Monero (Coinhive) místo reklamy

Kategorie:

Štítky:

Digitální měny hýbou světem a pomalu už není možné najít jedince, pohybujícího se alespoň trochu po internetu, který by neslyšel o Bitcoinu, Litecoinu, nebo Moneru. Ač je Monero zajímavé a populární, dostalo se mu negativní reklamy kvůli skrytému těžení na webech návštěvníků webů.

Reklamní systém Sklik používám na webu dlouhou dobu, jeho výnosy mi částečně kryjí náklady na provoz blogu. Myslím si, že velká část prokliků je vedena myšlenkou „článek mi něco dal, tak prokliknu reklamu, ať má autor alespoň malou odměnu.“ Bez skutečného zájmu o to, kam reklama vede. Návštěvníci mají „reklamní slepotu“, takže pokud nechci na webu několik reklamních ploch (návštěvníku najdi si někde mezi nimi obsah), tak je efektivita velmi malá.

Reklama

Affiliate reklamu využívat nechci, nedaří se mi psát reklamní texty a pravdou je, že takové ani na blogu nechci. Zbývá ještě Flattr, případně Patreon, pro dobrovolné platby, ale snad jsem neslyšel o nikom, komu by fungovali alespoň do té míry, že zaplatí provozní náklady.

Varianta poslední; která mě osobně připadá nejvíce férová vůči návštěvníkovi; je nechat návštěvníka/čtenáře „těžit“ virtuální měnu, již zmíněné Monero. Nedělám to skrytým způsobem, což sice umím, ale považuji to za podvod vůči čtenáři, nýbrž naprosto transparentně. Je jen na čtenáři, zda klikne na šipku, aby jeho počítač počítal hashe (těžil Monero), případně zda navýší množství výkonu. Zatím je zobrazování náhodné, střídá se s reklamou dodanou Seznamem (Sklik), pokud bude fungovat, tak zruším náhodnost a ponechám jen Coinhive.

Za inspiraci děkuji Ondřeji Tůmovi, kde jsem si všiml Coinhive v akci.

BTW: Mimochodem Monero je esperantské slovo pro minci a mně Esperanto baví. 🙂

Update: Těžení Monera na blogu, místo reklamy, jsem deaktivoval, článek zde zůstává jen pro dokumentaci jednoho pokusu.