Ekonomický růst ČR

Kategorie:

Štítky:

<disclaimer>Tento článek vyjadřuje jen můj osobní názor. „Může se Vám nelíbit, můžete s ním nesouhlasit, ale to je vše co s tím můžete dělat.“ — Jára Cimrman</disclaimer>

Ing. Jiří Paroubek a další kritici vlády ODS rádi hřímají na téma „Propad růstu ekonomiky pod vládou ODS“, ale podle mého soukromého názoru jsou jejich vystoupení jen populistickým strašením občanů ČR (Šíření poplašné zprávy je trestný čin!!) ve snaze získat si voliče na svou stranu. Na podzim budou volby do krajských zastupitelstev a za 2 roky budeme volit nové složení Poslanecké Sněmovny Parlamentu České Republiky, jen pro připomenutí, proč se o populismus snaží.

Reklama

Několikrát jsem slyšel, kterak opozice kritizovala současnou vládu za snížení hospodářského růstu ze 6%, které byly za vlád ČSSD, na dnešních 4% (uvádím pouze celou část čísla), a přitom neopoměli opoziční předáci zdůraznit, že jsou na vině opatření, která si vládní koalice prosadila.

Můj osobní názor je, že jakákoliv vláda má vliv na hospodářský růst/pokles spíše v úrovni pár desetinek procent, než v řádu jednotek, jak se stalo v případě ČR. Pokud vláda nebude ve velkém privatizovat, nebo nezačne některé podniky zestátňovat, má vliv na konkurenceschopnost jen tím, kolik firmám nechá v kase peněz a pokud jsem viděl dobře, tak díky daňovým změnám jich ve firmách zůstává poněkudsi více.

Aby to nebylo zcela triviální, změny, které vláda udělá, se neprojevují ihned, takže je vysoce pravděpodobné, že část poklesu je zapříčiněna ještě některým z opatření předchozí vlády ČSSD.

Hospodářský růst je menší, než byl posledních několik let, ale neznepokojuje mě to. Pořád je větší, než u drtivé většiny bohatších států a naše ekonomika má dostatek prostoru pro další růst. Za jeho poklesem bude zajisté i neustále posilující kurz Koruny České vůči okolním měnám (snad vyjma Slovenské Koruny), výrobky totiž na zahraničních trzích zdražují a za prodaný výrobek příjde do české firmy méně KČ (pravdou je, že firma zaplatí méně za nákup materiálu).

Podstatný vliv má koupěschopnost obyvatel v cizině. Možná se to nezdá důležité, ale je to fakt. Obchod ČR je výrazně tažen prodejem výrobků do ciziny, pokud klesnou možnosti prodeje, třeba sníženou ochotou kupujících utrácet, klesne pochopitelně vývoz a do ČR se vrátí opět menší objem peněz. Ekonomika v USA má dost velké problémy, které budou mít nepochybný vliv i na obchodní bilanci EU, potažmo ČR, přestože do USA tak významný vývoz nemáme

Když ona opozice potřebuje ukázat na nepřítele. Vcelku zajímavé by bylo vysvětlení menšího růstu HDP, kdyby byla KSČSSD u moci. To by se zajisté chlubili, jak budují z České Koruny pevnou měnu a že menší růst HDP není podstatné měřítko.

Tipuji, že všechny predikce letošního roku budou jen velikým omylem, světová ekonomika je teď natolik turbulentní, že nelze cokoliv předvídat.

Je to jen můj soukromý názor, který jsem si utvořil na základě mnoha analýz a odborných článků, bohužel mi chybí odborné ekonomické vzdělání, abych byl schopen 100% analyzovat veškeré souvislosti.

Komentáře

3 komentáře: „Ekonomický růst ČR“

  1. Pavel Stehule avatar
    Pavel Stehule

    Kazda opozice si potrebuje ukazat na nepritele. V casech, kdy byla ODS v opozici to nebylo jinak. Nicmene stavajici pokles rustu nelze racionalne pripisovat koalici. Co bych na vrub koalice pripsal je rust inflace, tam je jasny vliv danove reformy podepreny necekanym rustem pohonnych hmot.

    Persolnalni likvidace czechinvestu se projevi take za nekolik let 🙁 Az dalsi snad uz lepsi vlade.

  2. MaReK Olšavský avatar

    Pavel Stěhule: S tou rostoucí cenou ropy je to docela zajímavé, řekl bych, že její cena se číselně zvětšuje především díky dost šílenému oslabování dolaru, možná kdyby se ropa obchodovala běžně v Eurech, nebo kdybychom viděli cenu v Eurech, byli bychom překvapeni, že je cena víceméně stejná.
    Ani pořádně nevím, co CzechInvest dělal poslední roky, jestli takováto agentura měla ještě nějaký rozumný význam.
    Ano, souhlas inflace se pohnula hlavně díky změně DPH, ale zase je tam toho více, třeba nesmyslné přidávání bio složek do paliv, které docela narušilo zemědělskou produkci pro potravinářství a snížená produkce hnula s cenami. Myslím že i EU už došlo, že tohle byla hloupost.

  3. Pavel Stehule avatar

    K růstu cen ropy (na dvojnásobek) asi fakt nebyl žádný radikální důvod. Nicméně cena ropy poroste – pokud se nezvýší produkce, roste počet spotřebitelů. Osobně bych nebyl proti vyšší koncové ceně benzínu – v Praze se už nedá zaparkovat, dálnice před Ph je běžně ucpaná a vytíženost aut je minimální – každý si vozí zadek, i když je mu jasné, že bude čekat v kolonách. Biopaliva jsou podobný nápad jako daně. V podstatě dobrá myšlenka, která přišla ve špatnou chvíli. Jakkoliv mi je proti mysli, pálit obilí, jakkoliv je efektivita biopaliv minimální. Ale je to jeden ze způsobů, jak se zbavit nadprodukce. Zase se to sešlo. Suchý rok, a ekonomický růst Činy a Indie nepodepřený vyšší zemědělskou produkcí. V podstatě chybí podobný kartel, který by dokázal regulovat ceny (podobně jako u ropy). A i tomu to občas ulítne.

    V tomhle ohledu je politika příliš statická – a nestačí reagovat na změny, kterých v loňském roce bylo víc než dost.