Malý kreativec a #EET

Kategorie:

Štítky:

Stanislav Puffler přidal na svůj blog příspěvek, kterak „EET zničí českou ecommerce a affiliate podnikání“. Dovolím si malý, dodatek. Pohledem malého vývojáře, ale nejeden dnešní IT kolos začal jako „one man show v garáži“.

Standa Puffler správně připomněl, že do Elektronické Evidence Tržeb (dále jen EET) patří zcela nelogicky i dohledatelné platby kartou, neboli online platby. Trochu jeho úvahu rozšířím o perspektivu jednoho mého někdejšího cíle.

Reklama

Představte si nezávislého profesionála (freelancera), který si pro svou práci vytvoří i několik nástrojů. (Opravdu jen málokdo takové nástroje tvoří, protože nemá do čeho píchnout, ale snaží se řešit svůj problém.) Nástroj slouží a tvůrce se jej rozhodne dát na trh. Buď spustí malý e-shop, kde prodá několik licencí ročně, nebo požádá o dobrovolnou platbu (viz tvůrce editoru PSPad), každopádně i při zanedbatelných příjmech se bude muset potýkat s EET.

Tipnu si výsledek. Spousta takových nástrojů se na volný trh nedostane, nebo nebude jak tvůrce podpořit za čas, který nejspíše vzali svým rodinám. Milerád zaplatím za produkt, který mi pomůže, ale podpora českých vývojárů se kvůli EET zatraceně zkomplikuje.

Software, v mém případě nejčastěji komponentu, plugin, potřebuji najít, zaplatit a používat v časovém horizontu několika hodin. Pokud bude platba kartou spadat do EET, jen těžko bude malý dodavatel integrovat spolupráci se „špionážním systémem“, platby kartou (třeba přes některou bránu) zruší a kolečko výběr ->čekání na fakturu ->platba převodem (zvláště mají-li obě strany různé banky) ->dodání licence se protáhne na několik drahocených dní. Opravdu domyšlený systém pro „Průmysl 4.0“, ke kterému by měla česká ekonomika spět, pokud nechceme být jen evropskou montovnou.

Ministr Babiš se sice snaží vysvětlovat, jak se všichni mýlíme, ale minimálně jednu odpověď měl konzultovat s informatikem.

„S EET se ale situace dost zásadně komplikuje. Původně stačila primitivní HTML stránka s platebním tlačítkem, ale najednou potřebujete mít celý backend, který bude vystavovat zálohové doklady a odesílat (ne zrovna jednoduše) data finančímu úřadu.“

Odpověď páně ministra: Takže e-shopy, které mají svůj byznys postavený na ELEKTRONICKÉ objednávce, ELEKTRONICKÉM zprocesování dané objednávky a ELEKTRONICKÉ platbě nejsou schopny zaslat ELEKTRONICKY zprávu ve standardním XML formátu a přijatý kód přidat na fakturu? To opravdu myslíte vážně?

Ano pane ministře, ve spoustě případů stačí do jednoduché stránky přidat pouze a jen hotové platební tlačítko některé brány a kdokoliv mohl prostě zaplatit elektronický výtvor. Po EET nebude takto jednoduchá stránka možná, ale bude potřebné implementovat složitější nástroj, za který bude muset kreativec zaplatit další peníze.

Úplně zbytečně se zvyšuje laťka pro vstup na volnou nohu, i pro vedlejší OSVČ, a komplikuje se začátek nejednomu kreativci.

Podle mého názoru (omlouvám se za vulgaritu) dostane znalostní ekonomika „na prdel“. Možná je to cíl, aby všichni pracovali jako tupé stádo v montovnách, (nadnárodních) koncernech a ve státní správě.