Opera 11, krátce

„Tak nám vydali novou Operu“ povídá pani Müllerová Švejkovi, jenž si právě mazal kolena opodeldokem.

„A kteroupak? A kdo ji napsal? Znám mnoho skladatelů oper, ale o žádném současném jsem neslyšel,“ vyzvídá Josef Švejk, který je nadšencem moderní techniky i klasické hudby.

Reklama

„Ale ne hudební. Tady čtu na internetu, že norská společnost Opera vydala 11. verzi svého prohlížeče a tvrdí jak je revoluční.“

„Tak to abychom se na ní podívali a nemusíme se převlékat do smokingu, paní Müllerová,“ reaguje Švejk, zapínaje laptop.

Doufám že jsem volnou parafrází (začátku) „Osudů dobrého vojáka Švejka“ nepopudil milovníky literatury. Věnujme se ale nové verzi prohlížeče, která podle informací na webu vypadá jako největší událost od vzniku internetu.

Přiznejme si to, ale minulá verze prohlížeče Opera se příliš nepovedla. Verze 10.0 byla rychle následována minoritními verzemi, protože QA oddělení svou práci poněkudsi nezvládlo a chyb i nestabilit bylo v Opeře 10 více, než je zdrávo. Zřejmě vedení moc tlačilo na termín vydání.

Opera, stejně jako konkurenční Google Chrome, nebo Mozilla Firefox, sama hlídá aktualizace. Tedy na platformě MS Windows, nebo pokud používáte balíček z webu Opery (tj. mimo kanály své distribuce); v GNU/Linuxu, FreeBSD a dalších systémech s repozitáři je na maintanerech, kdy zařadí novou verzi software do aktualizací. Na Ubuntu 10.10 jsem se dočkal 2. den, ale díky Ubuntu Tweak mám trochu nejasno zda se aktuální Opera 11 objevila v oficiálních repozitářích, nebo zda mám nastavený repozitář Opery (ani po tom pátrat nebudu).

Vývojáři Opery koukali jinde a poučili se. Nevypisování protokolu (http://, https://, …) v adresním řádku a jejich nahrazení ikonkou je jen nepatrná kosmetická změny. Při psaní adresy samozřejmě protokol uvidíte. Pokud chcete chování změnit na původní, ano chvíli jsem Googlil, musíte v opera:config, v sekci User Prefs, upravit položku Show Full URL; zašktnout a uložit.

Podstatnější je konečně rozumná podpora pluginů/rozšíření. Na stránkách Opera extensions najdete přehledně roztříděný seznam rozšíření, pro svou práci jsem hledal v kategorii Web Development, ale moc užitečných rozšíření jsem neviděl, vše je teprve na začátku a tak rozšíření jako Firebug, nebo Web Developers Toolbar prostě zatím neexistují (k prvnímu jmenovanému je ekvivalent Firebug Lite). Jakýmsi předskokanem, nadále existujícím, extenzí byly widgety, ale to je úplně jiná technologie, která se i jinak používá.

Operu jsem delší dobu nepoužíval pravidelně, tak mi uniklo, kdy vývojáři začlenili náhledy na stránky při najetí kurzorem myši na záložku, ale pěkná je možnost zobrazit náhledy na všechny otevřené záložky (taby), pokud popotáhnete dolů lištu s adresním řádkem. Pěkné, rychle najdu co hledám, ale pak zase zmenším, protože mi náhledy zbytečně kradou místo na prohlížení stránky. Novinkou je tab stacking, v české verzi Opery přeloženo jako „seskupování listů“, které pomůže v orientaci, pokud máte otevřných mnoho stránek, za předpokladu disciplíny v seskupování tématicky podobných otevřených stránek.

Klasikou Opery jsou „myší gesta“, která se do jiných prohlížečů přidávají pluginem. Opera 11 je zachovává a pro ty nezběhnuté přidává vizuálního průvodce.

Co neprošlo bez problémů byla instalace Opery. Nespadla, ale screenshot ukazuje, kolik chyb se během instalace objevilo. Vzhledem k tomu, že jsem stejný problém viděl na 2 počítačích, nejednalo se evidentně o nekorektnost na jednom jediném počítači. Naopak velmi povitivně hodnotím podporu nových technologií HTML5 a CSS3.

Závěrem

Opera 11 je krokem kupředu, mírný pokrok v mezích zákona. Já ji používám jen pro kontrolu webů na nichž pracuji. Opera mi pro běžné prohlížení vyhovuje trochu méně, než Google Chromium (jedu na vývojářské OSS verzi) z repozitářů Ubuntu, ale byly doby kdy pro mě byla Opera jedinou rozumnou možností; na počátku tisíciletí. Neocením integraci mailového klienta a nedokázal jsem jednoduše obejít vestavěného bittorrent klienta. Možná ke své vlastní škodě jsem z těch, kteří Operu „bojkotují“ kvůli jejich snaze prosadit se soudně, když to nedokázali svou kvalitou.

Opera má svou malou skupinu uživatelů, penetrace na webech se pohybuje kolem 6—8 %, ale řekl bych, že minimálně polovina uživatelů je reportována díky špičkové Opera Mini, těch desktopových tolik nebude. Opera je stále jeden z nejrychlejších prohlížečů, pokud jste za pomalým připojením pomůže funkce Opera Turbo, s minimální potřebou paměti, lépe mi snad vychází jen Midori, nebo Internet Explorer.

Komentáře

4 komentáře: „Opera 11, krátce“

  1. Jiří Jakeš avatar
    Jiří Jakeš

    Marku, na ikonku místo protokolu stačí kliknout pravým tlačítkem. Také mě to rozčilovalo.

    1. MaReK Olšavský avatar

      @[Jiří Jakeš]: Díky, to mě nenapadlo, já jsem hned googlil. Vypadá fajn, docela jsem byl překvapen, že po dlouhé době šel na 64bitu i Flash, ale něco mi na ní nevyhovuje, takže zůstávám na běžné prohlížení u Chromia.

  2. Jan avatar
    Jan

    Proč bych měl chtít doinstalovávat Firebug když každá opera je vybavená Dragonfly?

  3. Daniel Máslo avatar

    Seskupování tabů je bomba. Rozčiluje mě ale pomocník při gestech myší….