Moje (převážně softwarové) predikce pro rok 2012

Kategorie:

Free/Libre and Open Source Software je mou levou rukou (jsem levák, tudíž spojení má logiku) a používám jej od roku 1997, kdy jsem instaloval první GNU/Linux na svůj počítač a kdy jsem se začal učit LaTeX.

Znalosti LaTeXu jsem zcela zapoměl a vzhledem k mému odchodu od matematiky i fyziky už je pravděpodobně nebudu potřebovat oživovat, spíše musím pochopit Docbook a transformace pro publikaci na webu i v pdf/ePub. Pokud to jde, preferuji F/LOSS, ale už nejsem tak skalní linuxář, operační systém se mi stal víceméně lhostejný, pokud mi pod ním funguje co potřebuji.

Reklama

Přesto začnu GNU/Linuxem.

GNU/Linux, *BSD a kapka Androidu

2012 jako rok Linuxu opravdu nevidím, alespoň co se týče běžného desktopu. Na webových serverech je GNU/Linux etablovaný více než dobře, horší je to s aplikačními servery, kde je volba OS závislá na volbě SQL serveru, aplikační vrstvy i politice firmy, proto se poměry mezi Linuxem, MS Windows a kupříkladu proprietárními Un*xy snadno nezmění. Za sebe si myslím, že ani přesuny na serverech už nejsou a nebudou nijak masivní, karty jsou rozdány.

Samozřejmě že novinky očekávám, jsem zvědav na nová vydání distribucí *Ubuntu, Fedora, i OpenSUSE a dalších distribucí, zase chci trochu zatestovat a poznat jiné distribuce, než jaké používám, ale to vše jsou jen relativně malé aktualizace. Hlavní novinku letoška očekávám v horizontu týdnů – FreeBSD 9.

Uvítal bych, kdyby se uživatelům Linuxu přestala dávat nálepka „socek, kteří chtějí vše zadarmo“. Občas apeluji, že Linux není zdarma a skýtá obrovský obchodní potenciál, nejen coby nástroj pro zajištění příjmů správce, ale i pro vývojáře, kteří pro něj vyvíjejí aplikace. Loňské úspěchy Humble Indie Bundle ukazují ochotu (linuxářů) utrácet za komerční aplikace, dokonce hráči na GNU/Linuxu byli nejvíce rozhazovační při koupích balíčků her. Doufám v širší nabídku komerčních aplikací pro svobodné systémy, ne jen v segmentu her a vysoce profesionálních aplikací.

Zato v mobilním segmentu je GNU/Linux, byť skrytý za systémem Android, zcela nepřehlédnutelný. Očekávám značné posílení na úkor Apple iOS. Windows Mobile vyrostly ve výborný systém, ale jeho podíl je malý, nemám pocit, že by spojení se skomírající Nokií pomohlo. Google koupí Motoroly udělal lepší obchod a zařízení Motoroly s Androidem patří k tomu nejlepšímu co na trhu je. Motorola Xoom a Motorola Razr jsou Androidí přístroje, které mě opravdu lákají, bohužel zatím mám velkou překážku v jejich ceně.

V roce 2011 vyšlo hodně článků o plánech vývojářů distribucí GNU/Linuxu, i plánech Microsoftu, v souvislosti se stále se zvyšujícím podílem zařízení na mikroprocesorech z rodiny ARM. Pravděpodobně nejočekávanější produkt je pravděpodobně Raspberry Pi za příznivou cenu US$ 25/35. Sám jsem zájemce. Je reálné že R-Pi neskončí jako MIPSový handheld OpenPandora, o nějž jsem zcela ztratil zájem, přestože jsem dlouho čekal, jelikož bude/je nastavena vysoká cena a neustále se odkládá regulerní zahájení prodeje.

Programování a databáze

Obor, který mě živí :-), ale psát nějaké predikce je velmi, opravdu velmi, ošemetné.

PHP a *SQL

PHP6, přislíbená v březnu 2010, nejspíše letos nepřijde. Zato v 1Q/2012 se dá očekáva příchod PHP 5.4, které však nic závratného nepřináší, ale konečně je šance vyřadit z provozu aplikace které počítají s autoregistrovanými proměnnými, safe modem a dalšími bezpečnostními dírami. Už se „těším“ na úpravy aplikací napsaných v dobách PHP4, jež přestanou fungovat, až začnou webhosteři přecházet

MySQL nabízí nějakou dobu verzi 5.5 a letos se dostanou (doufám) k finální 5.6. Největší změnou ve verzi 5.5 byla změna defaultního engine na InnoDB, která umí nejen zacházet s transakcemi, ale disponuje podporou stored procedur (uložených procedur), bohužel adopce u větších webhosterů je velmi pomalá a na některých místech se potýkám i s velmi historickou MySQL 4.1, ta už alespoň nemá problémy s uložením Unicode.

Firebird má pro letošek v plánech vydání, alespoň testovacích verzí, FbSQL 3.0, jež nabídne předělanou architekturu, škálovatelnost na SMP strojích (bohužel se nikde nepíše nic o clusteringu a replikaci), či přepracovaný optimizer. Vývojářům aplikací by pomohlo zapracování na dokumentaci, v porovnání s MySQL, nebo PostgreSQL mají co dohánět.

Vývojáři PostgreSQL plánují na 3Q2012 verzi 9.2 a kolem SQLite je ticho. Různé NoSQL databáze jsou zatím mimo můj zájem, pro mou hlavní práci je nepoměrně důležitější znalost klasické relační db.

Další jazyky/platformy

V letošním roce by mohlo přijít několik testovacích vydání Windows 8. Očekávání jsou velká a jako vývojář nevítám některé změny. Není to mnoho let, kdy Microsoft stvořil platformu .NET, na níž válčím ve firmě, která se jim povedla a na desktopu je rozumější, než Java, až na multiplatformnost omezenou jen na MS Windows. Jak to ale vypadá Windows 8 budou znamenat rozloučení s .NETem, byť rozhraní pro běh .NETových aplikací by mělo být implementováno. Zatím poslední verzí vývojového prostředí je VisualStudio 10, další VS11 by mohlo přijít letos.

Java na desktopu je pro mě mrtvou záležitostí. Bohužel. Před lety jsem se ji nadšeně učil, jistou dobu jsem v ní programoval, ale oproti .NETu nemá na desktopu moc co nabídnout. Po koupi Oraclem a ukončení distribuční licence pro tvůrce distribucí GNU/Linuxu se musím spoléhat na OpenJDK, což není vždy to pravé ořechové. Ve vývoji Javy letos revoluční novinku nečekám.

Balík programovacích jazyků, jako Go, Dart (oba od Google), Ceylon (RedHat), či X10 (IBM), jejichž autoři si slibují průlom, bude dobré sledovat. Jazykům Google bych věřil, protože marketing umí prosadit lecjakou pitomost (tím netvrdím, že Google vyprodukoval špatné návrhy). Zbytku nováčků moc nevěřím.

Ve vývoji webových aplikací očekávám větší podíl těch, kteří půjdou do HTML5 a již bych je nepovažoval za early-adopters. Kdysi opovrhovaný JavaScript; korektně je to ECMAScript; je stále potřebnější znát a trend posilování důležitosti JS i nadále očekávám rostoucí.

Ostatní

Moc velká očekávání v oblasti her nemám, já osobně doufám, že ISI konečně vydá rFactor2, vím jak je vývoj komplikovaný, ale bohužel už se velmi dlouho táhne příslib „comming soon“. Začínám sledovat i projekt CARS, který má malou skupinu vývojářů, ale jdou správným směrem, snad se nevyklube další LifeForSpeed, který měl fyziku výbornou, leč extrémně malý tým lidí nemohl stíhat vývoj.

Komentáře

Jeden komentář: „Moje (převážně softwarové) predikce pro rok 2012“

  1. Miloslav Ponkrác avatar

    Já bych doplnil. PHP 6 už vyšlo. Ne fakticky, ale ideově ano. Vše podstatné z PHP 6 bylo už realizováno v současných verzích. S výjimkou Unicode a to zahodili úplně.
    O Firebirdu si myslím, že umře. Jejich dokumentace je tragická. Podle mého, kdyby Firebird chtěl něco udělat, tak všeho nechá a píše jen dokumentaci. Jakákoli jiná činnost vede na krchov.
    Sqlite se ztrapnila nespolehlivostí. Autor několikrát do roka významně přepíše jádro a někdy je sqlite spolehlivá, někdy není schopna ani udržet data. Já osobně jsem po testech spolehlivosti sqlite odstřelil, a vývojáři jí odstřelují čím dál více právě z tohoto důvodu.
    Novým jazykům od Google apod. nevěřím. Bude to velmi krátký štěk na poli slávy. Jsme v programování 25 let a tohle bude jen pár slov v časopisech ale jinak díru do světa to neudělá.
    HTML5 neexistuje, neexistuje žádný takový standard, který by se jmenoval HTML5. A podle W3C minimálně do roku 2020 existovat nebude. Všichni používají HTML4 s několika extenzemi, které ovšem nejsou HTML5. Prohlížečce neparsují HTML podle draftu HTML5 parseru, neozhledňují ani drafty HTML5. Vše se děje podle HTML4.01 plus několik málo extenzí. Toť vše.
    Matně mi to připomíná rozmach XHTML. Prohlížeče XHTML parsovaly zhusta jako HTML4.01, ba dokonce webdesigneři tam posílali MIME typ text/html, tedy přikazovali prohlížeči vše provádět podle HTML. Nakonec to jako větev umřelo docela.
    Ve skutečnosti si myslím, že hlavním polem změn bude boj Apple o bytí a nebytí. Ale to možná přijde až následující rok.
    V sw se nic významného nestane a nezmění. Jediné dvě věci. Java půjde do pryč, protože Oracle. A .NET půjde do pryč, protože MS na to nemá vývojové kapacity.
    Bude se rozhodovat co s Flashem, protože za něho není žádná reálná náhrada. Neexistuje nic co by ho mohlo v současné době nahradit. Adobe to vzdala předčasně a možná se vzpamatuje.