HD vánoce? (Moc ne, není zdroj)

Kategorie:

Štítky:

Už i my jsme podlehli nabídce TV přijímačů a pořídili jsme si FullHD LCD, menších rozměrů, o úhlopříčce 42″ (cca 107 cm) od Panasonicu. Zdroj signálu je již nějakou dobu satelit a za jednu menší práci jsem dostal Optibox Zebra, který HD signál umí zpracovat, kterým jsem nahradil postaršího Stronga, přičemž jsem si musel projít menší anabází s výměnou karty, protože Optibox neumí postarší standard Cryptoworks, ale jen nové Irdeto.

Přijímací strana je vyřešena a je otázka, jestli bude na co koukat. České televize se do HD nehrnou. Ze základních programů jsou TV N@va HD a ČT HD asi tak vše, přičemž ČT HD bych moc za řádný program nepovažoval, objevují se tam pořady z ostatních kanálů, které mají HD verzi, takže chvíli je to ČT1, jindy ČT2 a snad někdy i ty zbylé 2. PrimaHD na satelitu existuje, ale není to pravé HD i vlastní pořady mají upscalované a Barrandov HD mají k dispozici jen zákazníci UPC (Proboha PROČ ne i na Astra 23,5°?). Situaci mírně zachraňují N@va Sport, má oblíbená J@j a hafo německých kanálů. Bohužel mám ještě ke všemu pocit že HD českých stanic je kvalitou obrazu podobné SD stanic německých.

Reklama

Jako filmový fanda mám (konečně) pořešenu rozumnou velikost obrazu, na klasické 72 cm TV byly širokoúhlé filmy opravdu drobné, to už jsem je lépe sledoval sedíc před PC. BluRay zůstává zatím jediným solidním zdrojem HD obrazu. Zvětšením uhlopříčky trochu více vyniklo jak moc mají menší stanice (třeba můj oblíbený Sport5) přiškrcený datový tok, šílená mazanice, málem je problém rozeznat co je auto, co člověk a co bariéra. Láká mě postavit si HTPC, to by bylo zajímavé rozšíření domácího multimediálního zázemí.

Ať o tom přemýšlím jak chci, letošní vánoce budu koukat na stejný obraz, jako předešlé roky. Není zdroj a pokud je, tak většinu obsahu má ve standardním rozlišení, nová digitalizace filmových pásů pro pořádné rozlišení asi nehrozí. Ale na jaře začne další sezóna F1 a přímé přenosy TV N@va vysílá ve FullHD, navíc s pořádným prostorovým zvukem.

Komentáře

2 komentáře: „HD vánoce? (Moc ne, není zdroj)“

  1. Dalibor avatar
    Dalibor

    Já si zapálím svíčku, budu popíjet čaj s citrónem, pustím si z CD koledy a na televizi zvysoka :-))))

    1. MaReK Olšavský avatar

      @Dalibor: Krása. Tak já už propadl konzumu těžce. Trochu filmový blázen a čaj s citrónem jsem zkomprimoval na presso a panáka něčeho dobrýho.
      Nedávno jsem objevil, že někdo dělá Čerta (koupil jsem v Tescu několikero nápojů pod značkou Čertův hlt a jeden z nich legendární Čert) a fakt mi ten sladkohořký zmetek chutná.