Předzásobte se žárovkami, jinak budete potmě!

Kategorie:

Štítky:

Zelený teroristický lobbing zvítězil na celé čáře, povinně budeme kupovat pouze „úsporné zářivky“ a prozatím čekat na LED svítidla, která jsou nesmírně drahá, přestože automobilový průmysl, klasické kapesní baterky a cyklisté dokazují, jak dobré služby svítivé diody plní.

Evropská Unie je rozumné spojení, relativní jednota států zajisté pomáhá evropské ekonomice jako celku a táhne kupředu i státy, které jsou relativně slabé, vždyť základem EU je ES/EHS. Bohužel občas přijdou nařízení, nad nimiž mi zůstává rozum stát. Jedno z takových nařízení, nazval bych jej „žárovkový zákon“, je absurdní, ale zcela v souladu s tím, co prosazují zelení teroristé.

Reklama

Od 1. září 2009 se nebudou dát koupit žárovky s příkonem větším, než 100 W, další kroky jsou rok 2010, kdy by měly skončit žárovky o příkonu 75 W, rok 2012 se týká zákazu žárovek o příkonu vyšším 15 W a nakonec od roku 2016 nebudou v prodeji ani halogenové žárovky. Měly by být nahrazeny úspornějšími svítidly.

Dnes jsou sehnatelné defakto pouze 2 varianty úsporných svítidel. Zářivky, které mají normální žárovkovou patici asi má doma skoro každý, jsou výborné, opravdu ušetří hodně elektřiny. Druhou variantou jsou LED, ale jejich nabídka je zatím poměrně malá, byť nabízené výhody jsou velmi zajímavé.

Zářivky se hodí pouze do míst, kde se svítí dlouhodobě, protože jim chvilku trvá, než se plyn ohřeje na pracovní teplotu a časté rozsvěcování i zhasínání se výrazně negativně podepisuje na jejich životnosti. Na WC, do koupelny a do chodby se nehodí, protože to jsou místa, kde se často rozsvěcí i zhasíná a zářivka tak má životnost měřenou na měsíce, nikoliv na roky, jako ve světle, které je v kuchyni.

LED (svítivé diody) se během posledních několika let vyvíjely zajímavým spůsobem. Přibližně před 5 lety jsem si nedokázal představit, a nejen já, jinou roli pro LED, než nějakou signalizaci, ve srovnání s žárovičkami mají nepatrnou spotřebu a jejich životnost je téměř nekonečná (Kolik LED jste museli nechat vyměnit, protože dosloužily?). Bílé LED jsou běžně k vidění teprve od konce 90. let 20. století a automobilový průmysl je poměrně nedávno začal využívat v předních světlometech. Bohužel nabídka bílých LED s paticí E27 (patice běžných žárovek používaných pro ozvětlení) je docela tristní a cenově jsou několikanásobně výše, než zářivky, ale ve srovnání s zářivkami jim absolutně nevadí časté rozsvěcení a zhasínání.

Zářivky a LED mají i další nepříjemné vlastnosti. Blikají, takže osvětlení, nejen, soustruhu takovýmto svítidlem je přinejmenším zdraví nebezpečné (stroboskopický efekt, soustruh vypadá stojící, přičemž rotuje přesně do záblesků zářivky/LED). Mají nepřirozeně studené světlo a neprodukují teplo, takže teraristé nebudou mít zdroj světla a tepla, který poskytoval všeho tak akorát.

Pochybuji, že by masové a iracionální vytlačení žárovek bude mít přínos pro ekologii. Nejen, že výroba je energeticky mnohem náročnější, ale obsahují elektroniku i těžké kovy, takže po vyhození budou mnohem větší zátěž pro přírodu (je to mimo jiné o tom, že většina lidí je vyhodí do běžného odpadu, navíc zaručit, že neprasknou mezi odpadem je téměř nemožné, dobrou chuť až vám praskne v kuchyni). Prostě zelená teroristická lobby pomohla výrobcům, bude to drahé a snížená spotřeba elektřiny se projeví mnohonásobně vyšší ekologickou zátěží jinde.

Mimochodem zářivky („úsporné žárovky“) od zavedených výrobců, jako Osram, nebo Philips, mi vydrží mnohem kratší dobu, než zářivky, které jsou prodávány za levné peníze v hypermarketech a defakto jsou neznačkové. Obvykle by mělo platit, že zavedení výrobci by měli poskytovat zboží vyšší kvality.

Naštěstí technologie mají strmou křivku počátečního vývoje, takže věřím tomu, že během několika let nebude LED „žárovka“ předražený zdroj slabého světla, ale velmi efektivní zdroj, za rozumné peníze a spořící velké množství energie.

Komentáře

8 komentářů: „Předzásobte se žárovkami, jinak budete potmě!“

  1. Pavel Stehule avatar

    Zdar

    teda ja nejsem elektrikar, ale neznam jediny duvod, proc by LED blikaly, alespon mne v celovce neblikaji.

    1. MaReK Olšavský avatar

      Nenapájíš čelovku náhodou z baterií? Problém je, že blikání, pokud jsou závislé na trafu, nevidíš, 50 Hz je nad rozlišením oka. Už někde na VŠ jsme zkoušeli stroboskopický efekt z LEDkama, byť byly za teoreticky vyhlazeným zdrojem. Navíc ty co mají pod sebou patici E27 mají napájení sražené jen zenerovými diodami a vyhlazování malými kondenzátory, díky frekvenci to blikání okem nepoznáš, ale stroboefekt poskytnou.

  2. Jiří Jakeš avatar
    Jiří Jakeš

    Já to vidím tak, že si budou Evropané žárovky kupovat v Rusku (nebo Švýcarsku, Norsku, Ukrajině) přes internet a moc se nezmění. Dost možná by to mohl být i výnosný obchod pro Vietnamce. Já teda do své stolní lampy zářivku hned tak dát nehodlám…

  3. Heda avatar
    Heda

    Jsem stejného názoru…. prostě nesmyslné rozhodnutí. Mám po bytě spoustu úsporných žárovek, které tam v záchvatu šetření rozmístila sestra (bývalý majitel)… nejen že nic neušetřím, ale postupně slepnu. S přibývajícím stářím těchto skvělých svítidel se prodlužuje doba plného svitu, takže když si rozsvítím, abych si přečetla televizní program, mžourám a mám smůlu… nepřečtu to…. Mám tedy koupit novou úspornou žárovku, která se rozsvítí na „100%“ v relativně krátkém čase? To pak ale ta stará mi nevydržela tak dlouho, jak mě ubezpečovali v obchodě… A v součtu vlastně zaplatím mnohem víc než kdybych měla starou, krásně baňatou, a počkala si, až se ozve rána :o)

    1. MaReK Olšavský avatar

      Heda: Ušetříš, ale pokud je máš na místech, kde se svítí dlouhodobě. LEDky koupíš třeba v Hadexu, jen jsou drahé, ale zase jim nevadí blikání (WC, koupelna, …). Jsou místa, kde jsou zakázány, protože stejně jako zářivky prostě poblikují a mohlo by to být nebezpečné.

  4. Michal avatar
    Michal

    Nevím, kde kupuješ úsporky, ale úsporka z „tržiště“ mi po roce zažloutla a skoro už nesvítí, teda už nesvítí, jsem ji vyhodil v nejbližším elektru. Teď mám značkovou druhým rokem a zatím OK. LEDky mají velkou budoucnost… Jinak na testy úsporek se můžete mrknout sem http://www.dtest.cz/kompaktni-usporne-zarivky-profesionalove-na-usporu
    Michal

  5. Jiří Jakeš avatar
    Jiří Jakeš

    Michal: měl jsem na mysli (dnes ještě) běžné žárovky, ne zářivky. Věřím, že když tam lze sehnat značkové boty Nike za 350 Kč, nebude s žárovkami problém…