Kdyby zadavatelé reklamy věděli…

Kategorie:

Štítky:

Opravdu nehodlám tvrdit že jsem nepřítel komerčních televizí a s odporem se vůči nim vyhrazovat. Mám takové známé, ale podle mě to je jen hodně hloupá póza. Vybírám si co chci vidět a je mi jedno kdo to vysílá, pravda u sportovních pořadů lze hodně pokazit komentářem.

Nevadí mi ani reklamy vkládané do pořadů. Dovedu si spočítat, že kdybych měl platit soukromým televizím něco na způsob koncesionářských poplatků, neutáhl by to můj rozpočet a nekoukal bych na nic. Necítil bych se ochuzen, je to jen zábava a doby kdy jsem žil bez TV jsem také zažil. Pravda, mám pocit že na placených kanálech; například Spectrum, či AXN; jich je více než na běžných komerčních stanicích a tyto kanály nepodléhají regulaci. Naštěstí prémiové kanály (HBO, CSFilm, Sport 5) opravdu reklamy do filmů/pořadů nevkládají.

Reklama

Avšak mě silně irituje rozdíl v hlasitosti mezi pořadem a reklamou/poutávkou. Upoutá to pozornost, to rozhodně, ale naštve, protože hlasitost reklam a upoutávek je subjektivně o 50 % vyšší. Největší hráč na trhu sice přesvědčuje diváky, že tak posílají reklamy zadavatelé, ale to že mají hlasitost u upoutávek stejně hlasitou tímto okecat nemohou. Logické vysvětlení mám jediné, chtějí upoutat pozornost, bohužel se jim to daří i v negativním slova smyslu.

Zákonodárci, nejen u nás, řeší jak legislativně omezit rozdíly v hlasitosti. Věřím tomu, že se ta správná legislativní úprava najde.

Zatím mám řešení triviální. Reklama upoutá mou pozornost a já přepínám jinam. Dokonce bych tipl, že takto reaguje většina diváků, kdyby hlasitost nebyla tak rozdílná, bude jich nejspíše podstatně méně. Reklama vložená do pořadu se podle mě absolutně míjí účinkem. A za toto zadavatelé reklamy platí, nemíjí se tedy utracené peníze tak trochu účinkem?

BTW: Sledovat třeba NCIS na kanále AXN je opravdu radost, hlasitost minimální, reklama zvuk nejméně o 3 dB (tj. 100 %) hlasitěji. Docela jsem si ten kanál oblíbil a od přechodu ke Skylinku mě drží jen jeho nepřítomnost, takže od CSLinku mám poměrně skromnou nabídku HD programů (kompenzovanou sledováním britských kanálů na Astra 28.2E)