Nářek fanoušků Formule 1

Kategorie:

Formule 1 je sport i šou, která prý je 3. celosvětově nejsledovanější událostí. Samozřejmě je drahá, velmi drahá, a levná nejsou ani práva televizí k jejímu vysílání. Pokud jde o prodělečnou událost, nelze se divit, že se jí televizní stanice vzdá, je to normální podnikání a utrácet „přebytečné peníze“ lze účelněji.

Vysílání závodů Formule 1 u nás prošlo několika televizemi, během posledních několika let jsme ji sledovali na TV Prima, STV, a nakonec na stanicích skupiny CME (TV N@va/Fanda, Markíza/Dajto) s postupným obohacením o kvalifikace. Tomáš Richtr i Pavel Fabry se starali o dobrý komentář, kritizovat jejich přeřeky bych se neodvážil, kolik dalších by to zvládlo lépe.

Reklama

Nicméně s bezplatným sledováním F1 je v Česko–Slovensku konec, pro někoho je to nepříjemná zpráva, někomu jinému je to jedno. Co mě však fascinuje, v negativním smyslu, je „ubračený fanoušek“.

Celé roky jsem četl bezpočet kritiky na kvalitu, komentátory a nedejbože reklamní přerušení. Jakoby německá RTL, jíž se prý TV Nova inspirovala, vysílala přenosy F1 diametrálně jinak pojaté. Pravda, nejedna zahraniční TV má výhodu ve spolupráci s bývalými piloty F1. Kolik komentářů bylo na dlouho chybějící přenosy ve FullHD, ještě lépe se sourround zvukem, a poznámek, že by klidně za možnost sledování Formule 1 bez reklam platili.

Ejhle je to tu. F1 se, nejméně, na 3 další sezóny stěhuje na kanály, které nejsou FTA, takže kdo nezaplatí u providera, nebude mít možnost závody sledovat (opomíjím bezplatné RTL, přestože jsem takto sledoval mnoho závodů). Stěhuje se tam nejen F1, ale i doprovodné série GP2 a GP3, jež dával placený kanál Nova Sport. A stádo bečí znovu, tentokrát nad tím, že jsou na trhu a že pokud chtějí sledovat drahou šou, tak musí zaplatit, alespoň několik málo korun (Flexi od M7) není moc drahé a jako bonus získá základní Česko–Slovenské programy, včetně FullHD verzí).