Počítačová vzpomínka: Sinclair ZX-Spectrum

Viděno optikou technicky dokonalých her dnešních dní je oprašování starých her masochismem. Ale Ti co je hráli v éře 8 bitových počítačů přiznají, že dokázali trávit více hodin nad řešením jednoho z mnoha zapeklitých míst leckteré tehdejší hry, než trvání dohrání většiny dnešních her. Výjimkou jsou asi jen simulátory, z nichž já nedám dopustit na rFactor, a žánr FPS hraný v týmech.

Obsah:

Reklama
Technika Sinclair ZX-Spectrum
Emulátory
FUSE: the Free Unix Spectrum Emulator
Speccy
Odkazy
A. Prosba

Sinclair ZX-Spectrum patří mezi legendární počítače 80. let 20. století. Nebyl to technicky nejlepší počítač, ale agresivní cenová politika jej učinila masově dostupným a opravdu pestrá nabídka klonů jej rozšířila i do zemí tehdejšího východního bloku. Mnozí udržují ZX-Spectrum při životě, vylepšují si hardware (například o divIDE), či jen nostalgicky oprašují staré hry v emulátorech. Pro Speccy, ve všech jeho verzích, údajně existuje 24 000 programů/her.

Technika Sinclair ZX-Spectrum

Technicky byl Sinclair ZX-spectrum, i ve vylepšené verzi ZX-Spectrum+128K, velmi jednoduchý domácí počítač:

  • CPU Zilog Z80A na frekvenci 3,5 MHz (klony využívaly i varianty/klony mikroprocesoru, například U880D v Didaktiku Gama)
  • ROM 16 kB, v níž byl Sinclair Basic a obslužné rutiny. ZX-Spectrum+128K mělo ROM 32 kB a pro mód 128 měl lepší interpeter a editor BASICu.
  • RAM 16—128 kB, necelých 7 kB (přesně 6 912 Bytů) této paměti sloužilo zároveň jako videoRAM.
  • ULA, zákaznický čip který se staral o generování obrazu, zvuk (1 bitový „pípák“), klávesnici a možnost nahrávání z/na magnetofon.
  • Domácí počítač nevyžadoval specializovaný monitor, připojoval se k televiznímu přijímači, buď přes kommpozitní kabel, nebo modulovaný výstup.
  • ZX-Spectrum+128K, prodávané od roku 1986, mělo:
    • 128 kB RAM a 32kB ROM
      • Sériový port RS-232, MIDI a (legendární) zvukový čip AY-3-8912

Pro záznam programů i dat se dalo použít téměř libovolné audio zařízení, nejčastěji to byl kazetový magnetofon (pojem CC aka kompaktní kazeta nechť si mladší ročníky vyhledají :-)). Sinclair vytvořil Microdrive, mechaniku s nekonečnou páskou, ale kvůli obrovské nespolehlivosti se vůbec neujal. Připojení disketové mechaniky k Sinclairu je záležitostí pozdějších let, ať již se jednalo o Betadisk, či D40/D80 od slovenského Didaktiku Skalica.

Emulátory

Díky tvůrcům emulátorů si může každý starší uživatel oživit vzpomínky, jak jsme si na počítačích hráli v 80. letech 20. století a ti mladší mohou poznat, že špičková grafika a zvuk jsou méně, než kvalitní nápady herních tvůrrců.

Emulátorů Sinclair ZX-Spectrum je opravdu velmi mnoho a protože jsem uživatel GNU/Linuxu i MS Windows, jsou pro mě zajímavé pouze ty, jež jsou naportovány na více systémů.

FUSE: the Free Unix Spectrum Emulator

Pravděpodobně nejzdařilejší emulátor Sinclairovských počítačů. Vývoj občas mírně poskočí, ale moc toho ke zlepšení není. Autoři emulátoru se mohou pochlubit velkým spektrem podporovaných klonů legendy Sinclair ZX-Spectrum, která začíná u původní 16 kB verze a přes Spectrum 128K vede až po „Superspectra” Pentagon 1024K, či Spectrum SE. Pro většinu distribucí, jež jsem poslední roky používal, je ve standardních repozitářích, tudíž není nutná instalace „svatou trojicí” (./configure && make && make install) a na stránkách projektu jsou odkazu i na instalátory pro MS Windows, či Mac OS X.

Domovská stránka: FUSE – the Free Unix Spectrum Emulator

Speccy

Dalším multiplatformním emulátorem počítačů Sinclair ZX Spectrum a kompatibilních je projekt Speccy. Podobně jako FUSE emuluje široké spektrum klonů, podle mého subjektivního názoru má nepřehlednější ovládání. Autor Marat Fayzullin napsal emulátorů více a většina má port i pro Android, takže můžete hrát na cestách. Nedává veškerou práci zdarma, ale ceny za placené verze má velmi přijatelné.

Domovská stránka: Speccy

Odkazy

divIDE – připojte IDE zařízení k Vašemu Speccy

World of Spectrum – snad největší sbírka her a programů pro jednu platformu, jaká na světě existuje na jediném místě.

Zophar: Sinclair ZX-Spectrum/QL – Emulators

Spectemu – emulátor ZX-Spectrum 48K od autora FUSE (Filesystem in USErspace), jež je jiné Fuse, než je popsané zde.

A. Prosba

Pokud někomu doma přebývá (funkční) Didaktik Kompakt, nebo Sinclair ZX-Spectrum+128K, budu rád když mě kontaktuje. Bohužel několikerým stěhováním velká část mojí sbírky starých počítačů zmizla kdesi v nenávratnu.

Komentáře

3 komentáře: „Počítačová vzpomínka: Sinclair ZX-Spectrum“

  1. Petr Václavek avatar

    Taky jsem nedávno zavzpomínal na tento skvělý osmibit a při té příležitosti navrhnul tričko: http://blog.ilutrika.cz/sinclair-zx-spectrum-pamatujete/. Beztak nejlepší a nejhratelnější hry byly právě na Spektru, Commodoru a Amize (Commando, Saboteur, Manic Minner, Chaos Engine, Dune, …). Kam se na to hrabou dnešní hry 🙁

  2. Michal avatar

    Ja, jako zarytej spectrista/didaktista si taky rád zavzpomínám na parádni a úžasný gamesky na Didaktiku. Byl jsem v 5 třídě, 18.května, kdy naši přivezli z Lovosic Didaktik M … Po několika dnech laborování a úprav zvukového výstupu kazetového dvojčete GoldStar z Německa (uz bylo po revoluci) a poladění magnetické hlavy, jsem nahrál svojí první hru … Crazy Cars … na tu úžasnou grafiku nemůžu zapomenout. Po nekolika hodinách ježdění po USA, tehdy už virtuálního (pro mě donedávna skoro neznámé slovo), jsem byl naprosto uchvácen honičkama s policií atd …. no posuďte sami …. https://www.youtube.com/watch?v=NaYwbYYxHnw. Ode mě zatím všechno 🙂 Užívejte, vzpomínejte. Třeba příště zavzpomínáme na 16bit Amigu … Death

    1. Marek Olšavský avatar

      Michal: Na Amigu zatím ne, prokoušu se napřed 8bity, už jen proto, že na svém domovském webu LinuxSoft chci doplnit seriál o emulátorech.