy vše, co umí běžný hudební přehrávač, jako například populární a známý Winamp. Podpora Last.fm je dnes už docela samozřejmost a zde mi něco proti Rhythmboxu/Amaroku/BMPx chybí, aTunes totiž umí odesílat, co zrovna posloucháte, ale nepřišel jsem na to, jak streamovat rádia z Last.fm, protože ta si mohu připravit přesně podle svého gusta (třeba přehráváním rádia s umělci podobnými zadání „Nick Cave, Manowar, Laibach, Hans Zimmer“).

ATunes používá pro přehrávání vazbu na MPlayer, což je opravdu dobrá volba. Pokud budete instalovat aTunes v prostředí MS Windows z  instalačního exe souboru, nainstaluje se Vám MPlayer automaticky, jinak jej budete muset nainstalovat sami. V prostredi GNU/Linuxu jsem vyuzil multiplatformní balíček bez instalačního programu, který jsem rozbalil do „bin“ adresáře, jenž mám i z testovacích důvodů v mém home; MPlayer pochopitelně nainstalovaný mám, protože jej vyžaduje poněkudsi více programů, já sám používám pro přehrávání filmů VLC.

Já sám jsem si doma na GNU/Linuxu mírně zkomplikoval život, nasadil jsem OpenJDK, aplikace v něm fungují naprosto spolehlivě, jen většinou trochu divně vypadají (hlavně jEdit a NetBeans), ale plugin na applety jsem na 64 bitové platformě nezprovoznil ani za kamión brambůrek, naštěstí na mém oblíbeném GoKGS nejsem odkázán jen na applet. OpenJDK asi ještě nějaký čas potřebuje, možná celá Java na x86-64, ale z hlediska tohoto článku je podstatné, že aTunes funguje.

Komentáře

2 komentáře: „Opomíjený přehrávač – aTunes“

  1. Dalibor avatar
    Dalibor

    Jsem zvědavý člověk, takže určitě ATunes vyzkouším 🙂 Já jinak používám Kaffeine, také toho umí hodně. Ten tvůj tip, Daniel Bautista, rozhodně nemá chybu – pěkný poslech 😀

  2. MaReK Olšavský avatar

    Dalibor: No myslím, že Ti aTunes nemá moc co nabídnout, pokud jsi spokojený s Amarokem. Pro mě je perfektní, protože se pohybuji mezi MS Windows, GNU/Linuxem i FreeBSD a není nad komfort jediné aplikace pro všechny systémy.