Stellarium: Zatmění 16. 07. 2019

Zatmění měsíce 16./17. července 2019

Kategorie:

V noci z úterý na středu, 16./17. července 2019 nastane jeden z nejvýraznějších astronomických jevů, pozorovatelných pouhým okem. Zatmění měsíce, které bude opět zpestřeno provizorní astronomickou pozorovatelnou na břehu rybníka Barbora v Duchcově.

Měsíc bude v souhvězdí Střelce a jen malý pohyb dalekohledu bude stačit k pohledu na nejkrásnější planetu Sluneční soustavy, „pána prstenců“ Saturn.

Reklama

Pouhým zrakem pozorovatelná fáze zatmění bude mezi 22:00—00:59, při vrcholu zatmění, v čase 23:31, bude stín zakrývat 65,3 % přivrácené strany měsíce.

Zatmění měsíce nastává, když měsíc projde stínem Země. Podle zastínění Měsíce jsou 3 druhy zatmění, vysvětlené v odkazu.

Zatmění měsíce 2019

Vysvětlivky:

  • penumbra – polostín (oblast, ze které je zdroj světla částečně vidět a částečně jej překrývá předmět, jež stín vrhá)
  • umbra – úplný stín (z žádného místa není vidět zdroj světla)
  • Časy jsou uvedené v UTC, pro náš SELČ je potřebné přičíst 2 hodiny

Zdroj: Eclipse

Pozorování zatmění v Duchcově

Provizorní astronomická pozorovatelna bude „otevřena“ minimálně po dobu zatmění měsíce. Personál této observatoře bude na místě přibližně od 21 hodin, otevřen zvídavým dotazům, u půjčovny lodí a šlapadel.

Dalo by se napsat, že se nám v Duchcově zrodila tradice, pozorování zatmění měsíce za doprovodu několika nadšenců.

Doplnění

Počasí nám nepřálo, z celého pozorování se podařilo pořídit jen několik fotografií, příroda dala malou udměnu za trpělivost, pohled na měsíc se otevřel při vrcholu zatmění.

Bohužel kvalita fotografií není žádná „výhra“, vzhledem k oblačnosti se fotoaparátu nedařilo ostření.