Konečné řešení se konat nebude

Kategorie:

Volby chápu jako test demokracie a test lidského rozumu. Letošní rok by mohl mít označení „supervolební“, protože kromě plánovaných voleb do Evropského Parlamentu vynutil Ing. Jiří Paroubek volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České Republiky.

Proč test demokracie?

Protože je jen na lidech, na voličích, jaké složení parlamentu budeme mít. Bohužel je moc často viditelný postoj „nás se to netýká“, doprovázený steskem „my jsme tento parlament/senát/vládu nevolili a je ostuda kdo se tam dostal“. V normálně fungující demokracii jsou volby naprosto regulerní možností, jak ovlivnit složení politické reprezentace pro několik nejbližších let a jak se bude vyvíjet celková orientace společnosti a hospodaření státu.

Reklama

Dnes je vidět nespokojenost s vládní koalicí pod vedením ODS, přitom je paradoxní od kolika lidí slyším, že ty kroky byly správné, jen ne vysvětlené, proč jsou správné. Ne každý krok, který je a bude nutné udělat, je populární a bezbolestný, čehož využívá opozice (bohužel často až lživými argumenty), ale to patří k regulernímu boji mezi vládnoucími a opozičními stranami.

Pokud bychom neměli demokracii, nemohly by volby změnit nic, vláda jedné strany, nebo některé koalice (aby to nebylo tak okaté) by byla dána zákonem, ale to už jsme v ČR a SR zažili po dobu 41 let.

Proč test lidského rozumu?

Protože jsme lidé a měli bychom se při volbách řídit lidským rozumem. Nenechat se nachytat na nerealizovatelné populistické sliby, jak za nás politici a stát všechno vyřeší. Stát není máma ani táta, má za úkol zajistit nějaké služby (budování dopravy, ochranu, vzdělání, základní sociální síť), ale neměl by být pohodlnou postelí pro ty, kteří jej chtějí zneužívat a parazitovat na jeho službách. Populistické sliby o neustálém zvyšování dávek, dalším zvětšnení ochrany zaměstnanců a podobné nelze splnit v míře, jak jsou slibovány, na to nění žádný stát dostatečně bohatý, přiznal to už i ekonomický expert strany, která takovéto sliby říká nejčastěji.

Lidský rozum je třeba uplatnit i v místech, kde extrémisté slibují rychlé konečné řešení pod heslem „Čechy Čechům“, dnes jsou jejich cílem Romové, pak to budou třeba Slováci. Nesouhlasím se způsobem života nepřizpůsobivých občanů, ale to nejsou rozhodně jen Romové. Jenže „konečná řešení“ jsou pro mě podstatně nepřijatelnější. Používejme mozek dříve, než někoho napadne dát hlas podobným extrémistům, když už se nedaří postavit je mimo zákon a rozpustit, nedejme jim příležitost, aby mohli být naší politickou reprezentací.

Souhlasím s Českým Rozhlasem a Českou Televizí, kteří odmítli odvysílat některé volební klipy Dělnické Strany a Národní Strany. Stejně tak je pro mě nepřijatelný návrat Sládkovo Republikánů.

Konečné řešení, které nabídla jedna ze stran, se konat nebude. Alespoň doufám v to, že drtivá většina spoluobčanů má dostatek zdravého rozumu a není schopná dát hlas takovýmto extrémistům.