Windows 7, možnosti upgrade a opět moc verzí

Kategorie:

Štítky:

Blíží se vydání Microsoft Windows 7 a nabídka bezplatného přechodu z Windows Vista (vybraných verzí) i možnost přímého upgrade z Windows XP ukazují, že Microsoft si je vědom něčeho nepodařeného a chce napravit svou reputaci u uživatelů svého systému. Minimálně možnost upgrade ob verzi tu snad ještě nikdy nebyla, nebo možnost že by Microsoft byl ochoten za určitých podmínek poskytnout svůj operační systém zdarma.

Je to pouze pár let zpátky, co jsem systém v různých verzích MS Windows považoval za velmi rozumně přehledný, dříve byla pro profesionální uživatele určena Windows NT/2000 a pro domácí uživatele Windows 9x/ME, po příchodu Windows XP vznikly edice Home a Pro (později drobnými úpravami i edice Starter, nebo Mediacenter, případně edice bez Windows Media Playeru), které se moc zásadně neliší, snad jen v možnosti připojení do domény a podpoře multimédií. Serverové edice Windows teď naprosto opomíjím, ale tam he vše dost podstatně konzistetnější a přehlednější. Windows Vista jsou však pro BFU docela oříškem, nabízí totiž celých 6 odlišných edicí. Windows 7 budou v tomto trendu pokračovat i když jen o malinko méně zmatečně pro uživatele.

Reklama

Pokud počítám dobře, edicí Windows Vista je 6 (Starter, Home Basic, Home Premium, Business, Enterprise a Ultimate) přičemž ta nejnižší je jen pro rozvojové trhy a nemá 64 bitovou variantu, ale ostatní je možné běžně koupit, u nás. Výrobci počítačů jsou rozumní a k domácím sestavám se běžně dodávají Home Premium, které nejsou tak omezené, jako základní verze Home Basic. Koho počítače živí a potřebuje MS Windows pro práci většinou používá Business, nebo Enterprise edici, protože ty nabízí rozsáhlou funkčnost. Například já jsem s novým počítačem získal MS Windows Vista Home Premium a používám je, jelikož mi pro chod NetBeans stačí i domácí síť není nic extra rozsáhlého; doma mám i krabici s Windows Vista Business, protože potřebuji mít licenci na Windows XP Professional a Business edice je nejnižší, která takovýto downgrade umožňuje. Moc vlastníků Ultimate edice neznám.

Windows 7 nabídnou také 6 edic (Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise a Ultimate). Podle názvů to vypadá, že se bude jednat o pokračovatele, ale ve skutečnosti se licence trochu komplikují.

  • Starter je zjednodušená verze pro levné počítače. Bude umět spustit pouze 3 aplikace a zcela nepochopitelně bude existovat pouze 32 bitová varianta, levné mini laptopy a nettopy, které by mohly být populární v chudších státech jsou vybaveny, téměř výhradně, mikroprocesory Intel Atom, nebo VIA Nano a ty jsou 64 bitové, pokud mne paměť neklame. Tato edice by měla být v prodeji pouze jako OEM.
  • Home Basic nahradí Windows Vista Starter. Prý je pro chudší trhy, bude umět to co vyšší verze Home Premium, ale nebude mít libivé (a naprosto zbytečné) rozhraní Aero. Opět verze, která se bude dát koupit pouze s novým počítačem, ale ne všude na světě.
  • Home Premium pokračování dnešních Home Premium. Professional má být pokračováním dnešní edice Business, Enterprise jde také ve stopách Windows Vista Enterprise, s jedním ale, nebude na volném trhu, nýbrž jen pro uživatele LVM.
  • Ultimate jsem u Windows 7 nějak nepochopil. Logicky bych očekával nástupce nejvyšších Windows Vista Ultimate, ale na rozdíl od Vista verze nepůjdou koupit a budou jen jako OEM pro high-end sestavy vybraných výrobců.

Microsoft, asi nejen pro mě, dělá ve všem guláš. Windows Vista tu nejsou tak dlouho a s novou verzí Windows se opět zcela mění struktura jednotlivých edic, já bych radši uvítal verzi Starter pro mini-laptopy, nettopy a rozvojové trhy; bez omezení na 32 bitovou architekturu; dále Home, Pro a Ultimate. Proč nebude možné Ultimate koupit prostě nechápu, pokud někdo chce maximálně vybavenou verzi, přijde mi dost nefér mu tuto možnost svázat s nutností koupě počítače od relativně omezeného spektra výrobců (tipuji, že si je Microsoft zaváže k tomu, aby nedodávali žádná PC bez systému, nebo s některým svobodným OS).

Edice Starter by se měla ocitnout na mini laptopech a nettopech. Microsoft důkladně optimalizoval vnitřnosti systému, takže problém chybějícího výkonu na takto slabých počítačích by měl být vyřešen a nebude nutné dále instalovat Windows XP, které již přecijen v lecčems zaostávají za tím, co uživatelé očekávají od moderních operačních systémů.

Uživatelé vybraných edicí Windows Vista, pokud jsem pochopil správně, jde o edici Home Premium a vyšší, by měli mít přechod na Windows 7 zdarma. Microsoft si je pravděpodobně vědom, že ani několikanásobné odklady kvalitě moc nepomohly a uživatelé byli více zklamáni, než aby hodnotili Windows Vista jako krok kupředu. Možnost defakto přímé aktualizace z Windows XP, nez nutnosti pořídit alespoň aktualizaci na Windows Vista, vnímám jako vstřícný krok vůči firemním uživatelům, kteří většinou přechod na Windows Vista nerealizovali. Jen o možnosti přechodu z Windows XP se tolik nepíše, ale neočekával bych, že tento upgrade systému bude zdarma, přecijen se dneska už týká spíše firemní klientely, kde se náklady na licence operačního systému moc neřeší, ve srovnání s cenou hardware a dalšího potřebného software jde o celkem zanedbatelnou částku.

Někdo nadává, že ve světě GNU/Linuxu je chaos, moc distribucí. Ale pokud si uživatel nějakou distribuci zvolí, už pak většinou nemusí volit, jakou edici chce a jakou by ani zdaleka nevyužil, víceméně řeší jen aktualizace a pokud není fanda příkazové řádky, řeší jaké nástroje mu vývojáři připravili pro administraci.

Windows Vista používám, jako 2. operační systém na domácím PC, na firemním mám Windows XP Professional. Přechod na Windows 7 budu řešit, ale podobně jako u předchozích verzí až v momentě, kdy bude hotov první Service Pack, jen velmi nerad jsem tester operačního systému.