2× hra s filmovým divákem

Kategorie:

Štítky:

Televizní divák jsem takový všelijaký, často chytím kus filmu a ještě častěji si vyberu z filmů, jež jsou v TV z kategorie rarit. Během posledních 2 týdnů jsem shlédl 2 filmy, které se nebudou líbit každému, ale rád je tady doporučím.

10 položek a méně

Film natočený bez velkého rozpočtu, za účasti 3 velkých filmařských osob. Hlavní role si vedle sebe rozdělili Morgan Freeman a španělka Paz Vega, na křesle režiséra seděl Brad Silberling (natočil třeba animovaného Caspera, Město andělů, nebo Půlnoční míli). V cameu se ukázal i Danny DeVito.

Reklama

Stárnoucí herec (Morgan Freeman) se chystá na roli vedoucího malého obchoďáku a jde do malého supermarketu „nasát atmosféru“. Průvodkyní se mu stane prodavačka (Paz Vega) z kasy pro nákupy o velikosti „10 položek a méně“. Stárnoucí herec má dost entuziasmu na to, aby změnil prodavačce život a dokázal to za jediný den. Konec dne je asi trochu jiný, než by divák čekal.

Kus filmu jsem viděl, před několika měsíci, na Filmboxu a na chvíli jej vypustil z hlavy. To že jsem si vzpoměl mi přineslo odměnu ve filmu, kde se protagonisté královsky baví a ta pohoda se přenáší i na diváka.

Věk 30 let je opravdu věkem, kdy Morgan Freeman získal svou první roli. (poznámku pochopíte při sledování)

BTW:

Píseň La Receta od Kemo The Blaxican se mi ještě dlouho motala v hlavě. (A že zrovna rap mě neoslovuje.)

Sekretářka

Musí být láska něžná a romantická?

Když je sekretářka masochistka a její šéf sadista, je bizardně humorná odpověď zřejmá. Nemusí.

Lee (Maggie Gyllenhaal) se snaží najít své štěstí. Po návratu z léčebny si najde svou první práci, okouzlí svého šéfa (James Spader) a film skončí svatbou. Hezká zápletka pro romantický slaďák, který se ale nekoná, filmaři se velkým obloukem vyhnuli zajetým kolejím „zamilovaných filmů“.

Mě osobně nejvíce pobavila scéna, kdy je Lee se svým přítelem Peterem v posteli a ten absolutně nechápe co po něm chce. A konec, to je perlička na závěr netradičně pojatého filmu, snad jen těch pár minut s nájezdy novinářů si mohli filmaři odpustit.

Tento film jsem viděl někdy v letech 2002—2003, když jsem si ještě platil HBO. Vrátil jsem se k němu po letech a přiznám se, že teprve teď jsem si jej uměl vychutnat v plné šíři, avšak „normálnímu konzumentovi romantických filmů“ nejspíše sedět nebude.

Na ČSFD

Komentáře

Jeden komentář: „2× hra s filmovým divákem“

  1. Marek Olšavský avatar

    Přiznám se, že mi dalo docela dost práce nevykecat o čem je sekretářka.
    Oba filmy jednoznačně doporučuji, v případě toho druhého je to pro starší a pokročilé (co to už mají v hlavě srovnané).