Open Source Microsoft?

Tak nevím, jestli sním čí bdím, ale Microsoft hledá vývojáře, kteří mají zkušenosti s vývojem pro NetBSD. Že by chtěl začít tvorbu svobodného software a to rovnou pod jednou z nejsvobodnějších licencí, kterou je BSD? Nebo zase hodlají využít kódy jednoho z BSD systémů a nakonec to zatají (viz. síťová vrstva)?

Není to moc dávno, co Microsoft koupil společnost Danger (pamatujete koupi společnosti Homera Simpsona Microsoftem ;-)), která připravuje nový operační systém pro mobilní zařízení, což nutně nemusí být mobilní telefony. Mají vizi a byli pro Microsoft malinkým soustem, které asi hodně věcí v Microsoftu mění. Vývoj systému Sidekick LX 2009 se překvapivě nezměnil, i nadále zůstalo vše nad NetBSD, kterýžto systém je pravděpodobně naportován na nejvíce hardwarových platforem.

Reklama

Nevím, zda lze očekávat, že Microsoft by odepsal vlastní systém Windows Mobile a ani bych takové informaci nedokázal věřit, alespoň do doby, než bych viděl více než jeden hmatatelný důkaz. Windows Mobile z hlediska zdrojových kódů nemá s „velkými Windows“ společný snad ani jediný byte zdrojových kódů a především se Microsoftu podařilo na Windows Mobile naportovat zmenšenou verzi platformy .NET.

Že Microsoft pokračuje ve vývoji Sidekicku na platformě NetBSD napovídá i nabídka některým vývojářům, jejichž jména a kvality jsou ve světě NetBSD prověřené.

Možná se Microsoft začíná otevírat světu, byť nemá důvod to dělat, jeho pozice je velmi silná a jeho zákazníci jsou naučeni platit za licence operačních systémů. GNU/Linux ještě stále nemá takovou pozici, aby jej firemní zákazníci nasadili na profesionální desktopy. Bohužel. Až překvapivě zní informace, že Microsoft umožní legálním uživatelům operačních systémů MS Windows XP a MS Windows Vista (pouze těch vyšších edicí) bezplatný přechod na připravované Windows 7.

Snad to Microsoft s využitím NetBSD myslí vážně a snad dokáže systém nejen využít, ale i pomoci jeho vývoji. Snad nedojde k pouhému vykradení některých technologií z NetBSD do Windows Mobile, ale Microsoft bude partnerem, který pomůže jednomu z nejlepších operačních systémů. Možná se opravdu Microsoft začíná připravovat na otevření operačního systému, přičemž bude profitovat z podpory a prodeje dalšího software.

Komentáře

2 komentáře: „Open Source Microsoft?“

  1. Dalibor avatar
    Dalibor

    Jednou na apríla vyšel článek, že Microsoft vydal linuxovou distribuci „Microsoft Linux“. Byla to legrace, ale mně to až tak fantasmagorické nepřišlo. Touto cestou se vydalo víc firem, Microsoft nemusí být výjimkou. Nemusí vydat přímo linuxovou distribuci, ale implementovat open source klidně ano.

    1. MaReK Olšavský avatar

      Dalibor: Ahoj, je to pro a proti, BSD licence je až příliš benevolentní v tom jak se zdrojovými kódy naložíš a zda pak uvedeš, kdo to spáchal, nebo ne. Myslím, že tu již jeden precedens od Microsoftu máme, BSD stack na síťové vrstvě MS Windows. Linuxová distribuce od Microsoftu by mě nepřekvapila a zaznamenal jsem, že Linux, nebo FreeBSD docela používají, minimálně aby znali svého soupeře.