2020: Povinná kamera v autě i ložnici

Kategorie:

Jak se blíží povinné EET, tj. předběžné prokazování neviny daňového poplatníka, je na čase si povšimnout blízké budoucnosti v oblasti práva orgánů nahlížet do soukromí o[b/v]čanů. Se změnami budou, zcela pochopitelně, souhlasit všichni pachatelé dobra a jen pár pár hříšníků bude proti.

Kamera na každém místě

WebCam

Na internetu se dá dohledat zpráva o masivním rozšíření kamer. Ve větších městech je, prý, možné zmapovat téměř kompletní pohyb člověka, jen podle záznamů. Snažíme se věřit, že je to dobré pro naši bezpečnost, ale zcela jsme se vzdali soukromí. Jedny z mála míst, kam kamery nemíří, jsou okna budov, tam nezřídka kdy bývají kamery bezpečnostních agentur.

Reklama

Povinnost (HD) kamer pro likérky byla na stole po tzv. „metanolové aféře“ (a teď nehodlám hledat, zda došlo k naplnění).

Kamera do auta, doplněk k eCallu

Systém eCall je posvěcený, respektive protlačený přes Evropskou komisi a od roku 2015 měl být ve všech nových automobilech (odloženo na 2017). Systém aktivně snímá polohu z GPS i vnitřní zvuk a v případě nehody odešle „SOS SMS“. Později při vyšetřování nehody bude možné získat data z posledních několika sekund před jízdou, anžto funguje jako černá skříňka. Že bude možné monitorovat pohyb každého automobilu je evidentní.

Zatím systému chybí jediná věc a tou je kamera pro snímání obrazu. Nicméně i tuto lze doplnit. Jelikož by online streamování dat bylo asi nemožné, při současné technické úrovni, řidič nahraje data z kamery (každý den, kdy jel) na centrální server.

Nahráná data budou sloužit k ověření toho, zda neprovedl nějaký přestupek, či nejel nebezpečným způsobem. V případě nehody si stáhne policie data na místě.

Kamera v ložnici

Dalším vylepšením bude povinost mít kameru v ložnici. Někteří jí už mají, třeba v „chytré televizi“, nebo točí amatérská videa a některá umístí na servery typu Amatéři.

Abychom byli vzájemně chráněni před domácím násilím, stane se kamera v ložnici povinnou pro každého, společně s pevným datovým připojením, aby byl možný nonstop monitoring. Záznam uchovávaný po dobu několika týdnů poslouží jako důkaz nevinny, že partner neznásilnil manželku, ale zároveň bude prevencí nařčení z nevěry. Pochopitelně, že pro každý sexuální styk bude nutné vyplnit a podepsat formulář o dobrovolnosti styku a všech praktik při něm prováděných.