ODS není euroskeptická a Ing. Jiří Paroubek bude premiérem

Kategorie:

Dost často čtu názor, že ODS je euroskeptickou stranou, počínaje zakladatelem Václavem Klausem, přes současné vedení až po drtivou většinu členské základny. Podle toho co vidím, je opak pravdou. ODS je stranou proevropskou a velkými euroskeptiky jsou ti, kdož pořád hlásali proevropanství, Česká Strana Sociálně Demokratická.

Ing. Jiří Paroubek si pro své snahy svrhnout vládu asi nemohl vybrat nevhodnější okamžik, předsedáme EU a byť ty mechanismy jsou nastavené tak, že EU ohrožená být nemůže, bylo by vhodnější, kdyby v této době opozice neútočila na vládu. Minimálně to nutně vyvolává v zahraničních pozorovatelích zdání značné nejistoty a nestability země. Z druhé strany bylo rozhodnutí Ing. Jiřího Paroubka ryze racionální, preference ODS rozumně rostou a jeho preference (pardon preference ČSSD) postupně klesají, brzy by se obě křivky protly.

Reklama

ČSSD se projevila jako strana euroskeptická, protože v době předsednictví ČR by měla zavládnout větší míra tolerance. Vláda se nemůže tolik věnovat práci na domácích bojištích a spíše se snaží vést důležitá jednání EU jako celku. Přesněji řečeno, je velmi těžké i v méně hektickém čase odpovídat na 2 tiskové konference Ing. Jiřího Paroubka denně; prý si nechal zhotovit přenosný rám na oranžové prostěradlo, aby mohl tiskovky pořádat ještě častěji a kdekoliv.

Já osobně bych pověřil sestavením vlády Ing. Jiřího Paroubka, vyláme si totiž zuby. Za situace jaká nastala po volbách v červnu 2006 byla současná křehká koalice snad jediným křehkým uskupením, které bylo sestavitelné. Po odchodech některých poslanců ze svých stran a poslaneckých klubů i po vzniku nové parlamentní strany nemá už rozumnou sílu sestavit vládu nikdo. Ing. Jiří Paroubek navíc musel mít, pokud sám sebe nazývá rozumným politikem, připravenu variantu vlády, pro případ se mu podaří současnou koalici, jen hovado bourá bez nabídky lepšího řešení.

Znovu opakuji, pověřil bych pokusem o sestavení vlády Ing. Jiřího Paroubka, protože udělal podraz na ČR v době, kdy se státní administrativa opravdu měnit neměla. Nechce si pálit prsty; přeci své chování upravuje podle průzkumů veřejného mínění; a vláda za doby ekonomické recese prostě bude muset dělat tak nepopulární opatření, že to bude znamenat ztráty u potenciálních voličů. Evidentně stál o to býti premiérem, tak proč najednou nechce nést odpovědnost?

Najednou Ing. Jiří Paroubek není ani pro rychlé konání předčasných voleb, po nichž neustále volal a musel si být vědom faktu, že svržení vlády je cestou k předčasným volbám. Proč je asi nechce? Protože si silně uškodil (o ČSSD nemá cenu psát, jelikož momentálně je to strana 2 mužů – Ing. Jiřího Paroubka a MUDr. Davida Ratha) v tom, jak jej voliči vnímají.

Komentáře

Jeden komentář: „ODS není euroskeptická a Ing. Jiří Paroubek bude premiérem“

  1. Pavel Stěhule avatar

    Přečti si noviny – od Paroubka šlo vždy, že vláda, ač bez mandátu zůstane do konce evropského mandátu.

    Na pádu vlády má nepochybně zásluhy Jiří Paroubek. Ještě větší zásluhy má ale ODS – vláda by padla už před týdnem, když ODS hlasovala proti návrhu zelených – nevím o co šlo. Zachraňovala ji ČSSD.

    Kdyby Topolánek řešil korektně případ Čunek – tak by tu ještě Topolánkova vláda dost možná byla. Kdyby Langer korektně dořešil Kubiceho zprávu, tak by tu třeba teď nebylo vedení ČSSD a třeba taky nebylo vedení ODS. Osobně jsem čekal, že Kubice bude mít alespoň podporu, nikoliv že skončí – ODS vyhrála právě kvůli jeho zprávě.

    Rozhodně Topolánkova vláda – ani ta první, ani ta druhá není vládou, kvůli které by se muselo brečet. Byla to vláda, která ztratila kredit už dávno – třeba takový p. Tlustý – jehož působení na ministerstvu sám Topolánek posléze vyhodnotil, že tam řádil, jak černá ruka. Přitom ještě pár týdnů před tím všem tvrdil, že máme tu nejlepší vládu. Trochu zvrácený smysl pro humor.