Počítání oveček (uživatelů Ubuntu)

Kategorie:

Štítky:

Nehodlám nazývat uživatele Ubuntu ovcemi, sám jej nejméně na 2 počítačích mám, jako to dělají antifanoušci Apple, nebo Microsoftu, vůči uživatelům jimi neoblíbených systémů. Používám pouze příměr. V repozitářích Ubuntu se objevila utilitka canonical-census, která bude 1× denně odesílat údaje o četnosti využívání Ubuntu.

Utilitku canonical-census lze zatím najít pouze na Lounchpadu a momentálně jsem našel 32 bitovou verzi pro Ubuntu 10.04. Podle informací na webu Phoronix se dá očekávat, že pro Ubuntu 10.10 bude již připravena pro obě architektury. Po instalaci utility přibyde v cronu jedna akce, jež 1× denně odešle počet spuštění Ubuntu, včetně jména systému. Prý je Canonical-census již na strojích několika výrobců, které dodávají počítače s předinstalovaným Ubuntu.

Reklama

K čemu může tato statistika Canonicalu sloužit mi není jasné. Mimo to, aby ukázali silnou pozici podloženým počtem aktivních instalací. Kdo Ubuntu používá, nebo instaloval, a prohlédl si někdy GUI nástroj pro správu zdrojů, by mohl vědět, že může odesílat statistiky používaných programů a tím pomoci vývojářům soustředit se na ty opravdu využívané, tyto statistiky lze považovat za opravdu přínosné pro další vývoj a já jsem také jeden z těch, kteří volbu aktivovali (byť nepoužívám úplně typické aplikace).

Canonical census nechápu, očekávám, že brzy se začnou ozývat Ti, jimž vadí i toto nepatrné narušení soukromí. Možná chce Canonical, díky podloženým číslům, zatlačit na výrobce hardware, ale to je opravdu jen mé spekulování.