Malé přezbrojení PC

Kategorie:

Štítky:

Posledních 5 let jsem měl jako pracovní desktop Athlon XP 2000+, který jsem jen nadopoval pamětí, co základní deska unesla (skončil jsem u 2GB), ale výkon není to nač bych si stěžoval. Bohužel jsem začal potřebovat virtualizaci a ta je na jednojádrovém mikroprocesoru trochu nepohodlná, takže nastalo nutné přezbrojení.

Přestože jsem informatik a ještě před několika lety mi nevadilo stavět vlastní PC, uznal jsem, že koupě hotové sestavy mě vyjde podstatně výhodněji, než vše stavět sám a v Electroworldu jsem koupil hotové NTT Impulse 426, když teď koukám na jejich web, tak trochu podražili, který obsahuje AMD Phenom X3, 2GB RAM (tu ještě rozšířím) a grafickou kartu ATI HD3650; zbytek parametrů je vcelku nezajímavý.

Reklama

S výkonem jsem spokojen a změna sestavy znamenala i menší změnu ve využívaných operačních systémech. Stávající Windows XP Pro byly díky dodavateli nahrazeny Windows Vista Home Premium, které vypadají fakt dobře a chovají se poněkudsi lépe, než předchozí generace Windows, Ubuntu 8.04.1 LTS pro platformu i386 bylo nahrazeno aktuálním Ubuntu 8.10 pro x86-64. Windows Vista mě překvapily svou rychlostí a podporou skoro všeho hardware, který mám připojený i software, který potřebuji; Ubuntu překvapilo velmi snadným přechodem na 64 bitovou platformu, největší problémy jsem čekal s Adobe Flashem a Javou, jenže ty se nějak nedostavily.

Instalace systémů netrvala dlouho, nejdelší čas jsem strávil kopírováním dat po síti, přeci jen jsem musel přestěhovat mezi počítači přibližně 150 GB dat. Výkonově jsem maximálně spokojen a jelikož nehraji hry, myslím si, že mám zase tak na 4 roky vyřešenu otázku hardware, snad jediný prvek, který se ještě vymění, je 17″ LCD Belinea, hodlám koupit 2 kusy 22″-24″ LCD, pochopitelně na technologiích IPS, PVA, nebo MVA, práce na dvou monitorech vedle sebe je komfortní a pokud má grafická karta tolik zbytečného výkonu, jako ta stávající, tak jej hodlám využít.