Dotujete FLOSS projekty?

FLOSS, radši píšu F/L/OSS, neboli Free/Libre/Open Source Software je definován jako svobodný a otevřený software. Jedna z ikon svobodného software, Richard Mathew Stallman vysvětluje pojem Free slovy: „Think free as in free speech, not free beer.“ (Chápejte free ve smyslu svobody slova, nikoliv jako pivo zdarma.)

Osobně jsem příznivce a aktivní uživatel svobodného software, používám jej na převážnou většinu práce s počítačem, uzavřených výjimek využívám poměrně malou množinu. Některý (distribuce Fedora, LibreOffice, …) jako pouhý uživatel, ale jsou projekty o něž se zásadně opírá moje práce (jQuery, Smarty, WordPress), to znamená, že mi přínáší výdělek, a takové projekty se snažím alespoň minimálně podpořit.

Reklama

Čas na zapojení se ke koderům jednotlivých projektů nemám, se svou velmi kostrbatou češtinou si netroufám ani na lokalizace. Mám tak jedinou možnost.

Obvykle rozděluji 10 % zisku mezi klíčové projekty, díky nimž jsem si vydělal. Je-li zakázka nad WordPressem, dostanou penízky jeho vývojáři, pokud je to mé CMS, tak se dotace dělí napůl mezi vývojáře jQuery a Smarty.

Podporujete nějak FLOSS, který vám přináší zisk, nebo jej berete jako free ve smyslu „piva zdarma“?

Komentáře

3 komentáře: „Dotujete FLOSS projekty?“

  1. Stanislav Puffler avatar

    Marku, taky jsem nad tím přemýšlel a osobně se snažím vracet komunitě svoji část zisku popularizací/propagací/evangelizací (nechť to nazve kdo chce jak chce) open source a příp. občasnou podporou zdarma jejím uživatelům.

    Konkrétně u největšího mého „chleba“ Magento je to řešené tak, že kromě komunitní edice zdarma mají vývojáři příjem z prodeje placených verzí Professional a Enterprise, stejně jako z hostingu Magento GO a dalších služeb (certifikace vývojářů, paušální platby za partnerství s Magento apod.). Je to teda asi obdoba toho, jako by někdo nasazoval Fedoru do firem a ty si po čase spokojenosti koupili subskripci RHEL – nejen díky Fedoře, ale i díky úspěšné pomoci s jejím nasazením…

    Co se týče finanční pomoci, tam by přicházelo v úvahu Prototype JS (ty snad takový model nemají) a Zend Framework (pochází z dílny komerční a myslím, že i velmi úspěšný firmy Zend, jež má příjmy z prodeje komerčních produktů jako jsou aplikační servery, IDE, školení a certifikace pro PHP vývojáře – určitě znáš dobře ty i každej kdo se kolem PHP trochu motá).

  2. Ondřej Tůma avatar

    Podle tvrzení, čas jsou peníze, věnuji komunitě svůj čas. Někdy ho je více, někdy méně. To znamená, že minimálně aktivně hlásím chyby. V některých případech pošlu i přímo patch a v nejméně dvou případech (podle toho jak to kdo bere), sám tvořím opensource.

    Asi by nebyl problém přepočítat tento čas na peníze, protože místo práce na FLOSS, bych mohl pracovat na nějakém kšeftu 🙂 Manželka občas ten přepočet dělá, ale spíš jen aby se naštvala kolik nám uteklo peněz 😀 😀

    No a samozřejmě aktivní propagace je také něco, co by se dalo přepočítat na peníze, ať už to jsou články, instalace, diskuze nebo jen pokec u piva v hospodě 🙂

    1. Marek Olšavský avatar

      Onřej Tůma: I taková pomoc se počítá. F/L/OSS ji potřebuje.
      Jen menšina nějak podporuje, většina používá a ještě nadává, když najde chybu, nereportnou, nepodpoří vývoj a jen kritizují.