Pole bez potravin

Kategorie:

Štítky:

Syn kolegy odpověděl na dotaz učitelky „co roste na polích“ v duchu: „Řepka olejka, solární elektrárny a občas něco k jídlu.“ Měl chlapec pravdu a jak řepka olejka, tak rozmach fotovoltaiky jsou nesmyslná zátěž pro peněženku spotřebitele.

Vláda ČR i slovutné komise Evropské Unie konečně uznaly, že rozjetá podpora obnovitelných zdrojů je naprosto iracionální a nesmírně drahá. A vše nasvědčuje tomu, že od roku 2020 nastane ústup od úřednického rozhodnutí a vývoj půjde opět přirozenou cestou. Cestou, kterou ufinancují výrobci, kteří jdou vstříct svým klientům.

Reklama

Je podzim (roku 2012) a žlutá barva od plevele Řepky olejky již není na polích vidět. už i pověstní „vlabci na střeše si štěbetají“ spotřebě nafty vyšší, než se ušetří melyesterovým přídavkem v motorové naftě, nebo lihem v benzínu. Údajně na ušetření 1 litru ropných derivátů vydáme 1,1 litru paliva. Zeleným teroristům je to pochopitelně naprosto jedno, prosadili si naprostý nesmysl a vydělávají peníze na pokutách od těch, jež jim na lep nesedli a nerespektují je, či na dodávkách jakoby-ekelogických technologií/postupů.

Výrobu elektřiny z polí fotovoltaických elektráren povinně dotujeme, všichni bez rozdílu, v ceně elektřiny. Pokud jsem hledal správně, příspěvek na „obnovitelné/občasné zdroje energie“ (dále jen OZE) je 0,37 Kč/kWh. Z celkové útraty na elektřinu to je zhruba 7,5 %, pokud se Vám zdá částka malá, tak si vezměte 7 % z ročního vyúčtování za elektřinu a nejspíše se vám otevře nůž v kapse. Máme technologie mnohem výhodnější (byť stavba jaderné elektrárny znamená stovky miliard Korun počáteční investice), ale kvůli rozhodnutí úředníka musíme podporovat zdroje levně stavěné, avšak s nesmírně drahým provozem.

Obojí vypadá na papíře tak úžasně, ale realita je taková, že Evropa pochoduje k potravinové nesoběstačnosti, protože zemědělec se zachová ekonomicky, výhodnější je pro něj pěstovat řepku olejku, nebo osadit pole fotovoltaickou elektrárnou. A jen dobrodruzi, nebo srdcaři, budou pěstovat méně výhodné suroviny k jídlu. Tento odstavec platí, jen pokud zůstane stávající přístup k podpoře „obnovitelných zdrojů“.

Změní se? Už to někoho trkne, že přirozený vývoj půjde efektivnější cestou, než úřednický nápad vzniklý u psacího stolu, s eko-teroristickou lobby za zády úředníků?