Methanolový průšvih

Kategorie:

Štítky:

Počty nových případů otravy Methanolem, také známým jako dřevný líh, snad již začnou ubývat. Pomoci by mohl zákaz rozlévaného alkoholu ve stáncích a velkou důvěru mám v policejním pátrání po zdrojích. Ale viníka už leckdo označil, tím je podle některých hlasů stát.

Methanol je nejjednodušší alkohol, při pálení normálního alkoholu je ve větším množství v tzv. odkapu i dokapu, vyrábí se průmyslově a přicházíme s ním do styku častěji, než je nám to milé. Methanol je ale toxický a chuťově i vůní jej snad nelze poznat. Při malých dávkách připraví člověka o zrak, ale od koncentrace 0,5 ‰ methylalkoholu v těle už je smrtelný (individuálně se liší) a protijedem je mj. ethanol (kvalitní 40 % alkohol).

Reklama

Přes tragičnost celé situace jsem se pobavil dvěmi informacemi.

Může za to zdanění alkoholu státem

Několika českými periodiky a blogy prolétla informace, že za otravy methanolem může stát, jelikož vybírá extrémně vysoké daně. Daň je 285,00 KČ za 1 litr 100% ethanolu; v půllitrové láhvi vodky obvyklé 40% koncentrace je spotřební daň 57,00 KČ a ještě je nutné připočítat DPH. Výrobní cena alkoholu je přitom relativně mizivá, kdesi jsem potkal informaci, která tvrdila, že 1 litr Tuzemáku má výrobní cenu 5 KČ (nemám ověřeno), zbytek ceny si rozdělte do obalů, přepravy a distribučního řetězce. Zdanění se projevuje na levném alkoholu velkým procentem, u Johnny Walkera je 69 KČ daní (z čistého alkoholu) jiný podíl, než u levné výčepní lihoviny za 90 KČ*.

Alkohol však je droga a daň je jeden z prostředků regulace její dostupnosti. Likvidace následků nadměrného požívání alkoholu (nehody) stojí nemalé peníze, stejně jako léčení alkoholiků. Uvědomil si někdo i tuto stranu mince, než začal obviňovat stát?

Některý zavedený výrobce chtěl obejít daň

Methylen je nezdaněný, používá se pro technické účely, výrobce by na dani ušetřil. Ale ukažte mi někoho, kdo si zlikviduje dlouhodobě vydělávající firmu kvůli krátkodobému, defakto jednorázovému, výdělku. Takovýho magora neznám.

Závěrem

Nic. Možná jen povzdech nad prací novinářů, kteří pustí do světa informaci nemající logiku. Snad není nutné otiskovat jako pravdu každou hloupost, kterou někdo vypustí z úst.


*/ Zástupci ČSSD, KSČM, NS-LEV21 mohou od řečnických pultů hřímat, jak je zdanění alkoholu antisociální, protože diskriminuje kupce toho levného.