S pojmem česká kuchyně se člověk setká na kdejaké restauraci, vcelku často s přídomkem tradiční. Pokud se za tradiční bere ta sepsaná Magdalenou Dobromilou Retigovou, tak dobrou chuť, najdete tam totiž recepty na pečený žaludek, vařené hřebínky ze slepic, pro nakládání masa se používalo sádlo s medem a tak dále. Celkově bychom většinu jejích receptů dnes shledali nepoživatelnými.
Několikrát jsem narazil na diskuse, zda počítat smažený sýr mezi klasická Česko-Slovenská jídla, snad nikde jinde ve světě jej běžně nepotkáte. Mám jej rád, ale pokud mohu volit, je lepší smažený hermelín, nebo smažená niva (obojí myšlené v klasickém trojobale). No hádat se nebudu.
Ale všimli jste si někdy, že to co považujeme za klasická česká jídla připomíná spíše zeměpisné svičení spojené s kulinařinou? Podívejte se na část běžných jídel:
- Vídeňský řízek
- Španělští ptáčci
- Moravský brabci
- Srbské rizoto
- Segedínský guláš
- Francouzské brambory
- Taliáni (tak zde je důvod historický)
- …
Nestačí? Určitě sami najdete další příklady.
Dobrou chuť!