Pozitivní zprávy, aneb filipika proti bulváru

Kategorie:

Štítky:

V televizi se již téměř nedají sledovat zprávy, bulvarizace se zatím vyhýbá pouze televizím ČT24 a Z1, které jsou koncipovány jako takové české CNN, ostatní kanály (vyjma ČT1, kterážto sdílí zpravodajství se specializovanou ČT24) jsou naprostý bulvár, který začne hromadnou autohavárií a skončí zvířátky.

Koukat na zprávy na komerčních televizích znamená zahrávat si s vlastním zdravím a to nemalou měrou. Dříve, než začli dělat příliš živelné změny, jsem docela akceptoval zprávy na TV Prima, ale i ti postupně své vysílání zbulvarizovali. Na tyto nešvary existuje skvělá zbraň, jmenuje se konkurence a dnes, pokud chci vidět zprávy, koukám na profesionálně zpracovanou ČT24, nebo Z1 (té zatím odpouštím kiksy, protože ještě nemají dostatek zkušeností), případně na některé pořady na Euronews (to už ale vyžaduje znalost některého v Evropě rozšířeného cizího jazyka).

Reklama

Na běžných komerčních televizních stanicích vládne jakýmkoliv zprávám bulvár, katastrofy a další negativismy, které mají nemalý vliv na naši pohodu, duševní a fyzický stav. Přiznejme si, jak na lidskou psychiku může působit půlhodinová masáž z katastrof, vražd, zlodějin, navíc umocněná lživými tvrzeními, jak se lidé mají stále hůře, nakonec se to korunuje jednou jakoby pozitivní zprávou ze světa domácích mazlíčků. No nic moc. Stále máme možnost volby, přepnout jinam, nebo nekoukat na zprávy vůbec a na internetu si přečíst třeba Hospodářské Noviny, Týden a Euro.

Potěšila mě zpráva že v Rumunsku má být půlka zpráv pozitivních. Škoda, že podobný zákon neplatí i v našich končinách, asi bychom byli velmi překvapeni, že se kolem nás děje spousta správných věcí, jenže k povaze Čechů to negativní myšlení a ublíženectví patří až moc, dokonce mám pocit, že se v tom přímo vyžíváme.

Specifickým případem koncentrace negativních zpráv jsou bulvární plátky, ty z této záliby v negativních zprávách přímo žijí. Buď musí dodat nahé fotky někoho slavného, napsat kde kdo ze slavných byl viděn s někým jiným, než je jeho manžel(ka), nebo informovat o autonehodách (čím větší počet zranění tím lépe), násilných činech a zlodějinách. Už jen čekám, kdy v nějakém takovémto plátku vyjde senzační článek „Jiří Paroubek přistižen na WC, jak vykonává svou potřebu. Máme skandální fotografie.“ Etika a soudnost, v případě bulváru, nejdou stranou, je už dávno jsou zabity a pohřbeni. Popularita bulváru ukazuje na na nízkou úroveň inteligence národa, já sám považuji čtení takovýchto plátků za naprostou ztrátu času. Podívejte se na bulvár ze západních států, proti tomu našemu vypadá jako naprosto seriozní tisk.

Sice informační hodnota je mizivá, ale zkuste si občas přečíst Pozitivní Noviny.

Komentáře

2 komentáře: „Pozitivní zprávy, aneb filipika proti bulváru“

  1. Vašek avatar

    Souhlasím. Se vším. Jediné zpravodajství, které já pokládám za seriózní je ČT (ČT24) a poměrně i Z1.

    Ale vysvětluj toto náctiletým. Většina z nich si myslí, že NOVA má přece tak skvělé pořady a ty „klásné“ televizní noviny jsou bez chyby. A že ČT je trapárna.

    PS: Je mi 15 🙂

  2. Jiří Jakeš avatar
    Jiří Jakeš

    Díky za tip na Euro, vypadá to na první pohled dobře. Bohužel, poslední dobou mi přijde i ihned slabší, i když je mezi mými třemi nejsledovanějším zpravodajskými weby (ČT24, E15, ihned). Včera jsem konečně objevil stream Z1, takže si ji občas také pustím a moc se mi libí. Zdá se, že bude postupně nahrazovat ČT24 (video, web ČT24 mi přijde o dost lepší).