Já chci jiný volební systém

Kategorie:

Štítky:

Předčasné volby se blíží, myslím si, že by čas do jejich konání měl být využit i pro změnu volebního zákona a případně již delší dobu se někde povalující úpravu, která umožňuje rozpuštění poslanecké sněmovny sama sebou, bez nutnosti vyrábění dodatečných ústavních zákonů.

Volební systém ve své současné podobě je špatně. Kdy naposledy vznikla koalice z ideově blízkých stran, která byla silná a stabilní? Mám pocit, že od roku 1996 to byla vždy v podstatě plichta, která dala vzniknout dvěma opozičním smlouvám. To nejšílenější rozdání karet se ukázalo v roce 2006, kdy byla možnost jakékoliv spolupráce vyloučena díky osobním útokům Ing. Jiřího Paroubka a MUDr. Davida Ratha, jež Mirek Topolánek a další kolegové opětovali.

Reklama

Zrušení 5% hranice pro vstup do Poslanecké Sněmovny Parlamentu ČR není řešením, tím by vznikla ještě větší šílenost, protože 0,5% hlasů by získalo lecjaké uskupení. Dovede si někdo představit jak by vznikala koalice, kdyby ve sněmovně bylo dalších 5 stran o 1 zástupci, kteří by se dožadovali pozice ve vládě, jinak budou opozice s nulovou tolerancí? Myslím, že na to nemáme dostatek ministerstev . Zvýšení té hranice také nemá smysl, strany které ji překročí už reprezentují názor dost podstatné části voličů ČR.

Já sám bych uvítal systém, který má dnešní kritéria, tj. 5% hranice pro nárok na poslanecké mandáty, ale rozpočítává méně mandátů, kupříkladu 175. Těch zbylých 25 mandátů by dostal celkový vítěz voleb naprosto automaticky (ta čísla jsou jen nástřel, neberte je nikdo vážně). Podle mého názoru by tím vznikl silnější mandát pro vládní stranu a ta by nemusela svůj volební program tak výrazně okleštit díky nutné dohodě s více koaličními partnery. Podívejte se, co zbylo z volebního programu ODS.

Mimochodem, všiml si někdo, že Martin Bursík by teď nic nezmohl a jeho výhrůžky o odchodu z vlády by byly o ničem, kdyby se ODS a ČSSD konečně rozhodli podpořit další rozvoj jaderné energetiky v ČR? Je unikátní příležitost s tím něco udělat.