Svobodný software by levice měla zakázat.

Po předčasných volbách do Poslanecké Sněmovny Parlamentu České Republiky, jež proběhnou 25.—26. října 2013, bychom se mohli dočkat i zákonného zákazu používání svobodného software. Už jen to slovo svobodný bez možnosti skrytého přidání nějaké úžasné špehovací funkcionality budí hrůzu.

ODS je nepřítel…

…a to ve všech možných podobách.

Reklama

OpenOffice.org a LibreOffice jsou pravděpodobně nejpoužívanější programy šířené pod svobodnými licencemi. Alespoň co se týče přímého používání koncovými uživateli. Zprostředkované používání Linuxu na serverech je pro většinu koncových uživatelů mimo jejich chápání a Android přeci nemůže být ten ošklivý, obtížný a nepoužitelný Linux).

Uživatelé kancelářských balíků LibreOffice a OpenOffice.org zajisté vědí, že výchozím formátem ukládaných dokumentů je odf (Open Document Format), který je podporován i v Microsoft Office (tam však není výchozí volbou). Ale ukládat soubory tabulkového procesoru s koncovou ods (Open Document Spreadsheet) je pro správného českého levičáka výsměch do očí.

F/L/OSS ničí pracovní trh

Na vývoji svobodného software se podílí jak zaměstnanci velkých korporací, tak bezpočet malých přispěvatelů, pro něž není práce na svobodném software obživou. A jelikož svobodný software ukrajuje trh proprietárnímu, snižují se tím prodeje proprietárnímu software a tím se snižuje i nabídka volných programátorských židlí.

Ostatně ničení pracovního trhu defakto potvrzují i informace od BSA, která však informuje jen o ztrátách kvůli pirátství, ale zatím zapomíná na svobodný software.

Chybějící DPH a daně z marží prodejců

Až na výjimky, kdy firmy nakupují servis a technickou podporu, se svobodný software šíří zdarma. Přestože se neustále opakuje že svobodný software neznamená že je zdarma, koncoví uživatelé používají právě ten zdarma, ani se většinou neobtěžují poslat nějakou dotaci jeho vývojářům.

Pokud uživatelé použijí svobodný software dostupný zdarma, nekoupí proprietární komerční program, tudíž stát nemá DPH vytvořenou přeprodejem uživatelské licence koncovému spotřebiteli a ani nemůže zdanit zisk prodejce software. A jak výpočty BSA (která sice v ČR oficiálně neexistuje) vyčíslující ztráty firem a ztráty na pracovním trhu, dají se spočítat ztráty na daních v řádu stovek milionů €.