Opovrhuji Julianem Assagnem a Santa Klausem

Kategorie:

Štítky:

Dovolím si jeden mikrozápisek o dvou osobách, jedné reálné a jedné virtuální, jimiž opovrhuji. Julianem Assagnem pro to co dělá, tj. pro jeho aktivity kolem WikiLeaks, a Santa Klausem, protože tu prostě nemá co dělat.

WikiLeaks, Julian Assagne

Kauza Wikileaks se vyvíjí již delší dobu a pokud by byla společnost naprosto normální, byl by Julian Assagne postaven před vojenský soud a odsouzen k okamžitému trestu smrti. Na WikiLeaks jsou k nalezení informace o vojenských operacích (to je důvod pro okamžitý soud) i kopie mailů, které si mezi sebou posílali pracovníci na ambasádách.

Reklama

Informace o vojenských operacích, tak jak jsou zveřejněné na WikiLeaks, zcela určitě nejsou určeny pro běžné čtenářstvo. Jednako prozrazují mnoho informací o průběhu operací a druhako ponižují armádu zveřejněním informací o nepovedených akcích, o nichž by armáda nerada mluvila. Ten kdo únik takových informací umožnil by měl být okamžitě popraven, protože je velmi pravděpodobné, že by mohl pustit ven i informace, které by skvěle posloužili teroritsům (vlastně i to se už stalo).

Diplomatická korespondence je ještě silnější kafe. Ano je veřejným tajemstvím, že francouzský prezident Sarkozy je ješitný a nahý král, nebo že Merkelová je z teflonu, ale to jsou „jen“ řeči mezi lidmi. Oficiální diplomatická korespondence je uhlazená, podobné výstřelky se v ní nedočteme, ale čeká snad někdo, že lidé kteří se znají spolu komunikují pouze oficiálním způsobem? Asi ne, lidé na ambasádách jsou obyčejní a jejich soukromá korespondence je prostě normální. I za zveřejnění těchto informací je možné lidi kolem WikiLeaks soudit, snad na celém světě; normálním, mimo diktatur; existuje listovní tajemství!

Julian Assagne a jeho WikiLeaks se tváří jako bojovníci za svobodu slova, ale ve skutečnosti svobodě slova nesmírně škodí. Zdroje informací jsou teď na chvíli druhotné, podstatný je efekt. Internet je nesmírně svobodnou zónou, kde můžeme každý svobodně vyjádřit své názory. Assagnovo idealismus, že zveřejněním informací změní svět, bude mít hodně nepříjemný důsledek. Vlády, rozvědky a kontrarozvědky si budou podstatně více všímat toho, co kdo píše, povede to k větší autocenzuře, eventuálně k cenzuře zhora, když někdo bude vydávat citlivé informace. Na Internetu pochopitelně k nalezení jsou, ale koncentrace s jakou vyšly na WikiLeaks současný stav značně narušuje a potenciálně velmi poškozuje.

Hodně lidí WikiLeaks tleská, Česká Pirátská „Strana“ připravila českou mutaci PirateLeaks, a nikomu nějak nedochází možné důsledky takového jednání.

Santa Klaus

Jsem Čechoslovák žijící v Česku. V naší kultuře jsou Vánoce svátkem narození Ježíše Krista, takže dárky nám nosí Ježíšek. V severských kulturách je svátek sice stejný, leč dárky nosí Papa Noel, Děda Mráz, … K nám prostě ten obtloustlý stařík s bílým plnovousem a spřežením sobů (divím se že zelené organizace neprotestují proti takovému zneužívání sobů) nepatří. A přesto.

Co nedokázali soudruzi ze Sovětského Svazu, když se 40 let snažili naimportovat Dědu Mráze místo křesťanského symbolu Ježíška, dokázala reklama na Coca-Colu během pár let. Reklama a obchodníci, takže dnes mohu na procházce venku počítat SK visící na domech. Mimochodem díky Coca-Cole se oblek Santa Clause změnil v červený, původně byl zelený.

Ještě by energetici měli prosadit předvánoční světelnou výzdobu domů v americkém stylu, jde přece o jejich zisk.

PS

Stejně mě před letošními vánoci nejvíce pobavil seriál Vodafone s telefonujícími smrčky. Původně jsem čekal, že spoty s Chuckem Norrisem nikdo letos nepřekoná, ale Vodafone se vytáhl a přeji jim, aby za reklamní kampaň „Smrček a Smrček“ získala agentura nějakou tu cenu!