Nenechte si krást spánek displayem

Kategorie:

Štítky:

vlivu melatoninu na zdraví se napsal nejeden článek a dost se ví i o blokaci jeho tvorby v těle, jakmile zrak registruje modrou složku ve světle. Modrá složka je silnější při použití „studeného světla“ (ano i ve světle, které vnímáme jako bílé).

Mimo jiné je to důvod, proč by v ložnici, obýváku a dětských pokojích měla být světla s teplou barvou, tj. to co lidské oko vnímá nažloutle. Čím žlutější, tím lepší. Ideální by asi byla svíčka, ale ta má velmi malý světelný výkon.

Reklama

Jedním z významných zdrojů bílého světla jsou displaye počítačů, laptopy a chytré telefony, které používáme. Kolik lidí si před spaním ještě „projede facebook“, nebo si píše s kamarády a ranní vstávání spíše připomíná exhumaci, protože spali méně a tělo nevytvářelo dostatek melatoninu. Mít display nastavený neustále do teplých barev, spíše výrazně do červené, je nepříjemné a pro některou práci nepoužitelné, ale můžeme nechat operační systém aby se postaral o posun barevné škály v „nočních hodinách“.

K tomu, aby to operační systém uměl pohlídat a přenastavit, je obvykle potřebný externí software. Nevím o žádném systému, který by byl takto vybaven sám o sobě (ani by to správce zobrazení neměl dělat). Na desktopu/laptopu používám 2 operační systémy (GNU/Linux a MS Windows), na chytrém telefonu mám Android; ve zlaté kleci Apple by měl fungovat program, jenž používám v MS Windows, kupodivu Apple se nerozhodl takovou funknčnost zakázat pro „dobro svých uživatelů“.

Zeměpisné souřadnice prozradí třeba Mapy.cz. Všechny jmenované programy dovolují dočasné „vypnutí“ (přechod je ale trochu nepříjemný), třeba pro sledování fimu, nebo úpravu fotografií.

Doplnění a oprava

Jak mě upozornili komentující, tak MacOS X, iOS a Windows 10 funckcionalitu pro barevný posun mají. Děkuji jim za doplnění.

f.lux (MS Windows, MacOS/iOS, Android)

Program f.lux používám v MS Windows. V základním nastavení má jednu malou vadu přechod mezi studenou a teplou variantou berevné škály je nastaven na 20 sekund a to už je nepříjemné i viditelné. Je vhodné, ba přímo nutné, si přechod přenastavit na rozmezí jedné hodiny. Příjemné je, že má nastavení barevné teploty umělého osvětlení pro přirozenější „noční variantu“.

Program je freeware, tj. je použítelný bezplatně, ale nejsou k němu dostupné zdrojové kódy, takže uživatel si nemůže být jist, zda program neprovádí na pozadí nějakou „nekalou činnost“.

Redshift (pro GNU/Linux)

Program Redshift mám pro GNU/Linux, jež používám na domácím desktopu i laptopu. Nemám otestovánu jeho funkčnost pro BSD a podle stránek by měla být funkční (experimentální) verze i pro MS Windows. Samotný software je pro terminálový, kde si jej lze spustit s parametry (redsift -l 50.60:13.74 -t 5700:3600 -g 0.8 -m randr -v), pokud si je chcete nastavit trvale, vytvořte si soubor ~/.config/redshift.conf. Program má GTK aplet i Prasmoid (pro Qt desktopy), který usnadní přerušení práce (vrátí nastavení do standrdních barev) i „normálním uživatelům“ (ti kliknou, práce s konzolí je pro ně dnes už nezvládnutelná).

Při instalaci je dobré si dávat pozor. Redshift se jmenuje i jedna ze služeb AWS.

Red Moon (Android)

Poměrně běžně byvají chytré telefony nastaveny tak, že v době tmy (tj. když používáme umělé osvětlení) stahují jas, ale posun barevné škály do teplých barev už běžně implementovaný není.

Pro chytrý telefon jsem si našel svobodnou aplikaci Red Moon. Mým původním zdrojem je F-Droid, který nabízí pouze takové aplikace, k nimž jsou i zdrojové kódy (většina z nich je i na obchodě Play). Aplikace je v některých případech zdrojem menšího problému, překresluje display a je nutné povolit její přístup i k systémovým nastavením; s čímž jsem se poprvé setkal když jsem chtěl změnit svuk budíku a již byl aktivní noční mód Red Moonu.

Závěrem

Ideální stav pro oči je teplé světlo a nebát se použít program, který během soumraku posune barevnou škálu monitoru. Jen nezkoušejte zpracovat grafiku, či fotografie, když budete mít „noční verzi barevného podání“, za denního světla, nebo po tisku, byste se asi hodně divili.

Ještě lepší stav je, když máte monitor zkalibrovaný a je lhostejné zda jde o levný monitor, velmi drahý profesionální panel, nebo laptop. Kalibrační sondu pro vytvoření barevného profilu mám. Za dobrou kalibraci s použitím některého jmenovaného programu budou oči vděčné, zvláště pokud vás počítač živí a trávíte před jeho displayem mnoho času.

Pro mnou běžně používané systémy jsem našel i aplikace, které snímají intenzitu okolního světla webkamerou a podle té nastavují intenzitu podsvícení LCD. Při zkoušení mi to nebylo úplně příjemné, stačil příchod kolegyně do kanceláře, která si na chvilku přísvítila dalšími světly, aby je poměrně záhy opět vypla, a změny jasu displaye byly téměř tak příjemné, jako „drátem do oka“.

Mimochodem melatonin lze tělu dodat i formou tablet, ale já preferuji nenarušovat přirozenou tvorbu hormonu v těle, pročež je lepší si nenarušovat přirozený spánkový cyklus.

Komentáře

11 komentářů: „Nenechte si krást spánek displayem“

  1. Aleš avatar
    Aleš

    Dobrý den, f.lux na Macu funguje, kromě toho je tahle funkce v macOS integrovaná od verze 10.12.4 Sierra jako Night Shift. Zapíná a nastavuje se v System Preferences » Displays » Night Shift.

    1. Marek Olšavský avatar

      Díky za komentář

      Ano přiznávám, že MacOS jsem chvíli používal tak dávno (před ?Tiger?), že taková funkce tam ještě nebyla. Nicméně „zlatá klec“ mi moc neseděla a nahradil jsem jej GNU/Linuxem. Díky za info.

  2. wim avatar
    wim

    Windows 10 i iOS 10 o umí samy o sobě 🙂

    1. Marek Olšavský avatar

      Díky za komentář.

      W10 se ještě stále vyhýbám, maje W7 Pro :-). Ano, tento přídavek tedy neznám. Děkuji za upozornění.

  3. Jméno avatar
    Jméno

    Apple se pro dobro svých uživatelů dokonce rozhodl integrovat takovou funkci přímo do svých OS. No offense, jen by bylo fajn upustit předsudky a zaujatost.

    1. Marek Olšavský avatar

      Díky za komentář…

    2. usurplol avatar
      usurplol

      Zdravím, Apple tuto funkci pro Iphone 5 naschvál nedodal a blokuje použití alternativních aplikací.
      Pro telefon (a jeho majitele) který má nejnovější verzi ios ale prostě bez night shiftu je to velice smutná situace.

  4. David1234 avatar
    David1234

    F.lux je podle všeho dostupný i pro Linux -https://justgetflux.com/linux.html.

    1. Marek Olšavský avatar

      Díky za komentář.

      Je to možné, za sebe nevidím důvod, proč bych měnil co funguje. Nevím, jestli f.lux kamarádí i s konzolí, u Redshift jsem si jist :-).

  5. usurplol avatar
    usurplol

    Zdravím, pro Android doporučuji aplikaci Twilight (od českých tvůrců známé Sleep as Android)
    Pro základní použití je zdarma.
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.urbandroid.lux&hl=cs

    1. Marek Olšavský avatar

      Díky za hodnotný komentář. Doplnil jste moje povědomí.