2.5× Alžběta Bathoryová

Kategorie:

Štítky:

Knihy mám rád a klasik pravil, že dobré knihy jsou jako přátelé u nichž jsme rádi, když se vrací. Na střední škole jsme měli čtenářský denník povolený jako pomůcku k maturitě a ten můj, se svými 350 stránkami, připomínal spíše hodně silná scripta, kdybych mezi poznámky o přečtených knihách schoval nápovědu k maturitě z českého jazyka, nemohl ji téměř nikdo najít.

Jedny z knih, k nimž jsem se několikrát vrátil, jsou 2 návazné knihy Joža Nižňanského – Čachtická pani a Žena dvoch mužov, které na sebe navazují. Čachtická pani staví na špatné pověsti Alžběty Báthoryové, která je uvedena v Guinessově knize rekordů jako největší vražedkyně všech dob, leč dnes nevíme jaká je pravda a zda její odsouzení bylo založené na pravdivých událostech. Druhá kniha navazuje na „Čachtickú pani“ vypráví o její dceři Eržice Primorskej a Zuzaně Forgáčovej, které se objevily již v první díle (Eržika je odložená dcera Alžběty Báthoryové).

Reklama

Poslední roky jsem toho do kina moc nenachodil a tak spíše čekám, až se film objeví na BD/DVD, nebo jej bude dávat některá z televizí, abych se podíval, než koupím. Doby kdy jsem stáhl DivX/XviD, abych se podíval a pak eventuálně koupil jsou pryč. Stejně jsem si počkal i na film Bathory.

Jakkoliv mám velme rád filmy Juraje Jakubiska, tak Bathory pro mě byl opravdu velkým zklamáním. V hlavě jsem děj neustále srovnával s Čachtickou paní Jozefa Nižňanského a film vlastně z této knihy nečerpal. Pravdou je, že o Čachtickej pani jsou napsány i jiná díla, která se pokouší ukázat fakta a nejsou pouhou beletrií na dlouhé zimní večery.

Juraj Jakubisko vykreslil Alžbětu Bathoryovú jako ženu, kterou stíhají chorobné představy, jako ženu bojovnou a pyšnou. Postavy mnichů byly zmatečné a podle mého názoru byla postava palatina Thurza (Karel Roden) pojata zcela negativně.

Prostě pro mě byl film Bathory zklamáním, možná právě proto, že obě „Bathoryovské knihy“ Joža Nižňanského mám opravdu rád.

BTW: Kdybyste někdo dokázali sehnat, alespoň špičkový DVB-T rip, seriál Teta Juraje Jakubiska, pošlete mi info, dohodneme se na předání. Seriál běžel i pod názvem Pehavý Max a stašidlá a jde o naprosto dokonale natočenou knížku Frenkensteinova teta. DVD jsem bohužel zatím nesehnal.

Komentáře

Jeden komentář: „2.5× Alžběta Bathoryová“

  1. Pavel Stěhule avatar

    Tuhle pohádku mám taky hodně rád 🙂 – a Čachtická paní byla a je asi nejoblíbenější knížka mého otce.